ПИСМО В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Уважаеми колеги,

По повод 5 май – Европейският ден за протест на хората с увреждания – неправителствени организации от Добрич за поредна година предвиждат протестно събиране пред търговски комплекс „Валентина” на 5 май от 11 до 12 часа. От името на сдр. „Св. Мина” в градинката там ще бъде поставен камък и малки български знаменца – в знак на протест, че в годините на членство на България в ЕС ни управляват политици с каменни мозъци и сърца. Ще оставим до камъка папка с неизпълнените и нарушени от държавата и общината ни нормативни актове, ще запалим свещи и ще оставим детски играчки. Посланието е в памет на несбъднатите EВРОПЕЙСКИ мечти на десетки добрички и хиляди български семейства за нормален живот и интеграционна политика за хората с увреждания. Ще бъде огласено и писмото по-долу.
Очакваме да ни подкрепи всеки наш съгражданин, който и през последните четири години не е сбъднал мечтата си да живее на асфалтирана улица, да има работа и да получава нормална заплата, жертва е на ненаказано престъпление, или собственик на разбита в пътните дупки кола, или детето му учи с незнаещи български език съученици.

Сърдечно благодаря за подкрепата!

Красимира Обретенова – 0888799165


ДО СЪГРАЖДАНИТЕ НИ
ОТ ГР. ДОБРИЧ

ПИСМО ЗА ПОДКРЕПА „УСМИХНИ СЕ С МЕН”

 

ПРИЯТЕЛИ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ,

През месец март т.г. в София родители и приятели на деца с увреждания от цялата страна учредиха Национален алианс „Усмихни се с мен” – в името на истинското бъдеще на децата на България.

От 1992 г. 5 май е денят, в който Европейската общност отбелязва своя респект и подкрепа за равнопоставеност и достоен живот на хората с увреждания и семействата с деца с увреждания. Днес, 17 години по-късно и вече като член на европейското семейство, България е държава без адекватна политика и практика спрямо СЕМЕЙСТВАТА, отглеждащи деца с увреждания и тежки заболявания И ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ИЗОБЩО. Въпреки че държавата ни е приела и подписала редица международни и родни закони за изпълнение на такава политика, сме жертва на тотално неизпълнение на тези закони. В България, особено през последния управленски мандат, в политиката за децата с увреждания няма нищо европейско, нищо достойно, нищо човешко. Българската политика за децата, младежите и възрастните с увреждания е нечовешка, некомпетентна и недостойна и това доведе до печален нормативен хаос, похабен финансов и човешки ресурс в социалната, здравна и образователна система и обезсмисли живота и бъдещето на десетки хиляди български семейства.
Така се случва в държава, в която приоритет са депутатските заплати, пенсии, обръчи от фирми, служебен автомобилен парк – вместо високата детска смъртност, ужасяващият брой на деца и младежи с увреждания и тежки заболявания, зловещата необразованост на поколения българчета, топящото се българско племе. Проспаните по парламентарните банки и министерски и кметски кабинети 17 години, превърнаха хиляди деца и възрастни с увреждания и тежки заболявания в некролози или човешки инвалиди.
ОТ ВСЕКИ ОТ НАС ЗАВИСИ ОЩЕ ДНЕС ДА ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ СЛЕПИТЕ, ГЛУХИТЕ И НЕДЪГАВИТЕ НЕ СА СРЕД НАС, ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ, А ПО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ БАНКИ, И В МИНИСТЕРСКИТЕ И КМЕТСКИ КАБИНЕТИ. И ОТ ВСЕКИ ОТ НАС ЗАВИСИ ДАЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДА ИМ ПОЗВОЛЯВАМЕ ГЕНОЦИДА НАД НАЦИЯТА НИ. В ИМЕТО НА ВСЯКА БЪЛГАРСКА ДЕТСКА УСМИВКА,
УСМИХНЕТЕ СЕ С НАС!

Сдружение „Св. Мина”