ИЗ „КСЕРКС”

Михаил Попов 

превод: Литературен свят

***

Войната е нещо ужасно. Безспорно. Но има и по-лоши неща. Окупацията. По време на война оръжие поне имат и двете страни, при окупация е въоръжена само едната страна. Повече от половината наши загуби в последната война са загубите сред мирното население на окупираната територия.

***

Индуистите все повече се радикализират. И не само те. Будистите са изгорили в Бирма мюсюлманско село.

***

Удивително е, но и досега човек, заявяващ, че не вярва в Бога, се смята за свободомислещ.

 ***

Ценността на човешкия живот силно се променя не само в зависимост от географията, но и от контекста. Смъртта на британeц пред телевизионните камери на Ислямска държава е събитие. Клането между тутси и хуту в Уганда, с милиони жертви, и не толкова отдавна, когато с телевизионни камери беше пълно в света, мина някак безшумно.

Важни са и някои други моменти. Израелски ефрейтор е сменен за 2000 затворени араби. Арабите се радват. А в действителност са им посочили тяхното място в световния ред.

***

Село Ермолино. На обелиск край църквата - имена на 29 загинали във войната селяни. Значи, още като минимум толкова са се върнали с наранявания. В селото има 60 къщи. От някои московски трибуни наскоро звучеше: «Покайте се!» Представям си идването на Алла Гербер с такова искане в някое подобно руско село. Е, на вили няма да я вдигнат, но може да се случи нещо лошо.

***

Страхов нарекъл Лермонтов «разочарован идиот». Струва ми се, че Ксеркс, например, не би се съгласил с него. Персийският цар разбирал гръцки език и знаел, че «идиот» на този език наричат човек частен, който не е на държавна служба. А Лермонтов е бил на такава, бил е офицер.

***

Генерал Ласал: «Ако хусарят не е убит на тридесет години, той не хусар, а свиня».

***

Мисълта принадлежи не на онзи човек, който я е изказал, а на онзи, на когото общественото мнение иска да я припише. Смята се, че фразата: «Британия няма постоянни съюзници, а има постоянни интереси», -  е казал Чърчил, а в действителност това е Гладстон. Но на Чърчил тя отива повече.

В Древна Гърция всички умни фрази приписвали на Сократ.

***

Отдавна четох повест (жалко, забравил съм автора): малко градче било нападнато от страшни чудовища, жителите дали организиран героичен отпор, отбранявали се до изнемога, а после се събудил техният мъдрец и им казал, че това са били пратеници на рая, неразпознати от хората, изпълнителни ангели. «Какво да правим сега?» - съкрушено питат жители. «Гответе се, - отвръща мъдрецът, - след ангелите винаги идват демоните».

***

Калкулаторът няма право да презира таблицата за умножение.

***

Съдбата пощади Шукшин и Висоцки, не им давайки да доживеят до перестройката. Те не биха могли да останат встрани от 1991 и 1993-та. Може ли да има нещо по- отвратително от ситуация, когато Висоцки пее песен в защита на танкистите, обстрелващи Белия дом, а Шукшин пише текстове за Руцкой и Хасбулатов?

Пушкин несъмнено би приел присъединяването на Крим. И Достоевски. А Херцен - не.

***

Върховният съд на Индия е постановил, че именно и само «Ведите» са източник на индуизма. Забавно е, че в Ригведа няма и дума за карма, например, и там много пъти и с удоволствие ядат крави. Съвременният индус има свое мнение какво е индуизмът.

***

Още за Пикасо. Точно десет години преди унищожението на Герника от «Кондор», самолетите на американския окупационен корпус изгарят напълно в Никарагуа град Окоатл. Кой знае защо никой от художниците не се развълнувал от този факт. Пикасо вероятно просто нищо не е чувал за този факт.

***

На голям кораб голям айсберг.

***

Истинският класик е такъв писател, който присъства в разговор за литературата, даже когато не говорят именно за него.

***

Аполинария Суслова. Ако не беше романът й с Достоевски, никой не би научил Аполинария или, във всеки случай, за нея щяха да знаят по-малко, отколкото за сестра й, първата жена-неврохирург в Русия, ученичка на Сеченов. Верешчагин, деятелят на вологодското масло, същият, който е дарил на Русия това богатство, едва ли е толкова известен, както неговият брат-художник.

***

Защо понеделник е «труден ден»? В понеделник бил роден сатаната. Впрочем така твърди Юнг.

***

Искаш да бъдеш началник? Учи се да се подчиняваш.

 ***

Обичам да чета футуристичните книги. Научаваш със сто процента сигурност какво никога няма да се случи.

Ето, например, бестселъра на «Ню Йорк таймс» на господин Фридман «Следващите 100 години». Там има много интересни неща: Турция израства до световен лидер и напада от Луната САЩ заедно с Полша. Не знам защо, но съм  уверен, че това е малко вероятно.

Спомням си 1990 година. Освен проблемите на Съюза, твърде много са аналитиците в пресата, доказващи, че само след пет години Япония ще изпревари САЩ по БВП. Къде е сега Япония и къде са тези футуролози?

***

Моралът е онова, което говорят «те» за теб. Нравственост - онова, което мислиш ти за онова, което вършиш. Най-често след като си го направил.

***

Ожени се стар приятел за относително млада жена. Тя го гледа с възторг. Казах му това, а той се зарадва. Напразно се радва. По-добре би било да го гледа с любов. «Не бъркайте възторга и вдъхновението».

Толстой пак не е прав. Именно щастливите семейства са щастливи по различен начин. А наборът от нещастията е ограничен: тя е разлюбила, той я е разлюбил, не стигат пари.

***

Персийският цар Дарий I, замисляйки съюз с мощните търговски градове Тир и Сидон, убеждавал хананейците-финикийци да се откажат от страшните си обичаи, предвиждащи човешки жертвоприношения. Персите били най-просветеният народ на предна Азия.

***

Мадам дьо Стал, онази, знаменитата, оказва се, била дъщеря на големия финансист от онова време Некер, - работата не е само в особените лични качества.

***

Кой е аристократ? Най-богатият? Най-умният? Не. Най-стилният? Съвсем не. Просто казано, истински аристократ е човек, неразбиращ защо трябва да се лъже. На него му е физически трудно да казва неистината.

***

«Църквата трябва да върви в крак с времето». Църквата трябва да върви в крак с вечността! В света, къде всичко е толкова динамично, трябва да има влиятелна организация, която да е принципно консервативна.

***

В Ардените има цели гробища с черни снимки на загинали американци върху обелиските. При американците е имало сегрегация дори в армията. Черни и бели части.

***

Джойс пише на Франк Баджън: «Сблъсках се с това, че авторът на това писмо скришом ме противопоставя на някой си незабележителен с нищо господин Марсел Пруст. Прочетох няколко написани от него страници. Особен талант не забелязах».

***

Робеспиер ненавиждал атеистите. За него всичко, което е тук, на земята, се случва и ръководи някакво висше същество.

***

От 1925 до 1930 г. в САЩ били публикувани 100 статии за Мусолини, и почти всички възторжени, и само 15 за Сталин, и почти всички неприязнени. Западът мерел на себе си Мусолини: ако внезапно, а защо не? Сталин веднага бил разпознат като неприемлив.

***

Възпитанието на децата трябва да започва с възпитанието на родителите.

***

Бъдещето не може да има словесно изражение, само символично, така учи Апокалипсисът. Навярно, трябва да се вярва.

***

Преди половин година, още преди всички страшни събития в Украйна, синът на мой стар познат, често с внимание вслушващ се в нашите спорове-разговори, но мълчащ, изведнъж взе думата и каза: «Чичо Миша, винаги съм ви смятал за неглупав човек, образован, а сега виждам, обратно, че сте много ограничен човек, живеете в плен само на митове. Сигурен ли сте, че Гагарин първи е полетял в космоса, че Хирошима е бомбардирана от американците… Така и ще си умрете зомбирано същество».

Не съобразих веднага как трябва да му отговоря. А наскоро научих, че е заминал като доброволец в националната гвардия и е загинал. Да живее интелектуалната свобода!


сп. „Москва”, септември 2015 г.