УКРАЙНА – 2014-2015 г.

Веселин Стоянов

Когато коментираме положението в тази страна, трябва да тръгнем от неоспоримия факт, че САЩ предизвикаха кризата в Украйна, преследвайки своите глобални имперски цели. В интерес на истината е редно да признаем, че Вашингтон не е крил организирането и участието си в държавния преврат в Киев, извършен през февруари м. г.

Има достатъчно доказателства за извършеното въоръжено завладяване на властта от проамериканските неонацистки сили в Украйна.

- Президентът на САЩ Барак Обама заяви съвсем откровено пред Ф. Закария в предаването на CNN на 20.02. т. г., че

„АМЕРИКА ПОСРЕДНИЧЕШЕ В СДЕЛКАТА ЗА ПРЕДАВАНЕ НА ВЛАСТТА В УКРАЙНА”

Обама говори пред милионната аудитория за „сделка”. Както знаем, в една сделка участват най-малко две страни. От последвалите събития можем да извадим заключението, че това са ЦРУ и Държавният департамент от една страна и бандеровските неонацисти от друга. „Сделката” е извършена в нарушение на националния суверенитет на страната и на международното право, с помощта на въоръжен преврат. В цитираното по-горе предаване на CNN е показана карта на Украйна с надпис: „Обама обмисля да въоръжи проамериканските войски” (pro - US troops - CROSS). Обама осъществи намерението си, но под „проамерикански войски” той явно е имал предвид проамериканските неонацистки бандеровски банди.

ЕТО ТАКА СТАВА „ПРЕДАВАНЕ НА ВЛАСТТА” ПО АМЕРИКАНСКИ.

- Друго доказателство за извършения незаконен акт е официалното изявление на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, че Вашингтон е инвестирал 5 млрд. щ. д. в „предаването на властта”, както се изразява Обама. По законите на свободния пазар, тези 5 млрд. трябва да бъдат възстановени със съответната печалба.
Същата Виктория Нюланд определи за премиер Яценюк, а за кмет на Киев боксьора Кличко. Указанията й бяха стриктно изпълнени.

НЮЛАНД НАПСУВА ЦИНИЧНО ЕС, ПОСЛЕ СЕ ИЗВИНИ С ПОЛОВИН УСТА.

Виждаме как в Страната на неограничените възможности една жена с улично възпитание може да се издигне до помощник-държавен секретар на САЩ. Що се отнася до ЕС, той е свикнал с подобен род американски „любезности”.

- Доказателство за прякото участие на Вашингтон във въоръжения преврат в Украйна е и двудневното посещение на директора на ЦРУ в Киев, с екип свои сътрудници, които ръководеха действията на бандеровци на Майдана.

- Показателни бяха и посещенията на американски сенатори, начело с печално известния Джон Маккейн, които внесоха нов колорит в мрачния украински пейзаж.

НЕОБЯСНИМО ЗАЩО, ПРЕЗИДЕНТЪТ ЯНУКОВИЧ НАРЕДИ МИЛИЦИОНЕРИТЕ ДА СЕ ДВИЖАТ БЕЗ ОРЪЖИЕ.

Бандеровци имаха пълната власт и възможности да палят, да рушат, да разстрелват. ЕС поиска от президента Янукович да осигури свобода на събиранията и на окупацията на обществени сгради. Така 5 или 10 хиляди „протестиращи” решаваха съдбата на 26-милионна Украйна. Резултатът е налице.

ДЕЙСТВИЯТА НА САЩ СОЧАТ УБЕДИТЕЛНО, ЧЕ ТЕ ТЪРСЯТ ВОЕННО РЕШЕНИЕ НА УКРАИНСКИЯ КОНФЛИКТ.

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел са наясно, че действията на Вашингтон в Украйна могат да предизвикат война на континента. Това бе и причината да търсят мирната пътека Минск 1 и 2, а да не забравяме, че и двамата са под силния натиск на големия национален капитал, който търпи загуби от наложените на Москва санкции.

Докато Меркел и Оланд убеждават Киев да приеме предлагания от тях мирен план, Обама настоява за продължаване на военните действия и за целта изпраща на Порошенко и компания оръжия и пари. Докато летището в Донецк беше под контрола на киевските сили, там кацаха самолети с американско оръжие и боеприпаси.

При освобождаването му от опълченците, под развалините му са били открити американски оръжия, гранатомети и автомати, боеприпаси и комуникационно оборудване, по информация на зам. командващия войските на ДНР Едуард Басурин. Сега, за доставката на оръжие и боеприпаси, Вашингтон е ангажирал фирми от източноевропейските страни, членки на НАТО, вкл. и България.

Вместо да изпълняват решенията от Минск, под които стои подписът на президента на страната Порошенко, Съветът за национална сигурност на Украйна е приел обръщение, с което се иска от ООН и ЕС на територията на страната да бъдат разположени миротворци, както по линията на сблъсъци в Донбас, така и по неконтролируемия участък от руско-украинската граница. Доста скромно, можеха да поискат „миротворци” да бъдат разположение и на руска територия

Реално украинска армия няма. Военните действия се водят от неонацистки националистически формирования, които се отнасят с голяма жестокост към мирното население и пленените опълченци.

Голям удар при Дебалцово претърпяха Порошенко, Яценюк, Турчинов и техните американски наставници. Особено тежко е поражението за Порошенко, който е взет вече на прицел от т.нар. десни сили и може да се наложи да изчезне в неизвестна посока. В чувала на опълченците попадна голяма войскова група, която трябваше да бяга безславно от този изключително важен от стратегическа гледна точка град и ж.п.възел, който свързва ДНР и ЛНР.

Меркел и Оланд изпаднаха по време на преговорите в трудно положение, същото важи и за Порошенко и Обама. Могат да си прехвърлят взаимно обвинения, но това няма да им помогне. Слаби артисти, с една дума. Трябваше да играят по указанията на режисьора, за да не берат този срам в Източна Украйна и последно в Дебалцево. Могат да опитат пак със санкции, но този път ще изгубят вероятно Мариупол, а след това може да дойде ред и на Харков и т. н.

В годишния си доклад пред Конгреса Обама каза, че от руската икономика се разхвърчали парцали. Много му се иска, но Дебалцево показа, че парцали хвърчат от други посоки.

Санкциите поставят разделна линия между САЩ и Европа, между държавите членки на ЕС и НАТО. Тези разногласия ще се задълбочават все повече и за Стария континент ще е здравословно, ако двете организации (ЕС и НАТО) си стегнат куфарите и се отправят в отвъдатлантическа посока.