МОРЕНО ПАСКИНЕЛИ: „В ИСТОРИЯТА НА ЕВРОПА ОТНОВО НАСТЪПВА ПОВРАТЕН МОМЕНТ”

превод: Литературен свят

«В Евросъюза властта принадлежи не на народа, а на банкократите от глобализиращите се финансови групировки», - убеден в италианският политик, икономист и философ Морено Паскинели. В най-близко време в Рим ще се състои учредителна конференция на общоевропейското движение за излизане от Еврозоната. Като един от главните организатори на този форум, Паскинели разказа пред вестник „ВЗГЛЯД” защо крахът на еврото и ЕС е неизбежен. 

В Европа все по-отчетливо се оформя обединение на противниците на единната валута и бюрократичната диктатура на Брюксел. Стига се дотам, че по въпроса се солидаризират непримирими врагове - десни и леви, комунисти и националисти. Например лидерът на френския «Национален фронт» Марин Льо Пен пожела победа на парламентарните избори в Гърция на ултралявата коалиция СИРИЗА. А на учредителната конференция на движението за отмяна на еврото в Рим се предвижда да пристигнат европейски политици и активисти с най-различни възгледи.

Вестник „ВЗГЛЯД” разговаря с един от организаторите на конференцията - италианеца Морено Паскинели, за да разбере защо противниците на еврото и ЕС са толкова убедени  в победата си.

- В какво виждате причините за възникването на общоевропейско движение за излизане от Еврозоната? 

- Банкрутът на най-голямата американска финансова организация „Lehman Brothers” през септември 2008 г. разтърси цялата глобална неолиберална система, която се характеризира с абсолютно преобладаване на спекулативния и хищническия финансов капитал и се ориентира към демонтаж на всички следвоенни постижения на народните маси и човечеството като цяло. Постепенно (и неслучайно) именно Европейският съюз стана епицентър на системната криза. Структурата на ЕС и базовите свойства, лежащи в основата на единния пазар и общата валута - еврото, възпрепятстват излизането от кризата, породена от системата  на «казино-капитализма». Предстоят нови и още по- разрушителни бедствия.

Роденият в началото на 90-те години Европейски съюз по същество представлява пакт, сключен от финансистите от различни страни с цел обединяване на усилията за възстановяване на тяхната абсолютна власт в условията на разпада на страните на реалния социализъм. Фактически европейските политически партии и парламенти станаха бизнес-комитети на банкерските и финансови лобита, лишавайки държавите дори от традиционното им право да секат пари. Не стига, че страните се отказаха от валутния си суверенитет, но и бяха лишени в по-голямата си част от своите политически и институционални пълномощия, предавайки ги не на общонационален орган, избиран от гражданите, а на олигархията на бюрократите и технократите, лишени от каквото и да е подобие на демократична легитимност. Всъщност кой от европейските избиратели е гласувал, например, за поляка Туск (Доналд Туск, председател на Европейския Съвет и екс-премиер на Полша - бел. „ВЗГЛЯД”), изгубил всякаква подкрепа в родината си и кооптирано управляващ политиката на Европа. 

- Но «на фасадата» на движението ви стои не лозунгът за разпускането на Евросъюза, а лозунгът за отмяна на еврото. Това по-важно ли е?

- И едното, и другото е много важно. Еврото и единният пазар на ЕС вместо да повишат благосъстоянието на трудещите се, го влошиха. Вместо намаляване на социалното неравенство - го задълбочиха. Вместо смекчаване на разногласията между страните - го увеличиха. Вместо да оказват помощ на бедните страни - те ги разрушиха. Все повече хора в Европа разбират, че за самото оцеляване на народите в необходимо да напуснат Европейския съюз и Еврозоната и да се върнат към националния суверенитет на всяка страна. Това не е лек път, той е осеян с множество препятствия. Ние можем да успеем, само ако обединим усилията си, за да координираме дейността си на европейско ниво.

- Как започна вашето движение? 

- Съвместният подход бе изработен през август 2014 г. на Европейски форум в град Асизи, където бе подписана, съгласувана и утвърдена декларация, подчертаваща нашия стремеж да се напусне Еврозоната, Европейския съюз и НАТО. Във форума участваха 500 души от цяла Европа, което трябва да се смята за значителен брой, ако се има предвид транспортната отдалеченост на Асизи. 

-  Движението срещу еврото «ляв» политически проект ли е?

- В Асизи бяха представени не само леви политически сили, но и центристки обществени движения - привърженици на монетарни реформи, италианската партия «Пет звезди», други европейски центристки партии, привърженици на реставрацията на италианската конституция от 1947 г., икономисти от различни направления и различна специализация, депутати от национални парламенти и Европарламента. За обединяващо начало послужи своего рода антиимпериалистическа, антиамериканска  отправна точка, която включва както икономически, така и политически и отбранителни  компоненти. Бяха планирани междинни мероприятия във Франция и в Испания.

Трябва да се разбере, че днешната тенденция към крах на властта на Европейския съюза се реализира чрез крайно противоречиви по своята природа социални сили. В движението срещу еврото и ЕС участват и ултрареакционни политически движения, които издигат национално-либерални, а понякога и открито неофашистки решения. Макар че главният враг на европейските народи е бил и си остава еврократическият блок, ние, разбира се, трябва да противодействаме и да спрем настъплението на крайно десните реакционни движения.

- Делегации от кои страни ще участват в римската конференция?

- Трудно е да се изброят. От Италия, Испания, Франция, Гърция, Дания, Финландия, Германия, Белгия, Австрия, Ирландия, други. И много би ни се искало делегации от Русия да участват в нашите срещи и мероприятия. Изпратихме съответните покани. Имаме общ континент.

- Вярно ли е, че в движението срещу еврото се обсъжда и украинската криза?

- Да. В първите два дни на форума в Асизи специално внимание бе отделено на украинския въпрос като всички изказали се бяха единни в подкрепата на украинското съпротивление срещу киевските пучисти от евромайдана. Представители на съпротивата впрочем също се изказаха. И абсолютно всички говорили от всички страни рязко разкритикуваха позицията на официална Европа ( и на САЩ) по украинския въпрос. В окончателната резолюция на форума киевският режим беше наречен «полуфашистки».

- Вашето движение просто иска да заяви за себе си (тъй да се каже, има и такава гледна точка) с цел по-нататъшна популяризация на идеите си, или планирате да участвате в избори, да се борите за власт - и така нататък?

- Ние планираме да победим. Въпреки всички усилия на господстващите класи да удържат Европейския съюз и еврото, и двете са обречени на крах. Но както се подчертава в обръщението на организационния комитет на нашата конференция «Да се отскубнем от еврото!», която ще се състои в Рим, «излизането от Европейския съюз може да стане по различни начини, включително с пряко противоположни варианти». 

Рим е символично място, откъдето през 1957 г. започна строителството на обединена Европа. Затова именно там ще се състои нашата втора общоевропейска конференция под призива «Срещу еврото, срещу неолиберализма». В първия ден - 24 януари - ще се състои обсъждане на развитието на социално-икономическата криза, ще бъдат представени доклади за положението в отделните страни, а на 25 януари е планирано учредяване на система от Европейска координация на движението и голяма пресконференция. Надваме се, че тази среща може да има успех в построяването на   обединен фронт на европейските народи срещу еврото, Европейския съюз и НАТО. Надявам се, че в историята на Европа отново настъпва повратен момент.


в. „Взгляд”, 22.01.2015 г.