ИКОНОМИСТИ КЪМ МЕРКЕЛ: „ИСТОРИЯТА ЩЕ ВИ ПОМНИ С ДНЕШНОТО ВИ РЕШЕНИЕ”

Веселин Стоянов

„Гърция звучно каза „не повече”, пишат петима водещи световни икономисти в писмо до германския канцлер Ангела Меркел, публикувано в списание „The Nation”.

„Както по-голямата част от света знаеше, финансовите изисквания  на Европа разбиха гръцката икономика, доведоха до масова безработица, колапс в банковата система, направиха кризата с външния дълг далеч по-лоша (до 175% от БВП). Икономиката е разбита с намаляващи данъчни постъпления, производството и заетостта са в депресия, а бизнесът изпитва глад за капитали.

Хуманитарното въздействие е колосално - 40%  от децата в момента живеят в бедност, детската смъртност се увеличава, а младежката безработица е близо 50%. Корупцията, укриването на данъци и лошото счетоводство на предишното гръцко правителство помогнаха за създаването на проблема с гръцкия дълг.

Гърците са се съгласили с голяма част от исканията на Ангела Меркел за строги икономии, намаляване на заплатите и държавните разходи, пенсиите, приватизация и вдигане на данъците. Но през последните години серия от така наречените програми за спасяване послужиха само за създаване на Голяма депресия, невиждана в Европа от периода между 1929 и 1933 г.

Лекарството, предписано от германското финансово министерство и Брюксел, нарани пациента, а не излекува заболяването.

Госпожо канцлер, нашето послание е ясно: призоваваме да вземете лидерско решение, важно за Гърция, Германия и за света. Историята ще ви помни с това решение тази седмица. Очакваме и разчитаме на вас да направите смели и благосклонни стъпки към Гърция, които ще служат на Европа за поколения напред.”

Писмото до германския канцлер е изпратено от икономистите Хайнер Флашбек - бивш държавен секретар в германското федерално министерство на финансите;

Тома Пикети - професор по икономика в Парижката школа по икономика;

Джефри Сакс - професор по  устойчиво развитие , професор по здравна политика и мениджмънт, както и директор на Института за земята към Колумбийския университет;

Дани Родриг - професор по международна политическа икономика в Harvard Kennedy School;

Саймън Лежис - професор по икономическа политика в Blavatnik School of government, Оксфорд./ БГНЕС, със малки съкращения.

Някои реакции по проблема:

- Париж: Новите предложения на Атина са в правилна посока;

- Гърция официално подаде молба за заем от Еврозоната

- Шойбле - германски министър на финансите: Без нова програма не можем да помогнем на Гърция; Европейски съюз: Пристъпваме към анализ на новата финансова помощ  за Гърция;

-Доналд Туск, председател на Европейския съвет: това е последния шанс за Гърция и Европа.

- Меркел на 09.07. в Сараево: „Казах. Класическо опрощаване на гръцкия дълг няма да има. Подобно нещо не се предвижда”.

- Известният в света френски икономист проф. Тома Пикети твърди в интервю за немския в. „Die Zeit”, че Германия няма право да учи другите да си плащат дълговете, защото никога в историята не си е плащала своя дълг, а Европа е основана на забравянето на дългове и инвестирането в бъдещето. Той казва още, че на Лондонската конференция от 1953 г. са анулирани 60% от външните дългове на Германия.

- САЩ: „Ако Европа допусне фалит на Гърция, това ще бъде геополитическа грешка”, обяви администрацията на Обама. Министърът на финансите Джак Лю каза, че е в постоянен контакт с европейските лидери във връзка с гръцката дългова криза, която излага на риск валутния съюз и стабилността в района, който е много важен за амерканските интереси, отбелязва „Reuters”.

В заключение:

Петимата световно известни икономисти дават в своето писмо до германския канцлер Ангела Меркел точната диагноза на гръцкото заболяване и се обръщат  към нея с молба да вземе лидерско решение, което, според тях, е важно за Гърция, Европа, света. Тук, според мен, е грешката на петимата учени. Те искат лидерско решение, а изглежда забравят, че днес Европа няма лидер, няма лидери.

Избраните за премиери, канцлери, президенти не стават лидери с помощта на изборни бюлетини. За водачи са нужни много специфични качества, които бюлетината не дава. Как ще бъдеш лидер, когато си подслушван дълги години от чужда разузнавателна служба, тя е в течение на всички твои служебни, лични, дори интимни разговори, а ти не смееш да поставиш наглия „партньор” на мястото му; как ще бъдеш лидер, когато в страната ти има 46 хилядна окупационна армия? Тези мръсни американски действия по отношение на европейските им „партньори” лишиха последните от чест и достойнство - качества задължителни за един лидер.

Ангела Меркел се намира в много сложно положение. Тя е поставена под силен американски натиск за частично опрощаване на гръцкия дълг и отлагане на изплащането му във времето. С този натиск Вашингтон цели политическото и икономическото отслабване на Берлин. Белият дом не обича силните финансово, икономически и политически държави. Така той защитава не Гърция, а своите интереси. Меркел отговори, че няма да има „класическо опрощаване”, за успокоение, може би, на избиратели, предприемачи, критици. Щом като няма „класическо”, вероятно ще има „неокласическо” опрощаване, защото опрощаване ще има, не е известен още процентът. За забелязване е още нещо при Меркел. Тя демонстрира много по-голям интерес към икономическата и финансова страна на проблема, а не към геополитическата, за разлика от Вашингтон.

Париж: Новите предложения на Атина са в правилната посока. - Как няма да са в правилна посока, като те са разработени с френски специалисти, макар представени като частна фирма.

Европейският съюз: Пристъпваме към анализ на новата финансова помощ за Гърция. - Странно - още няма и следа от споразумение, а ЕС анализира новата помощ! Говори ли това, че решение вече има и предварителната работа по него е започнала?

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Това е последния шанс за Гърция и Европа. - Като казва „за Гърция и Европа”, Туск явно има предвид всички проблеми, свързани с кризата - финансови, икономически и геополитически.

САЩ: „Ако Европадопусне фалит на Гърция, това ще бъде геополитическа грешка”, обяви администрацията на Обама. Министърът на финансите Джак Лю изразява позицията, че гръцката дългова криза излага на риск валутния съюз и стабилността в района, който е много важен за американските интереси.

САЩ, Франция, председателят на Европейския съвет, Европейският съюз дават знак, че малко или повече са за сключване на споразумение и частично опрощаване на гръцкия дълг. Ще остане ли Германия сама? Малко вероятно. Ако няма „класическо опрощаване”, то със сигурност ще има „неокласическо” такова.

Има и още нещо: щом като стабилността в района е много важна за американските интереси, ясно е какво решение ще има. Американският министър на финансите не каза всичко по гръцкия проблем. Ако последният не бъде решен, реална е възможността да се провали спасителния за Вашингтон проект ТПТИ, което би било много неприятни последици за американската икономика и финанси. Сключване на споразумение без победител ще бъде всъщност авторитетно излизане  на Гърция и премиера й от двубоя и ще бъде силно заразителен пример за други европейски държави като Испания, Португалия, Италия, Унгария, може би и за Англия. Защо не и за България?

ЕС скърца по всички шевове. Гледачките не му дават дълъг живот, но Господ и народите ще имат последната дума.