ЛЮКСЕМБУРГ - ЧЛЕН-УЧРЕДИТЕЛ

Веселин Стоянов

Финансовото министерство на Люксембург потвърди в петък, 27.03. че Великото херцогство е член-учредител на новата Азиатска  инвестиционна банка , която е част от заплануваната от Китай  Азиатска инвестиционна банка за инфраструктура, в която ще участва и Люксембург. „Член-учредител на банката извън региона” - се радва министър Pierre Gramegna в едно комюнике. Люксембургското  финансово министерство вижда в това възможност за изпълнение на своето задължение за мултилатерални помощни механизми, особено в региона Азия - Пацифика”.

Южна Корея също е член-учредител на новата интернационална банка за развитие със седалище в Пекин. Това е възприето като най-добро решение за страната (Ю.К.) Според съобщения на  южнокорейски медии, САЩ са упражнявали силен натиск върху своя съюзник, с цел да не инвестира в новата банка, която се  възприема като директен конкурент на Световната банка, със  седалище във Вашингтон, в която доминират САЩ. Наред с Люксембург и други държави от ЕС, като Германия, ще се включат. Банката ще  финансира проекти в Югоизточна и Централна Азия и ще започне да действа още през тази година.

САЩ имат сериозно основание да се страхуват от новоучредената банка. Ръководството й има амбицията да намали значително влиянието на Световната банка и да замени щатския долар с други валути. Ако банката постигне поставените си цели, ще сме свидетели на лебедовата песен на САЩ.

Това е и причината, Вашингтон да упражнява силен натиск върху Ю. Корея, а вероятно и върху другите кандидати за членове на Азиатската  инвестиционна банка с цел да се откажат от намерението си.

Мисля, че американските усилия няма да се радват на успех.

София, 27.03.2015 г.