ЧУЖДИТЕ ПОРЪЧИТЕЛИ СА ПО-УМНИ ОТ НАШИТЕ ЛАКЕИ

протойерей Андрей Ткачов

превод: Литературен свят

Ходорковски, в отговор на атентата в Париж, призова всички средства за масова информация дружно и сплотено да публикуват карикатури на Мохамед. Решил е да гаси пожара с бензин. Още един стратег и мъдър съветник. Според мен това или са „сериозни” думи на несериозен човек, или е съзнателна провокация на онзи, който толкова обича народа си, че иска да го види залят с кръвта му.

Но преценете на светло казаното от вождовете на либерализма. Преценете ги на дневна светлина и не според материалите на Следствения комитет, където ще си счупиш крака, а по собствените им думи, от които - според Евангелието - ще се оправдаеш или осъдиш.

Ако съвременното безгръбначно се надсмива над някаква религия, съвсем не е защото изповядва друга. Той не изповядва никаква религия, идеята за святостта и вечния живот липсва в съзнанието му, затова и се надсмива над всичко.

За жителя на пластмасовия свят няма нищо свято, освен принадената стойност. Дори майка си и децата си той обича само по инерция и повече на думи, ако изобщо ги обича. И смехът му не е гоголевски - лекуващ, а е бесовски - срещу светините и от кръста надолу.

Русия е страна, в която ислямът е една от традиционните религии. Искате или не, но е така. Дългът към любовта и взаимоуважението задължават руснака да познава исляма поне малко и в никакъв случай да не се му надсмива с развратния смях на атеиста.

Повярвайте, християни, няма да навреди на вярата ви, ако задълбочено се запознаете с исляма. Даже нормалното любопитство ни задължава да научим фундаменталните основи на тази съседска религия и с уважение да се отнасяме към хората, които я изповядват. Постът им е известен, понятията за молитва и милостиня присъстват у тях, чакат Страшния Съд и се надяват да влязат във вечността. И от този кратък извод следва, че те са ни много по-близки и разбираеми от атеистите - сатанистите - присмехулниците.

Винаги съм казвал, че без да променяме религиозните си убеждения, трябва да уважаваме вярата на съседа - монотеист. Зад стената живее религиозен евреин, спазващ строго Шабат - не пускай силно музиката в събота и не пробивай дупки с бормашина. Уважвай религиозното спокойствие на съседа. Повярвай ми - Бог ще те благослови за това.

Съседът е мюсюлманин - през месеца на неговия пост Рамадан не яж пред него и не печи барбекю в общия двор, за да не се носи миризмата навсякъде. Уважавай строгото въздържание на човека и не го съблазнявай. И за това малко нещо ще намериш в него приятел, а в ден на беда - помощник. Ако постъпиш иначе, ще получиш това, което обикновено получават присмехулниците над чуждата вяра поради липса на своя.

Това са нормалните правила на поведение и съвместно съществуване на хората, изповядващи различни вери, но живеещи заедно на тесни късчета земя.

Така са живели векове мюсюлманите и християните на Изток, докато тука не се вмъкнали кръстоносците, а след тях най-новите колонизатори. Те обикновено насъскват, разчитат на противоречията, раздухват пожари (целият Изток гори от това). Те скарват и разделят, за да властват, както е заповядал Цезар.

Ако искаш беда за Русия - скарай мюсюлманите и руснаците и настройвай мюсюлманите срещу руската държава. Това е цезарева практика по отношение на покоряваните и съпротивляващите им се народи. Псаки дрънка такива неща от глупост, а Маккейн - съзнателно. Но Ходорковски? Каква му е Псаки, какъв му е Цезар, какво общо има с френската политическа порнография? Нали е руснак? Или не е?

Впрочем, когато по времето на Елцин по руската телевизия показаха филма „Последното изкушение на Христос”, мюсюлманите от Москва излязоха в Останкино на демонстрация срещу кощунството заедно с православните. Либералите не излязоха. Протестантите - също. Мислете, господа и братя, за смисъла на думата „враг”, съпоставяйте и анализирайте.

Руският човек трябва да бъде религиозно грамотен, да се отнася с уважение към хората от различните култури, да бъде предпазлив към съжденията за вярата. Бог ни е довел в света да печелим приятели, а не врагове. И със сигурност Бог ни е довел в света не заради поръчкова и подла глупост да плюем в храната на съседа и да създаваме от него - продавача, таксиметровия шьофор, метача - потенциален терорист.

Аз нямам врагове сред узбеките и таджиките, а Ходорковски иска да имам. Значи той ми е враг. И на теб ти е враг. А на кого е приятел, само Мефистофел знае.

(със съкращения)


в. „Взгляд”, 8 януари 2015 г.