СЛУЧАЯТ ФИФА

Веселин Стоянов

На срещата в Рига в сряда, на която присъстваха американската министърка на правосъдието Лорета Лънч и нейни европейски колеги, бе разискван и проблемът, свързан с ФИФА.

Лорета Лънч не каза и дума относно възможно разследване на ФБР срещу подалия оставка президент на организацията Йозеф Блатер. Тя оправда мълчанието си с думите „Това е случай, по който се работи”.

Спред германското издание „БИЛД”, корупционни схеми е имало още през 2011 г. при избора на президент на ФИФА. Американската министърка потвърди: „Да, това е отбелязано в обвинението”.

Американското министерство на правосъдието предприе на 25 май разследване за организирано престъпление и корупция срещу 14 служители на ФИФА. Седем високопоставени футболни функционери бяха задържани в Цюрих, сред тях двамата заместници на Блатер.

Властите в Швейцария извършват паралелно разследване за начина, по който е възложено провеждането на световното първенство през 2018 г. на Русия и през 2022 г. на Катар.

Лорета Лънч не коментира с нито една дума оставката на Блатер. Тя каза само, че не възлага големи надежди на обявеното желание за бързи реформи във ФИФА и изрази мнението, че организацията е силно корумпирана.

Предполагам, че е вярно твърдението, че ФИФА е силно корумпирана. Предполагам също, че това е било обществена тайна. Ако се е вмирисала главата, вмирисало се е и цялото тяло.

Трябва да признаем обаче, че явлението корупция не е познато само в България и Румъния.

Робуват му Западът и Изтокът, Северът и Югът. Когато виждаме сламката е окото на ближния, нека погледнем гредата в своето - перефразирано от Новия Завет.

Вашингтон пазарува на едро цели държави с техните ръководители, при това на силно занижени цени.

Корупцията във ФИФА е била известна и на ФБР и на ЦРУ и на още десетки разузнавания по света. Досега никоя от тези организации не е казала и дума.

Наскоро група американски сенатори обявиха, че световното първенство през 2018 година не бива да бъде проведено в Русия, защото това щяло да засили нейните политически позиции и щяло да я поощри да извърши нови завоевателни действия.

След тези сенаторски малоумици, машината бе задействана. Блатер беше нежелан, защото не се подчини на американското искане първенството да не се провежда в Русия. Щом не се подчинява, трябва да бъде наказан. Казват, че му е предложено да си подаде сам оставката, срещу което ще му бъде осигурено… нищо.

Вашингтон е майстор на тези игри.

Интересно е и това, че ФИФА-служителите са задържани в Швейцария, следва екстрадиция в САЩ. На американска територия ли е извършено престъплението, или цялата планета се счита за американска територия.

Едно е сигурно: Ако Блатер не беше преизбран, Вашингтон нямаше да тръгне на война с корупцията. Ето как политиката и спортът слугуват на един и същи господар, въпреки клетвите, че спортът не бива да бъде анексиран от политиката.

Няма да бъде изненада, ако се намери свидетел, който да потвърди, че Москва си е купила световното първенство и затова то трябва да бъде проведено в друга страна. Катар е стар съюзник на САЩ, затова е малко вероятно там да намерят нещо гнило.

Според една народна поговорка кучето припикавало джамията, когато му идвал края.