МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ЛЮБИТЕЛСКИТЕ КОМЕДИЙНИ ТЕАТРИ, ПАНТОМИМА И САТИРА „ВЕЛКО КЪНЕВ” - ТОПОЛОВГРАД 2016

От 9 до 15 май 2016 г. в Тополовград ще се проведе двадесет и първото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” - Тополовград 2016.

Фестивалът се организира от Министерство на културата, Съюз на артистите в България, Съюз на народните читалища, Община Тополовград и читалище „Св.Св. Кирил и Методий- 1894″.

В седемте фестивални дни на сцената на тополовградското читалище ще се представят 18 театрални състава от Република Македония, Република Молдова, Република Сърбия, Република Турция, Република Гърция и Република България.

Фестивалът ще се открие на 9 май в 18:30 часа с Фестивално шествие на площад “Освобождение” и с Тържествена церемония за издигане националните знамена на държавите- участнички във фестивала.

В церемонията ще участват деца от Националния дворец на децата и 200 деца - самодейци при читалище “Св. Св. Кирил и Методий - 1894″. В 19:30 часа ще започне тържественото откриване на фестивала в театралния салон с участието на творчески състави на читалището.

В 20:00 часа на Фестивалната сцена ще се представи Театърът на комедията „Велко Кънев” при читалище “Св. Св. Кирил и Методий -1894″ с постановката „Госпожа Министершата” от Борислав Нушич.

Жури с председател режисьора Борислав Чакринов ще отличи най-добрите театрални състави и актьори. Голямата награда на фестивала е статуетката „Златна камила” - дело на тополовградския художник Христо Дюлгеров.

Тържественото закриване на Театралния фестивал и награждаването на отличените театрални състави ще бъде на 15 май от 18:30 часа.

На закриването на Фестивала ще бъде представен спектакълът на Драматичен театър „Стефан Киров” - Сливен „Особености на руската любов” от Александър Галин с участието на Мария Сапунджиева, Мариана Миланова и Георги Кадурин.

И тази година програмата включва Втора фестивална сцена, която ще се проведе в три съседни общини. В рамките на Втората сцена ще се представят 3 от най-добрите състави от фестивалния афиш, като представленията ще бъдат безплатни за публиката.

Театралният фестивал в Тополовград е създаден през 1996 година. В седемте си издания фестивалът бе национален, а в четири от тях се провеждаше като Балкански фестивал.

От 2007 година Театралният фестивал се провежда като Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира. От 2012 година Фестивалът с чест носи името на актьора Велко Кънев.