В ПЛЕВЕН ЧЕСТВАХА 85 ГОДИНИ НА ПИСАТЕЛЯ ГЕОРГИ СТОЙКОВ

Георги Стойков навърши 85 години. Но не само юбилеят бе повод в ХГ “Дарение на Св. Русев” да се съберат толкова много почитатели, приятели и близки хора. Известният плевенски писател отбелязва своя юбилей с представянето на двете си най-нови книги - “Мисия: Свобода” (документална книга за Христо Чернопеев) и “Съхранени спомени”, втора част.
Сред официалните гости на тържеството бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански; началникът на отдел “Култура” към Община Плевен - Стефка Григорова и главният секретар на Съюза на българските писатели Христо Ганов.
Георг Спартански поздрави юбиляра много сърдечно и му връчи почетния плакет на Община Плевен с пожелание писателят да е със все така крепко перо и здраве. Защото на България са необходими още много такива книги, съхраняващи паметта за историята ни и уникалните личности, които са я творили.
“Златно перо”, “Златен пегас” и грамота от името на Съюза на българските писатели му връчи главният секретар на съюза Христо Ганов. Георги Стойков бе удостоен и с почетния знак на Клуба на културните дейци в Плевен. Председателят на КДК-Плевен Никола Попов подчерта, че Георги е един от създателите на Клуба и в този клуб заедно са посрещали най-големите личности в българската литература и изкуство. С много сърдечност към него поздравителен адрес отправиха по-младите колеги на Стойков от Дружеството на писателите в Плевен. Георги Стойков е един от създателите на Дружеството и дългогодишен негов председател. Сега той е почетен председател на сдружението и плевенските писатели и поети се отнасят към него с искрено уважение. Те много често го търсят за помощ и съвет. Поздравителен адрес на юбиляра поднесоха и от най-старото плевенско читалище “Съгласие”, с което писателят има особено топла връзка.
В юбилейната вечер, водена от поетесата и сегашен председател на Дружеството на писателите в Плевен Лалка Павлова, музикални поздрави към виновника за тържеството поднесоха известната плевенска хорова формация “Звъника”, с диригент Ваня Делийска и възпитаници на Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков”. Георги Стойков бе много развълнуван от сърдечното тържество, той благодари на своите приятели и почитатели. За да не ги отегчава излишно, както сам се изрази, той им прочете десетина свои стихотворения, които са не по-малко силни от неговата проза.
В края на вечерта главният секретар на Съюза на българските писатели Христо Ганов изпълни още едно свое задължение - той връчи членските книжки на трима представители на Дружеството на писателите в Плевен, които са приети за членове на СБП: Татяна Любенова, Осман Мустафов и Спаска Гацева. В този жест беше и оная невидима връзка между поколенията, която е гаранция за оцеляване и съхраняване на българската духовност.