ПРЕДУПРЕЖДАВАЩ ИЗСТРЕЛ

Израел Шамир

превод: Литературен свят

В руската политическа журналистика има една беда. Тя ловува на глутница. Ту всички в хор нападат фашистката хунта в Киев, ту вероломния турчин. Но докато не е прозвучал изстрел, всичко е наред, прекрасна маркизо. Така беше до ден днешен и с Израел. Израелското въздушно нападение срещу предградие на Дамаск и убийството на бойци от «Хизбола», съюзници на Русия, трябва да доведе до някакво отрезвяване.

Президентът Путин положи огромни усилия, за да поддържа добри отношения с Израел. Това е забележително, но и с Турция отношенията бяха добри - докато не свършиха. Има обективни данни, които надхвърлят личните качества и намерения на ръководителите, а те показват неизбежността от охлаждане.

Израел е противник на всички съюзници на Русия в сирийския конфликт. Той е против Иран, «Хизбола» и законното правителство на Сирия под ръководството на президента Башар Асад. Нещо повече, за Иран и «Хизбола» ням враг по-яростен и непримирим от Израел. Израелската авиация, както съобщават, неведнъж е бомбардирала разположението на съюзниците на Русия в Сирия - от дамаското летище до ливанската граница, макар че последното нападение беше особено «успешно».

Пострадаха бойци на «Хизбола», а те са най-добрите бойци от руската коалиция. Без руското въздушно прикритие ще им се наложи да обмислят могат ли да продължат да участват в операциите. Нападението хвърля тежка сянка върху бойните параметри на руската ПВО, която е задействана в Сирия. Не е известно кое предположение е по-лошо: руската система С-400 не е видяла израелските самолети, или руското ръководство е разпоредило да не се реагира на нападението. Нали тези дни израелските ВВС проведоха учения за противодействие на С-300 и С-400 на остров Кипър, където има такава система. Впрочем, има и трето предположение: С-400 е установена в района на Латакия и не стига до Дамаск.

Израел има всички основания да воюва с руската коалиция. Израел е най-големият купувач на контрабанден нефт от Сирия и Ирак, за което много пишат и в Израел, и на Запад. Нефтът действително минава през Турция, но завършва своя път в Израел. Лондонският Financial Times още преди месец писа, че три четвърти от иракския контрабанден нефт отива в Израел. Известният арабски вестник Араби ал Джадида проведе подробно разследване и показа, че нефтът, добиван от ИГИЛ*, отива основно в Израел по много изгодна цена. Руските операции в Сирия заплашват да прекъснат тези изгодни доставки.

Израел поддържа добри отношения с бойците-ислямисти. Тези дни в британския вестник Daily Mail се появи полурекламна статия, възпяваща мъжеството на израелските бойци, спасяващи ранените бойци от ан-Нусра** и извозваща ги под огъня в Израел за лечение. (Ан-Нусра е призната за терористична организация не само в РФ, но и от ООН). Добри отношения са се създали у Израел и с ИД, признати за главните терористи в региона. Когато отряди на ИД влязоха в лагера на палестинските бежанци «Ярмук», бойците са имали списъци на палестински активисти - врагове на Израел. Тях незабавно ги разстреляха. Според мнението на палестинци, ИД е получил тези списъци от израелското контраразузнаване и е изпълнил тяхна молба. Това е още по-вероятно при положение, че за цялото време на съществуването на ИД тези архитерористи нито веднъж не са ударили по израелски или еврейски цели.

Израелските пропагандисти в руските СМИ убеждават, че Израел ненавижда ИД и останалите с тях, и добре се отнася към Башар Асад, при който е имало мир на израелско-сирийската граница. Тук си противоречат твърденията «как трябва да бъде» и «как е». Може би е трябвало Израел да дружи с Асад и да воюва с ИД, но израелските генерали смятат, че единна суверенна Сирия е опасност, а отрядите бойци, воюващи помежду си е това, което докторът е предписал.

Причините за такова странно за руския поглед поведение? Яков Кедми смята, че такава е волята на Вашингтон и не бихме спорили с него. Но мнозинството наблюдатели вярват, че Израел е изработил план за фрагментация на Арабския Изток още през 1982 г. и оттогава се придържа към него. Президентът Путин каза още преди няколко години, че целта на Израел е сомализация на Сирия, превръщането й във втора Сомалия. Това беше трезва оценка, и последвалите я събития я потвърдиха.

При тези изходни данни, дружбата на Израел и Русия граничи с чудо. До голяма степен това е заслуга на президента Путин, който поддържаше добри отношения с Нетаняху лично. Но, както видяхме в примера с Турция, личната дружба не винаги спасява. Както се обичаха Вили и Ники (германският кайзер Вилхелм и руският цар Николай), и работата стигна до война. Да се надяваме, че добрите отношения ще се запазят, но да имаме предвид, че тук гаранции няма.

—————————–

Бележки:

* Движението «Ислямска държава» (ИД, ИДИЛ) с решение на Върховния съд на РФ от 29 декември 2014 г. беше призната за терористична организация, нейната дейност на територията на Русия е забранена.

** «Джабхат ан-Нусра» с решение на Върховния съд на РФ от 29 декември 2014 г. беше призната за терористична организация, дейността й на територията на Русия е забранена.


Свободная Пресса, 23.12.2015 г.