В МРАКА НА ДИВИЯ ЗАПАД

Веселин Стоянов

Щом дяволът узнал, че Иисус ще слиза на земята,  изпратил по свой човек  две дървета на Мойсей, за да скове кръст за Божия син, а сам се явил пред Мойсей при пламтящата къпина и му дал скрижала със законите, за да държи чрез тях человеците в страх и подчинение, казвайки им:  „Да нямате друг бог освен мене!” - сиреч дявола. После дяволът платил на евреите трийсет сребърника да хванат Иисуса, взел кръста от Мойсея и разпънал Божия син, като помислил, че го е умъртвил, но се излъгал, защото Иисус бе Словото Божие, а Словото не се убива. Амин.

Тези думи откриваме в учението на богомилите, които още в онова време (X - XI век) са знаели, че словото не може да бъде убито. За съжаление управниците ни - прости и алчни сладкодумни измамници, все още не са разбрали тази истина. Техните първобитни изисквания към словото са, то да бъде техен верен слуга. С тази слугинска роля са натоварени  телевизии, радиа, преса. Не само у нас е така, ще възрази някой.

Приемам възражението, но не знам дали има държава, където 80 полицаи и друг помощен персонал в анцузи, да бъде впрегнат в услуга на един съдия изпълнител и на един юрисконсулт, които трябваше да изземат сървъра, камери и компютри на телевизия ТВ7 и Нюз7, като спрат по този начин предаванията им. Оправданието за тези действия беше, че телевизията е длъжник на Корпоративна търговска банка(КТБ).

Добре, но всички ние знаем, че на клиентите на банката, желаещи да погасяват заемите си, това им беше отказано под предлог, че банката е затворена и по тази причина кредитите им не могат да бъдат обслужени.

Все още управляващия БНБ Иван Искров заяви преди дни, че медиите са съсипали КТБ. Това е така, но и неговата роля в случая не е малка, както и тази на прокуратурата. Кой им възложи тази задача не е трудно да отгатнем, а и скоро ще излязат на бял свят  много нови подробности по случая.

Интересно беше поведението на Бойко Борисов.  Той  предпочиташе да запази мълчание, или да изрече някое конюнктурно изказване. От думите, които съчини по случая с телевизията, останахме с впечатлението, че той е нямал и представа какво подготвя МВР. „Полицаите нямат  работа да ходят в студиото и заради това да ни въртят по световните медии”. Ето това е уплашило Бойко.

За пръв път ли ни въртят по световните медии и той не свикна ли с това въртене? „Тези, които извършиха тази простотия, си подадоха оставките”, заяви Борисов.  Извършителите на тази простотия не са уволнени, защото действията им не са своеволни, те само подават оставки, които са приети и ги назначават отново на хубави места. Типично по нашенски!

Според Бойко Борисов държавата и фондът за гарантиране на влоговете в банките са дали много пари, за да спасят вложителите и сега тези пари трябва да бъдат върнати на данъкоплатците. Премиерът скрива две неща. Той знае много добре, че КТБ можеше и трябваше да бъде спасена, както беше спасена ПИБ, при това с много по-малко средства, които КТБ щеше да възстанови. Второто нещо, което той крие е, че медийната атака срещу КТБ и мажоритарния й собственик имаше за цел разграбване на ценните и апетитни имоти на банката, които бяха в полезрението на ДПС и нейния представител Пеевски, по информация на наш източник. Така бе пожелана и ТВ7 и Нюз7, собственост на КТБ.

В цялата тази мръсна история има и един личен момент. Бойко заявява, че „ТВ7 нарушаваше по най-бруталния начин демокрацията, манипулираше, докара Орешарски и Чобанов  на власт”. Става много интересно, когато истинските манипулатори заговорят за манипулации и брутално нарушаване на демокрацията.

Болката на Борисов  е, че именно тази телевизия разкри Костинбродската манипулация и така ГЕРБ не успяха да получат пълно мнозинство в парламента. Но Бойко не спира до тук. „Техните журналисти всяка сутрин седяха при опозицията от 6 часа сутринта и разболяха детето, тогава не си мръднахте пръста”.  За да знае премиерът, кой журналист в колко часа къде е бил означава, че журналистите на телевизията са били редовно следени.

Така е в Дивия Запад, на когото Бойко е верен служител и поклонник.

Кой е наредил тяхното следене, ще научим ли и ще подаде ли той оставка по приетия шаблон?  И в негов стил Бойко обвинява журналистите, че разболели някакво дете. Може би става дума за неговата дъщеря, може би не? И как са я разболели журналистите - въпрос без отговор. Спомняме  си, че преди няколко години той обяви, че неговият прадядо бил убит от комунистите и посвети изборната си победа на него. Хубаво съчинение, за което човекът може да стане член на Съюза на писателите. Сега новината е, че детето се било разболяло, можем да предположим, че е заради разкриването на Костинбродската афера?

Пълен мрак.

Медиите могат да играят и играят важна роля в обществено-политическия и икономическия живот на една страна. Лошо е, когато попаднат в ръцете на субекти, които имат нечисти икономически и политически интереси. В България такива случаи са много през последните 25 години, но и случаят с КТБ и ТВ7 и Нюз7 не бива да се подминава  и „да вървим напред”, както се изрази вътрешната министърка. 

Трябва да се направят сериозни изводи и да бъдат предприети незабавни мерки  за предотвратяване на подобни случаи. Скандалът  е изключително сериозен и премълчаването му в интерес на партийни интереси е  престъпление.

В ръцете ми е нашумялата на Запад  (естествено не и у нас) книга на германския журналист Удо Улфкотте, озаглавена „Купени журналисти”. Чета: „В тази книга Вие научавате кои журналисти, в кои лобистки организации са представени. Авторът назовава стотици имена и хвърля поглед зад кулисите на онези организации,които влияят едностранчиво със своята пропаганда на нашите (германските - б.м.) медии, като Atlantik-Brucke, Trilaterale Kommission, GermanMarshall Fund, American Councilon Germany, AmericanAcademy, Aspen Institute und Institut fur Europaische Politik.

Kогато ЦРУ дава, какво да се пише

Можете ли да си представите, че сътрудници на тайните служби пишат в редакции текстове, които след това се публикуват под името на известни журналисти? Знаете ли кои журналисти, от кои медии биват подкупвани за тези дописки? И имате ли една приблизителна представа за това, как се раздават реномирани „журналистически награди”?

Когато вече сте прочели тази книга, ще гледате на нашите вестници със съвсем други очи, телевизора ще изключвате често и ще знаете за какво още можете да вярвате на радиото: за  почти нищо. Улфкотте отбелязва кой предавател на коя политическа партия принадлежи, на кои журналисти бива въздействано. Вие разбирате как сте манипулирани и така знаете от кого и защо. Многообразие на мненията днес само се симулира.

Журналистът Удо Улфкотте се срамува днес за това, че е работил 17 години за в. „Франкфуртер Аллгемеине Цайтунг”. Преди авторът да разкрие тайните мрежи на властта, прави изводи от самокритиката си. Той документира тук за първи път как за своите кореспонденции е бил подкупван и как корупцията е била поощрявана. Той разкрива още как водещи журналисти информират тенденциозно и как дългата ръка на НАТО-вската пресслужба подготвя медийно войни. Естествено авторът е бил приет в мрежата на американските елитни организации и като насрещен жест за положителни информации е получил грамота на почетен граждани на страната.

Д-р Улфкотт е е специалист по тайните служби, Fellow на Marshall Memorial Fund на САЩ, бил е в плановия щаб на фондация Конрад  Аденауер и е бил референт в Федералната академия за политика по сигурността.  Издал е много книги на тази тема, а тази, последната, претърпя през септември и октомври 2014 г. три издания.

Мракът, който идва от Дивия Запад, е може би най-голямата заплаха за човечеството от неговото съществуване  до днес.

И заповядал дяволът на земята да произвежда  всякакви твари,  а на морето - риби и птици небесни, създал гръмотевицата, дъжда и градушката, после намислил да направи човека да прилича на него и да му слугува, направил  го от безжизнена пръст, рекъл душа да му даде  -  не може.