НИКОЛАЙ НИКОЛОВ: НЯМА ДРУГ НАЧИН ЗА СПАСЕНИЕ, ОСВЕН ЧРЕЗ РЕГУЛАЦИИТЕ В ИКОНОМИКАТА И ПОЛИТИКАТА

Записа: Лияна Фероли

Светът днес болезнено се нуждае и от справедливост, историческа и диалектическа мъдрост, от разумно отношение към потреблението

Кърджалиецът д.т.н. инж. Николай Николов е роден в селото на Н.Хайтов Яворово, мястото  с най-много професори на глава от населението. Запалва се по философията още от гимназията и в Инженерно-строителния институт /тогава Университет по строителство/. Любимата му диалектическа философия го отправя в търсенето на връзките, зависимостите между нещата в живота, дори и между строителството и философията, между напрежение и деформация в неговата наука строителна физика /„черупката”, обграждаща и създаваща комфорт за обитаване на строителните конструкции/, част от която е и строителната акустика.

Така по интуитивен път стига до своята теория, защитена в докторската му дисертация „Квазицилиндричните вълни и методите за изчисляване на транспортния шум”, която защитава в Академичния съвет на Научния институт по строителна физика в Москва през 2010 г. Забележителният му труд е забелязан и издаден от авторитетното немско издателство „LAP Lambert Academic Publishing”, чиито издания се разпространяват на английски, немски и руски главно в Западна Европа и САЩ. И така става първият български учен, който има честта книгата му да бъде издадена там. Член е и на Руската Академия по архитектура и строителни науки. Имал е шанса да работи в лабораторията на академик Осипов в Москва в средата на изключителни личности с впечатляваща култура, които го “разболели” с тихата лудост, наречена колекционерство. Преподавал е на много места формулираната от него нова интердисциплинарна наука „Градоустройствена акустика”.

 Подозира, че знанието и Господ Бог са едно и също нещо, за да може еволюцията, обновяващото света развитие, да не свършва. Но господстващият сега модел, според него, трябва да се промени в посоката, дадена от Д. М. Кейнс, който отрича пасивната роля на парите като разменно средство, а ги разглежда като най-ликвидния дълготраен актив, като средство за “социализация на инвестициите”, за съхранение на ценностите. А също и към посоката на дивергенция, дадена от Д. К. Гълбрайт, според който правителствата трябва да бъдат активни и в решаването на социалните проблеми.

Крайно необходимо е, казва докторът на техническите науки, също да се преразгледа становището за успешна икономика и тя да се измерва не с ръста й, а с нейната икономичност на разходване на ресурсите - подземни богатства, почва, гори и чудото вода, което ще доведе до така нужните регулации, които да превърнат политиката в концентриран израз на икономиката, а не както е у нас - икономиката да е конкретизиран израз на политиката. 

Всичко случваща се сега, казва инж. Николов, е закономерно, но сътворено от хората. И съвсем естествено върви от еднополюсните модели на живеене и управление към многополюсните. Но предизвиканите сега миграционни процеси са опит да се спре еволюционния вървеж. А основният лост в този път са геополитическите амбиции на САЩ, стремежът им да запазят долара като единствена резервна валута. И всичките ситуации, размирици, войни, днес са свързани с това. Защо обесиха Саддам Хюсеин? Защото тръгна да продава иракския нефт в евро. Същото сполетя и Муаммар Кадафи, когато се договори с Никола Саркузи да продава либийския нефт в евро. Но това няма да се случи със сирийския президент Башар Асад, защото Русия е зад него. Пък и балонът от 18 трилиона долара външен дълг на Америка, а с вътрешния, вероятно към 90-95 трилиона, не може да се избие, да се изработи и да се върне.

Затова Америка няма друг избор и не може да отстъпи. Ако пък се опита да притисне народа си, който е свикнал да живее нашироко, ще стане вътрешна революция, колкото са й щатовете, на толкова държави ще се разпадне. Но когато се отнеме правото на Щатите да смучат от целия свят, те съвсем ще рухнат, защото сега, дори руската компания, трябва да си смени рублите в долари, за да си купи нефт.

И сега вървящите потоци от хора към Европа също са резултат на американските стремежи Европа да се дестабилизира икономически, културно, социално, във всички сфери на развитие, за да се запази досегашното икономическо статукво.

Европейците пък търсят разрешение на проблемите по мирен път, което е неизгодно за Щатите. А в същото време бежанците напират като нашественици, които не идват да молят, а да налагат своите правила, понеже етническата и религиозната идентичност е генетично заложена, закодирана.

Винаги е имало хегемони, монополисти, но те никога не са били вечни. Съвсем закономерно е светът отново да стане многополюсен, макар че това няма да стане от днес за утре. Ето, Шанхайското обединение за сътрудничество (ШОС), включващо Русия, Китай, Казахстан, Таджикистан и Киргизия, както и това на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка /БРИКС/ вече минават на плащания в своя валута.

Светът болезнено се нуждае от справедливост, историческа и диалектическа мъдрост, от разумно отношение към потреблението. За жалост, обаче, само бедите, страданията, изпитанията ни вразумяват. Но пък така ще се научим, че няма друг начин за спасение, освен чрез регулациите в икономиката и политиката.