САЩ – ВЧЕРА, ДНЕС И УТРЕ

Веселин Стоянов

Това е страната износител на държавен тероризъм, който спасява нейните финанси и икономика. САЩ твърдят, че преследват някакви свои национални интереси във всички кътчета на планетата. Ирак бе обвинен, че притежава оръжия за масово унищожение, с които застрашава националната сигурност на САЩ. Страната бе нападната, окупирана и разорена, но опасни за агресора оръжия не бяха открити. Оказа се, че това е една от многото лъжи на Вашингтон. Странно, но на САЩ не бяха наложени политически, икономически и финансови санкции.

Афганистан, със своята близост до руските граници и със своите макови полета привлече вниманието на Вашингтон. Съчинен беше 11 септември и това даде основание на САЩ и сателити да нахлуят в страната с обяснението, че там търсят своя агент Осма бин Ладен. След дълго търсене го намериха в Пакистан, болен и невъоръжен и го застреляха, за да не проговори. Идентични са случаите в Либия, Сирия, сега в Украйна. За агресора санкции няма.

Януарският годишен доклад на президента Барак Обама е интересен с това, което казва, и с това което крие от своя народ и от света. Изводите от доклада са два.

1.- САЩ възнамеряват да установят нов световен ред, независимо от средствата, с които ще бъде осъществена идеята.
Тя всъщност не е нова и нейн последен радетел беше Адолф Хитлер, но той прояви, все пак, по-голяма скромност - той искаше да я реализира в Европа, а Обама мечтае за целия свят.
- САЩ се самопровъзгласяват за световен лидер (т.е. господар - б.м.-В.С.) и не позволяват някой да им оспорва това право. Дръзналите да го направят ги очакват тежки санкции.
- Трансатлантическото търговско споразумение с ЕС трябва да помогне за изплащане на задълженията на САЩ и за целта трябва да бъдат използвани купените държавни глави, премиери, министри и журналисти.
- Борбата срещу Ислямска държава трябва да продължи, с повече усилия и жертви от васалните съюници, но никой от тях няма смелостта да каже, че родителят на ислямистките движения (САЩ) трябва сам да се справя с тях.
- Разбрахме, че враговете ще бъдат правени на пух и прах, ще хвърчат парцали от тях, но на чия глава ще падат те, Обама не обясни.

2. Обама не каза много неща, но те се четат между редовете:
- Огромният дълг на САЩ, който по официални данни възлиза на 17.5 трилиона долара, а някои изследователи твърдят, че той достига вече 70 трилиона долара. Европейските съюзници са призовани да помогнат за изплащането му, но ако не се отзоват, страшна война грози Стария континент, на чийто терен ще се води тя. Оцелелите европейци отново ще имат нужда от американска помощ. Трета световна война ще спаси САЩ от дълговото бреме.
- Когато президентът и неговият екип произнесат една лъжа 1 млн. пъти, тя трябва да бъде приета за истина. Гьобелс беше по-скромен.
- Лъжата, измамата, шантажът, тоталният шпионаж са незаменим съюзник на новия световен господар. Подслушването на държавни глави, премиери, министри, журналисти и предприемачи е оправдано, защото служи на глобалните интереси на САЩ.
- Американска ценностна система няма, Вашингтон не приема и европейската. Ценност е всичко, което служи на новия световен господар, на култа към парите, печалбата, грабежа, на разврата - морален и политически. На американската „ценностна система” служат и средновековните методи на разпит на арестанти, които са държани години наред в Гуантанамо и в други тайни затвори по света, без съд и присъда. Санкции и за това нечовешко поведение няма!
- Американският президент не каза и дума по проблемите на американския долар и за златните запаси на страната. Щатски наблюдатели съобщават за съществено намаляване на запасите от американско злато. В началото на 2014 г. те са били 119 тона, но към края на годината са намалели на 42 тона. Това е много за една година. През ноември 2014 г. златото, „намиращо се на съхранение” в САЩ е било оценено на 8,1 млрд долара. През ноември м.г. Централната банка на Холандия е обявила намерение да си върне от Ню Йорк 120 тона злато от общо 600 тона. Холандия не прави същото със златото си в Канада и Англия. Сред желаещите да изнесат златото си от САЩ са още Австрия, Белгия и Германия. Само Украйна изнесе всичкото си злато в САЩ. Колкото повече страни прибират златото си от Америка, толкова по-високо е недоверието към „хегемона”, притежаващ печатница за пари - световна валута./БГНЕС

Падането и замяната на щ. д. като световна валута с други валути, означава и край на САЩ. Този процес вече набира скорост и това една от най-големите тревоги на Обама и компания. Русия и Китай решиха да извършват разплащането на търговските сделки в националните валути. В Китай функционира вече банка, която не работи с долари, а с други валути като юан, рубла и др. Иран се отказа от щатския долар. Централната банка на Ислямската република прекрати използването на американския долар по сделки с чужди страни. Във външната търговия, при сключване на договори, ще се използват валути като юан, евро, рубла, турска лира и южнокорейски вон.

По изброените по-горе проблеми, американският президент предпочете да не говори. Причината е ясна. Пол Крейг Робъртс, бивш съветник в администрацията на Роланд Рейгън: „2015 г. може да стане преломна за международния баланс на силите, целият свят ще наблюдава развитието на геополитическия алианс между Русия и Китай, в чийто ръце се намира бъдещето на световната политика”. „2015 г. може да бъде много добра година, ако Русия и Китай предприемат далновидни икономически мерки. Изглежда, че планът на Москва е да намери допирни стратегически и икономически точки с азиатските държави, пренебрегвайки провокациите от страна на Запада. Реализацията на такава политика е рационална и е много перспективна в контекста на международните отношения, защото всички козове са в ръцете на Москва и Пекин, а не във Вашингтон”, казва Робъртс. Според него не са налице нито икономически, нито политически предпоставки, за да бъде осъществена болната мечта на Вашингтон за изграждане на една вековна американска хегемония в света. /БГНЕС

Бившият конгресмен Денис Кусинич: „САЩ трябва да променят своята роля в света и да се съсредоточат върху нуждите на собствените си граждани”.„Ние се оплетохме във войни за ресурси, за господство и за геополитическо предимство, които струват трилиони долари, увеличават националния дълг и застрашават душата на нашата нация”, написа той в своята „Новогодишна резолюция за Америка”. Кусинич призовава през новата година САЩ да се откажат от интриги, интервенции, войни и от „пагубния стремеж към световно господство”. Той предложи да бъде създадена комисия за установяване на истината, но и за помирение, при разследването на събитията, свързани с войната в Ирак и други войни.

Американецът Оливър Стоун е известен режисьор на филми на остри политически теми. Негови герои са президентите Ричард Никсън, Джон Кенеди, Джордж Буш-младши. Сега той подготвя филм за държавния преврат в Киев и участието на САЩ в неговото осъществяване и свалянето на президента Виктор Янукович. Позицията на Оливър Стоун, изразена във филма и някои негови изказвания по въпроса предизвикаха бясна реакция във Вашингтон.

Джим Рикардс, бивш служител на ЦРУ, работил 30 години на „Уол Стрийт”, един от най-уважаваните американски разузнавачи, прочул се като един от преговарящите при заложническата криза през 1980 г., „архитект” на групата, наречена „мозъците” на NASDAQ, казва в интервю за “Money Morning”: „Всеки знае, че Федералният резерв отпечатва безразсъдно трилиони долари. Това не е тайна. Но сега, всички признаци са мигаща червена светлина, която показва, че ние скоро ще пожънем това, което сеем”. Според него, икономическата система на САЩ е пред колапс. Рикардс предупреждава, че е възможен до 70% срив на стоковите пазари, което ще доведе до щети за ок. 100 трилиона долара, а на САЩ ще са нужни поне 25 години в състояние на нова „Голяма депресия”, преди да се възстановят.

Американските служби, вкл. ЦРУ и ФБР изразяват опасения, че САЩ са изправени пред риск от колапс. Според тях основните заплахи са две - огромните дългове, които страната продължава да трупа и падането на долара като световна резервна валута.

Ричард Вайтц, аналитик на Института „Хъдсън” във Вашингтон, прави преглед на американската външна политика в момента. Според него руският президент е задействал няколко много големи проекта с държави, които за Запада са крайно важни заради проблемите на сигурността. Сред тях са Иран, Пакистан, Северна Корея и Китай, отбелязва той в своя статия в „Бизнес инсайдър”. Русия създава с Иран съвместна банка, която ще позволи на техните компании да не зависят от западните валути или санкции. Ноември 2014 г. донесе на руската дипломация успех и в Пакистан. Русия и Пакистан подписаха рамково споразумение, което е основата за по-нататъшно военно и военно-техническо сътрудничество. Договорени бяха доставки на руски бойни и транспортни вертолети Ми-35. Положителното развитие на връзките между двете страни не навреди на добрите отношения между Москва и Делхи, за което свидетелства посещението на руския президент Владимир Путин в Индия през м. декември и подписаните голям брой договори, резултат на зрял дипломатически подход, заключава Вайтц.

Белият дом е решил да разпали трета световна война, в случай че Европа не поеме финансовия дълг на САЩ. Тя ще се води на европейска територия и участниците в нея ще бъдат европейци - западни срещу източни. НАТО и ЕС са маши в ръцете на САЩ, които ще използват двете организации за осъществяване на своите цели. Разрушен, Старият континент ще търси икономическа и финансова помощ. Условията за предоставяне на такава ще определя отвъдокеанския световен лидер. Проблемите с дълга и енергийната конкуренция ще са решени, съпротивата срещу хегемонията на Вашингтон ще е сломена и така Големият брат ще покаже готовност за помощ, при изгодни за него условия. Красив, но неосъществим проект! Време е вашингтонските ястреби да се откажат от него, защото в един нов световен пожар ще изгорят и те. Проблемите, които стоят за решаване пред Белия дом са няколко:

- Отказ от претенциите за световно лидерство.
- Да изтеглят американските войски от всички окупирани страни, вкл. и от Германия, където държат една 46 хилядна армия.
- Да се откажат от ползването на недостойни за една велика нация прийоми като шантаж, лъжи, интриги, тотално подслушване, намеса във вътрешните работи на независими държави, заплахи.
- Да потърсят мирно решаване на своите и световните проблеми, да съкратят огромните си военни разходи и да започнат изплащането на невероятно високия финансов дълг, а не да молят европейците да им го изплатят.
- Да прекратят безумното отпечатване на зелените банкноти, които нямат никакво покритие и по тази причина не могат да бъдат приети за световна резервна валута.
- Американските дипломати да научат езика на дипломацията и да не си служат повече с езика на шантажа и бухалката.

САЩ са на ръба на пропастта. От тях зависи в каква посока ще направят следващата крачка.