ДЕНЧО ВЛАДИМИРОВ – „ГОВОРЯЩИЯТ МЕЧОК”

Пловдивското издателство „Блаком” издаде и трета книга за деца и юноши на писателя-сатирик Денчо Владимиров , известен още от 80-те години с активното му  превеждане  зад  граница.

Автор на сатирична проза и драматургия, Денчо Владимиров постоянства и в прозата за деца и юноши.

Първата му книга за деца е „Море в планината”, втората „Кой бута кошерите” и ето сега и третата тръгна към най-важните читатели на планетата.

Авторът е използвал за заглавие на книгата си заглавието  от първата повест, за говорещия мечок УАР, който е надарен в тайна лаборатория със способност да мисли и говори  като хората, поне донякъде, защото успява да избяга от лабораторната си клетка преждевременно и с това започват невероятните му приключения.

Втората повест е посветена на също необикновена история - приключенията,  последвали появата на Снежен човек или както му се казва още Йети в малко планинско селце в България.

Безспорно най-гротесковата  повест в книгата е историята за това как едно момиченце спасява прекрасната ни планета Земя от извънземни пришълци.

А в най-кратката повест от книгата авторът ни запознава с приключения  от времето преди великата актриса и природозащитничка Бриджит Бардо, да създаде с нейни съмишленици уникалния резерват за мечки край Белица.

Освен от деца и юноши до 18 години, книгата на Денчо Владимиров  с пълна сигурност ще се чете на един дъх и от деца  над тази възраст, та чак и над стоте години. 

Защото е написана с много любов към светлото и доброто в живота, в които всеки истински  родител  възпитава децата си и не на последно място, защото книгата е  написана е с много усмивка, със светъл хумор.

Честита нова среща с приказните герои на Денчо Владимиров! 


Денчо Владимиров. „Говорящият мечок”, издателство „Блаком”, 2015 г.