ВАРНЕНСКИ МУЗЕЙ СЪХРАНЯВА ПАМЕТТА НА ТЪРГОВИЯТА, ИЗВЕСТНА И СРЕД АРМЕНЦИТЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ДО 1939 г.

Жаклин Бодурова

Варненски музей съхранява паметта на търговията, известна и сред арменците след Освобождението до 1939 г. и сладостта на Стара Варна - града на шоколада, виното и любовта

Търговията впечатлява с находчивостта на търговците и техните табиети. Всичко, с което се заемат го правят умело, с ищах, влагайки такт, вежливо внимание и любов към работата и обслужването на клиента. Улица „Цариброд” е известна като Кайсерската чаршия, кръстена така, поради множеството дюкяни под наем на арменци, емигранти от Кайсери в Мала Азия. Турски и гръцки собственици отдават по онова време партерния етаж на сградите си под наем на арменски бежанци, пристигнали във Варна след 1895 г. Улиците с най-важно търговско значение във Варна са „Преслав”, „Цариброд”, „Владислав Варненчик” и „Княз Борис I”. Тези с най-представителен, модерен и европейски вид от края на ХІХ век и началото на ХХ век са „Княгиня Мария Луиза”, „Сливница”, „Херман Шкорпил” и „Антим І”.

На първият етаж е представен кабинета на Кмета на Варна, включващ голямо масивно бюро на кмета инж. Янко Мустаков /април 1935 - март 1936, ноември 1936 - май 1943/ с най-дълъг мандат и изящен шкаф със стъклена витрина в средата, изработени от орехово дърво с богата инкрустация.

Кабинетът на кмета на Варна инж. Янко Мустаков с най-дълъг мандат

На стената е закачена снимка, поставена в рамка с 14 кмета на Варна, когато по времето на техните мандати е изградена сградата на Драматичния театър в града в периода 1912-1932 г. В съседния салон е експониран роялът, закупен през 1926 г. за откриването на първия Международен музикален фестивал у нас.

На вторият етаж са представени първокласния ГРАНДЬ ХОТЕЛЬ „ЛОНДОН” с входната врата и надпис, пред нея манекен, изобразяващ неизменната проститутка по онова време. Експониран е характерен интериор от хотелска единична стая, включваща легло от ковано желязо, постлано със снежно бяло копринено спално бельо с тоалетка, закачалка, огледало и под него скрин с порцеланов умивалник /леген/ и кана. По онова време хотелът предлага централно парно отопление безплатно, течаща топла и студена вода във всяка стая, бани, салони, хубава гледка към морето и града. За целта, във всеки коридор на етажа е имало една баня със санитарен възел, от която сутрин клиентите си наливат вода в каната и се обслужват в стаите. За цялостно къпане ползвали градските къпални с минерална вода.

Следващата експозиция е част от кафе-сладкарница „ВИЕНА” на Васил Тодоров, находяща се на ул. „Преслав” № 35, където при обстановка уютна ще намерите пасти, торти и всички видове сладкиши, приготвени от най-доброкачествените материали, тъй също 7 вида сладоледи вкусни и ароматични. Всяка сутрин сладкарницата поднася винаги пресни млечни закуски, екстра баница, кифли и козунаци. Всички видове шоколади, бисквити, бонбони, кексове и други захарни изделия, студени сиропи, вода ледена, от сутрин до вечер, който мине без всяко стеснение да се отбие и пие чаша вода. Впечатлителни са тесния скрин от масивно дърво, зад чиито остъклени врати стоят изящни опаковки на различни видове локум, масата и столовете с кадифена тапицерия, мястото за поставяне на връхната дреха, бомбето и чадъра и задължителното огледало, в което клиентът да се огледа преди да се настани. На масата са поставени порцеланови филджани и кристални чаши за леко питие-ликьор върху поднос за двама души.

Представен е Ресторанть-Бирария „ЧИЧО МИТЮ”, с традиционното обзавеждане: машинка за произвеждане на бира, на сода и за рязане на хляб, бели покривки, порцеланова посуда, посребрени гравирани прибори и платнени кърпи, по онова време е едно от любимите заведения на варненци, което се е намирало на бул. „Сливница”, на мястото на днешния хотел „Черно море”. Тук са празнували Трифон Зарезан. Там се поднасят пържена цаца, халба бира, порция шунка, пържен сафрид и скумрия. Любопитни табели са окичили стените: „Виното е храна”, „Взето умерено, виното е здраве”, „Виното отваря апетита”. По същият булевард други култови заведения са „Грозд”, „Златна котва”, „Европа”, кафе-ресторант „Прага”, „Ешмедеме”, „Морско око”, закусвалня и бирария „Свато”, „Велика България”, закусвалня и почивен дом „Лилия” и вила „Качов”.

Автентичното фотографско студио „ИЗГРЕВЬ”, находящо се на бул. „Сливница” е неизменна част от туризма и живота на варненеца, изкуство, запечатало значими и интересни мигове от различни епохи. Адвокатската кантора на известния адвокат Стефан Попов, завършил правни науки в Женева, където е изложена библиотека и писалищна маса с вложен замисъл за практичност при проектирането им, кресло и два изящни стола, прецизно изработени по поръчка с инкрустации.

Може да разгледате детски магазин с разнообразие от любопитни играчки, изработени като истински в умален вид, магазин за радиоапарати, книжарница „Блъсков”, шапкарски магазин „Чехия” със съответното ателие за изработване по поръчка, когато всеки дамски и мъжки тоалет задължително завършват с този аксесоар. Следват кът от плажа с кабинка за преобличане на плажа, изработена от тръстика и манекенка с характерното плажно облекло, шапка и чадър против слънце, рекламни материали относно туризма на Варна.

Представено е обзавеждане на част от градски дом с европейски облик, включващ вестибюл с диван и маса, фамилни снимки на стената и цветарник в ъгъла, отвеждащ чрез портална врата към хол /гостна стая или салон за музика/ с мека мебел в стил сецесион и ниска масичка, внесени от Виена, притежание на семейството на видния адвокат Дионисиев, плътни завеси и пиано с два свещника отстрани. Тук, ще видите най-старата прахосмукачка, която действа до днес, стенни часовници във всяка стая.

Експозицията на дома завършва с градинска мебел и маса, изработени от тръстика, върху която са поставени кафемелачка, два филджана и стъклена кана за вода, както и рулетка за забавление по време на летните вечери, разположена във вътрешния двор на старата градска къща на фона на фрагмент от фасада и балкон с ажурен парапет на първи етаж.