ПЕТКО КАНЕВСКИ С НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА “ПЕНЬО ПЕНЕВ”

Това, че Димитровград почита поезията, става ясно и от това, че централният му площад се казва “Поезия”, а градският му парк носи името на Пеньо Пенев.

В навечерието на месец май, когато започват Дните на Пеньо Пенев - емблема на града и една от най-драматичните и провокативни личности в българската поезия от 50-те години на ХХ-ти век, градът става поетичната и културна столица на страната ни. Те включват най-различни и разнообразни културни прояви.

Една от тях беше представянето на новите книги на председателя на СБП, поета Боян Ангелов “Далнина”/поезия/ и “Отблясъци от яснописи” /есета, отзиви, интервюта/. Промоцията уважиха негови почитатели, колеги по перо, от града на поета с ватенка, както и от близките села и градове, в това число и от Хасково и Кърджали.

Писателката Мая Вапцарова представи в прочувствено слово поета и каза, че смелата му и отговорна социално-гражданска позиция ни изправя като на разпит пред съвремието, кара ни, заедно с него, да се вглеждаме в нашето вегетиране и да се изправяме лице в лице с грешките и проблемите си, че използва острието на перото си като светлинно копие-лъч, разкъсващо веригите на окованите ни пътища и като щит срещу излъганите ни надежди.

В рамките на честването се присъжда и Националната литературна награда „Пеньо Пенев” за национален принос в развитието на българската поезия, учредена през 1970 г. Тя се връчва веднъж на 2 години, а на кръглите годишнини от рождението на Пеньо Пенев община Димитровград връчва и Международна литературна награда на името на поета.

Наградата се изразява с парична стойност 1000 евро, диплом с пластичен знак и се връчва в парка пред паметника-костница на Пеньо Пенев. Първият й носител е Дамян Дамянов /1970/, първата жена-поет - Екатерина Йосифова я спечелва през 2010 г. А първият й димитровградски носител - Ангел Ников през 1992 г.

Вторият димитровградчанин-носител на високия приз стана поетът и директор на библиотеката в Димитровград Петко Каневски. Комисията в състав - Боян Ангелов, Екатерина Йосифова, Иван Гранитски, Величка Петрова и Бистра Жекова го направи 24-ия лауреат на националната литературна награда „Пеньо Пенев”. Специалната награда за местен автор /300 лв./, учредена през 2014 г., получи димитровградският поет - Демир Демирев.

Лили Петрова