ГЕОРГИ МИХАЛКОВ – „ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПОДАРЯВАШЕ МЕЧТИ”

Георги Михалков е автор на сборници с разкази, драми и романи. “Човекът, който подаряваше мечти” е най-новата му книга, издадена от ИК „Огледало”, но разказите в нея се отличават от разказите на повечето съвременни български писатели. И в тях е отразена действителността, в която живеем, и за тях са характерни темите, които вълнуват и другите писатели, но Михалков притежава дарбата да открива и да показва доброто в своите герои. На пръв поглед те са обикновени, хора, които често срещаме, с които разговаряме, с които живеем, но носят в сърцата си малко наивност и особена светлина. Стремят се да накарат хората по нов начин да погледнат света. Такъв е героят от разказа “Очи под наем”, който дава очите си под наем, за да могат другите около него да видят света такъв, какъвто той го вижда. Такова е и момичето от разказа “Момчето с петте усмивки”, което има едно-едничко желание - майка му, която е разведена, да се усмихне и да повярва, че човек може да има много усмивки. Момчето от разказа “Фокусникът” моли илюзиониста да направи такъв фокус, че майка му, която е избягалa с друг мъж, да се върне при него и баща му.
Със своите разкази Михалков ни кара не само да погледнем света с очите на деца, но да се опитаме да видим хората и всичко около нас така, както сме го виждали, когато сме били малки. Писателят ни подарява не само мечти и надежди, както своя герой от разказа “Човекът, който подаряваше мечти”, но и мъдрост. В “Хотелът на проститутката” майката е решена на всичко, за да постигне материално благополучие, но дъщерята разбира с цената на какво е постигнато благополучието и не само че не оправдава майка си, но се чувства омерзена.
Георги Михалков е разказвач, който неусетно ни въвежда в атмосферата на своите творби, разказва тихо и кротко и ни се струва, че неговата опрощаваща усмивка озарява всеки ред.

Палми Ранчев


Георги Михалков. Човекът, който подаряваше мечти. Разкази. Издателска къща „Огледало”, 2015 г.