ТЕРОРИСТИЧНАТА АТАКА В ПАРИЖ

Владислав Шуригин

превод: Литературен свят

Терористичната атака в Париж е ужасна, но не е учудваща. Франция с нейната политика на “мултикултурност” и търпимост към ислямистките зли духове се носеше в галоп към тази трагедия. Въпросът беше - кога? В продължение на последните три години в Париж звъняха звънци.

На 11, 15 и 19 март 2012 г. в Южна Франция, в градовете Тулуза и Монтобан стана поредица от убийства. Жертви на терориста Мохамед Мера (французин от алжирски произход) бяха седем души: трима военнослужещи, учител и ученици от еврейско училище.

На 7 януари 2015 г. в Париж бе извършен терористичен акт срещу редакцията на сатиричния седмичник Charlie Hebdo, неведнъж публикувал карикатури на пророка Мохамед. Бяха разстреляни 12 сътрудници на списанието, 11 души бяха ранени. Един от тримата нападатели, Хамид Мурад (французин от алжирски произход) се предаде на полицията същия ден, братята Саид и Шериф Куаши (французи от алжирски произход) бяха ликвидирани в резултат на спецоперация на 9 януари.

На 9 януари 2015 г. четирима души бяха убити и 15 взети за заложници в магазин за кошерни продукти при Венсенските врати в центъра на френската столица. По време на проведената спецоперация терористът бе унищожен. Той се оказа 32-годишният Амеди Кулибали (французин, роден в семейство от Мали), който малко преди началото на щурма заяви по телевизионния канал BFM, че е член на групировката “Ислямска държава”. Също така той е поддържал връзка с братята Куаши, организатори на атаката срещу редакцията на вестник “Шарли Ебдо”.

На 26 юни 2015 г. в град Сен Кентен Фалавие (недалеч от Лион) автомобил удари вратата на предприятие по производство на втечнен газ Air Products и се вряза в складираните балони с газ. До входа на предприятието бяха намерени знаме с ислямистки лозунги и обезглавеното тяло на директора на завода, Ерве Корнари. По подозрение в убийство бе задържан 35-годишният сътрудник на предприятието Ясин Салхи, който в продължение на две годни е фигурирал в списъка на подозрителните лица, съставен от Главното управление на вътрешната сигурност на Франция. Според признанието на Салхи, към престъплението го тласнали “лични мотиви”, при това френската полиция съобщи, че мъжът е поддържал контакти с членовете на забранената в РФ терористична организация “Ислямска държава”.

Във всички тези случаи полицията заявяваше, че терористите са действали сами, макар че и на таралежа е ясно, че такава “поредица” от самотници не може да бъде. И ето, че сега Париж се уми в кръв…

Разбира се, това е огромен провал на френските спецслужби. Стратегически провал. Контраразузнаването и антитерористичните структури не успяха да разкрият подготовката за този мащабен атентат, което говори за липсата на добра агентура в средата на ислямистите.

Няма съмнение, че този атентат ще промени не само Франция, но и цяла Европа. Тя вече няма да бъде онази Европа, която искаха да построят нейните “инженери” преди тридесет години. В Европа започна война, и противникът фактически е “разтворен” в Европа, както отровата в кръвта.

И, разбира се, възниква много злорадият въпрос - как ще откликне на тази трагедия редакцията на “Шарли Ебдо”?

Впрочем, Eagles of Death Metal - така се нарича групата, която е давала концерт в зала “Батаклан”, завзета от терористите, където бяха убити повече от сто заложници. Страшно съвпадение ли е или знак?


в. „Завтра”, 14.11.2015 г.