„ЛИТЕРАТУРЕН СВЯТ” – ИЗВОР НА ДУХОВНОСТ

Кръстина Христова

Скъпи приятели, Георги и Ваня,
през февруари стават две години от началото на нашето приятелство.
А как се роди то?

На 24.01.2013 г. в-к „Словото днес” помести интервю на главния редактор Надя Попова с Георги Ангелов - главен редактор на най-голямото електронно списание у нас „Литературен свят” /отразено и в списанието ви, бр. 48, 2013 г./.

Бях несведуща още за справки в интернет, но споделих информацията с дъщеря ми Йонка Христова, оперна певица в Манхайм и поетеса. Тя се свърза с вас, сподели свои поетични творби и преводи и вие й открихте авторска страница. Бях горда за нея и ви благодарих.

В интервюто бях впечатлена от думите на г-жа Попова за „Литературен свят” като най-голямото електронно списание и си помислих, че редакцията му е в София и вероятно се намира в някоя висока бизнес сграда от алуминий и стъкло, с високомерен и недостъпен редактор и колко ли струва на творците да публикуват в списанието му?

Запознах се с рубриките на списанието и с огромния обем на авторските страници на писатели, поети, журналисти - творци на писменото слово. Бях силно впечатлена. Още повече, когато научих че живеете на село, че двамата с Ваня сте поети и сами, с един компютър извършвате цялата редакционна дейност на списанието безкористно - бях изумена!

Изпитах невероятен респект към вашата мисионерска дейност с Ваня и изчезна миража за”стъклената сграда”… В съзнанието ми редакцията ви израстна като Кула, чийто връх видях извисен почти до Космоса, изпращащ духовни послания по света…

Обзе ме желание, не само да опозная и следя този ваш извор на духовност, но и да пиша в него материали за публикуване. Бях привлечена и впечатлена от рубриката Събития, която продължавам с интерес да следя. Разходих се по авторските страници на много творци. И така се случи, че в тези рубрики намерих възможност да подам материал, полезен за публикуване.

Ще си позволя да цитирам някои от многобройните бележки в дневника ми, свидетели за текстове, които ви изпратих през онази пролет на нашето запознанство. Някои от тях все още будят у мен желание да ги припомня…

Първата ми дописка за събитие беше от паметна вечер за поета Цветан Генов, с премиера на романа му „Предателство и покаяние”, изд. Трендафил Василев… Беше вълнуваща вечер в читалище „Пенчо Славейков” на 21.03.2013 г, за която импулсивно реших да ви пиша, със съгласие на съпругата му доц. Р. Чакърова. Рецензията на Благовеста Касабова, озаглавена „Ще спрат часовниците някой ден”, тя лично ми предостави да изпратя /отразени в бр.49, март 2013 г/.

Оказа се, че харесвате поезията на Цв. Генов, изпратих стихове и му открихте авторска страница.
Друго вълнуващо литературно събитие, състояло се на 28.03.2013 г. в ДНА, беше премиера на поетичната Антология „Храбростта и мъките на България”, 2012 г., изд. “Никола Вапцаров”, съставител и радактор поета Драгомир Шопов. В рецитала участваха поетите, чийто стихове бяха поместени в книгата /бр.49. 2013 г./.

Трето вълнуващо събитие през нея пролет беше Предвеликденски празник на поезията, който поетесата Елена Алекова ни поднесе на 17 април 2013 г. в салона на БАН с премиера на новата си поетична книга “Сънища и скрижали”, 2013 г. изд. „Лице”. Рецензия в книгата има от Никола Инджов, а на премиерата изнесе литературният критик Никола Иванов. Изпратих дописката „Светът е сън в усмивката на Бога”…

С чувство на дълбоко признание към поезията и със съпричастност ви изпращах и стихове на поети /Елена Алекова, Драгомир Шопов, Петя Цолова, Цветан Илиев, на покойните Ст. Поптонев, Цв. Генов. В. Събева/.

С уважение към паметта на сатиричния писател Мирон Иванов, по образование фармацевт, в навечерието на 1 април 2013 г., изпратих материали за неговата авторска страница. Преди време бях организирала заедно с дъщеря му възпоменателна вечер за него във Фармацевтичния факултет. С възхищение пред неговия сатиричен талант и с почит към паметта му изпратих скромни данни за страницата му.

Представих на списанието трима творци от родното ми село Бреница: Влъчко Вълчешки, Елка Милачкова и Цветан Пешев, писател, член на СБП, също и поетесата Виолета Събева, с лична признателност за нейната рецензия за книгата ми „Родословие” и с почит към паметта й.

Накрая, позволих си да споделя и лично мнение за две стихосбирки: за книгата “Ненамерени хроники” на поета Георги Ангелов на 17.04.2013 г /бр.50/ и за книгата „Врата на смирението” на поета Георги Драмбозов на 12.03.2014 г. /бр.65/.

Скъпи приятели,
както всички автори, които ви пишат и аз ви благодаря за доверието. Следя списанието ви с интерес и ви благодаря, че с рубриките му предоставяте на литературните среди и на обществото културна информация с високо художествена и морална стойност, която постига естетическо въздействие и внушава респект и уважение.

През Новата 2015 година желая успех на вашето списание „Литературен свят” - ИЗВОР НА ДУХОВНОСТ!

Възхищавам се на вашата дейност и Бог да ви пази!
                                                                                  Сърдечни поздрави Кръстина Христова.
1.02.2015 г., София