ПАВЛИНА ПАВЛОВА – „САПФИРЕНИЯТ ФЕНИКС”

В новия си роман “Сапфиреният Феникс” Павлина Павлова повдига завесата към задкулисието, разказва 13 човешки истории, фатално променени от затварянето на КТБ, както и за личната драма на един от най-успелите български банкери, превърнал се, също както тамплиерите, в апетитна стръв за лакомите пипала на Мафията.
Романът е изграден върху три успоредни сюжетни линии, уж независими една от друга, но всъщност силно зависими и преплетени в борба, понякога на живот и смърт. Защото залогът се измерва с много пари. Но дори и когато тези пари не са чак толкова много, те могат да означават светлинка в тунела, надежда и спокоен живот или да доведат хора до ръба на отчаянието, до последната глътка въздух, до последната крачка, след която има само спомени.
Вие, които четете тези редове, навярно вече сте си дали отговор на много от зададените въпроси. За други - истината предстои да изплува. А отговорът на трети никога няма да узнаем, защото там, където Мафията е пуснала пипала, властва законът на мълчанието “омерта”. Нарушението му задейства автоматично изпълнението на смъртна присъда за проговорилия.
Вярна на себе си, авторката прецизно се е заровила в документи, стъпила е върху факти, които само подсилват внушенията и ни карат да преосмислим случилото се от 10 юни до 6 ноември 2014 година. И макар, че нейният роман има финал, той е отворен, както и цялата афера КТБ, на която станахме свидетели и която десетилетия ще присъства в живота на българите, макар и само като предупредителна сянка за могъществото на Мафията.