КРАСОТА ОТБЛИЗО И ДАЛЕЧ. ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА ОТ ЧЕХИЯ, СЛОВАКИЯ И БЪЛГАРИЯ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ

има удоволствието да Ви покани на изложба

КРАСОТА ОТБЛИЗО И ДАЛЕЧ.
ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА ОТ ЧЕХИЯ, СЛОВАКИЯ И БЪЛГАРИЯ

Изложбата „Красота от близо и далеч. Великденски яйца от Чехия, Словакия и България” е посветена на Великденските обичаи и традиции на трите славянски народа. В центъра на вниманието са писаните великденски яйца. Показани са около 300 образци на яйца, рисувани и украсени чрез различни традиционни и модерни техники, прилагани в Чехия, Словакия и България. Една от идеите на изложбата е да представи на публиката богатството от орнаментални техники и мотиви, на декоративни стилове в трите славянски страни, както и разпространението им, за да разкрие техните общи черти, отлики и специфика. Представени са около 24 различни техники за украсяване на великденски яйца. Всяко шарено яйце символизира възкресението, живота, любовта, а според изписването си носи и своето послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.
Изложбата е подготвена от Сдружение на чехи, словаци и приятели - Пловдив, Исторически музей - Велинград и Регионален етнографски музей - Пловдив, със съдействието на членове на Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик” - България.
Изложбата „Красота от близо и далеч” се открива в залите на Регионален етнографски музей - Пловдив на 15 април (петък), от 17:30 часа и ще бъде отворена за посещения до 7 май, 2015 г.
На 16 и 17 април изложбата ще бъде съпътствана от демонстрации на традиционни български и чешки техники за изписване на великденски яйца.
Заповядайте!