СВЕТЪТ ОСЪДИ РАЗСТРЕЛА НА БОРИС НЕМЦОВ

Веселин Стоянов

Немцов е дал интервю за московското радио няколко часа преди да бъде убит. Той призовал слушателите на „Ехо Москва” да вземат участие в протест на опозицията на 1 март срещу политиката на Владимир Путин. В интервюто Немцов призовава за незабавно прекратяване на войната в Украйна и обяснява сегашната икономическа криза в Русия с „откачената политика” на Путин.

Немцов признава в интервюто, че жителите на Крим желаят да бъдат с Русия, но проблемът бил, че не трябвало да се действа според желанието на някого, а според закона и международните задължения. На 10 февруари Немцов е дал интервю за сайта Собеседник, в който изразява опасенията си, че може да бъде убит от Путин. Негови приятели споделят, че той бил получавал смъртни заплахи, без да уточняват от кого и кога.

Чета заглавието и не мога да си дам отговор на въпроса кой говори и кой осъжда от името на света. Естествено е, всеки нормален човек да осъжда убийството на себеподобни. За съд, в моралния и правния смисъл на думата е не само извършителят, но и поръчителят на това грозно деяние. Като чета изрази като „светът осъжда”, връщам лентата на историята малко назад.

- „Светът” осъди ли хвърлените от американски самолет атомни бомби над два японски града, при което бяха изгорени живи близо 1 милион цивилни граждани на страната, а вероятно още толкова починаха от лъчевата болест?

- „Светът” осъди ли агресията на САЩ в Ирак, извършена под лъжливия предлог, че страната притежава оръжия за масово унищожение на хора? Вследствие на тази лъжа загинаха стотици хиляди иракчани, а страната е превърната в развалини.

- „Светът” осъди ли американската агресия в Афганистан, Либия, Сирия, Египет, при която загинаха стотици хиляди невинни хора?

За кой свят говорим? За света на една прогнила, античовешка политико-икономическа система, която не се спира пред нищо, само и само да господства и да разширява своите завоевания. Тя купува държавни глави, премиери, министри, журналисти, дори цели държави. Тази система е „светът”, който раздава „правосъдие” от свое име и в свой интерес.

Когато осъждаме убийството на един човек, трябва да осъждаме и масовите убийства, извършвани от и в името на тази античовешка система.

Немцов признава в интервюто, че жителите на Крим желаят да бъдат с Русия, но не трябвало да се действа според желанията на някого, а според закона и международните задължения. Не си спомням Немцов да е осъждал откъсването на Косово от Югославия, при това не чрез допитване до народа, а чрез варварски бомбардировки. Защо е мълчал тогава?

Немцов иска от президента на Русия Владимир Путин да спре войната в Украйна. Той явно не е наясно, че американският президент Барак Обама в ТВ предаване призна, че САЩ са участвали в предаването на властта в Украйна, т.е. че са подпомогнали и участвали във въоръжения преврат в страната.

Той не е чул или не е чел, че помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд публично призна, че Вашингтон е вложил 5 млрд. долара в „предаването на властта”, както се изразява Обама. Дали това е плод на невежество, или на добри пари?

На 10 февруари Немцов е дал интервю за сайта “Собеседник”, в което изразява опасенията си, че може да бъде убит от Путин. Този род хора работят с усещания, опасения, предположения, но при тях няма никога доказателства.

Разгледах биографични данни за Немцов. Заемал е високи държавни постове, но все за кратък период от време. Не е бил преследван от никого, а сега е човекът никой. Хора, вкусили веднъж от голямата власт, трудно се примиряват с липсата й.

В случая с това убийство, всеки обикновен следовател би си задал въпроса “кой има интерес?”

Путин има над 85% поддръжка на своя народ, т.е. той дори не забелязва такъв опозиционер. Ангела Меркел, Франсоа Оланд също нямат интерес едно убийство да провали техните усилия за постигане на мир в Украйна. Остава Барак Обама, който при мир в Украйна е загубил всички шансове да стъпи на руската граница, както и да загуби Европа.

Така всички пътища ни водят към световния конспиратор и терорист.

28.02.2015 г.