СВЕТЪТ – 2014 г.

Веселин Стоянов

Как го виждат изтъкнати политици, държавници, журналисти и обикновените хора

На 30.11.2014 г. германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обяви срещу членството на Украйна в НАТО. „Украйна и НАТО могат да поддържат партньорски отношения, но тя не може да стане член на алианса”, заяви Щайнмайер за сп. “Spiegel”. Според него е нереалистично и присъединяването в близко бъдеще на Украйна към ЕС и добави, че икономическата и политическата модернизация на страната е „проект на няколко поколения”. „В тази връзка няма никакъв смисъл да се спекулира днес за членство на Украйна в ЕС”, заяви Щайнмайер.

На 14.12.2014 г. изданието “Deutsche Wirtschafts Nachrichten” e на мнение, че съставеният след изборите кабинет на Украйна с премиер Яценюк има за цел разпродажбата на страната. Според немските журналисти, за да се „приватизира” (т.е. разграби - б.м.) Украйна по-бързо, в министерския съвет са включени чужденци, сред които и бившата служителка (вероятно и настояща - б.м.) на Държавния департамент на САЩ Наталия Яреско, която получи подозрително бързо украинско гражданство. Немските журналисти са наясно, че точно тя „ще отговаря за разпродажбата на Украйна”.

На 26.12.2014 г. британският журналист Кристофър Букър писа в консервативния в. “The Telegraph”, че Западът продължава да представя причините за кризата в Украйна в лъжлива светлина. Авторът отбелязва, че ЕС напълно тушира собствената си роля в тази криза, чиято същност е „безжалостен стремеж да придърпа люлката на руската идентичност към своята империя”. Журналистът добавя, че реакцията на Русия, на жителите на Крим и на рускоезичното население на Източна Украйна е била „напълно предсказуема”. „Желанието на мнозинството жители на Крим да се обединят с Русия, чиято част са били в продължение на почти два века, да не говорим за реакцията на Русия, защото пристанищата на Крим можеха да преминат към НАТО”. Журналистът е убеден, че „в крайна сметка безразсъдният опит на ЕС да погълне Украйна ще бъде оценен като фатално самозалъгване” /БГНЕС/.

Действията на ЕС в Украйна не се дължат само на липса на преценка за последствията, нито на „фатално самозалъгване”, а говорят за пълна безотговорност по отношение на европейските народи и за пълната готовност на съюза да изпълнява нарежданията, давани му от вашингтонския господар.

В изказване пред Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, президентът на страната Петро Порошенко заяви, че конфликтът в източната част на Украйна гълта по 4,6 млн. евро на ден. Той би трябвало да знае, че конфликтът служи единствено на интересите на САЩ. Защо тогава украинският народ трябва да финансира чуждата агресия?

Унгарският премиер Виктор Орбан определи като „покушение срещу суверенитета на Унгария изявлението на американския сенатор Джон Маккейн, който по-рано разкритикува отношенията на Будапеща с Москва и нарече унгарския премиер „неофашистки диктатор”, който се заигравал с руския президент Владимир Пути. „Имаше покушение срещу суверенитета на Унгария. Не трябва да позволяваме да бъдем объркани от тази въпиюща провокация”, заяви Орбан.

В този скандален случай се сблъскваме с типичната американска наглост. Нека припомним, че същият сенатор беше един от сериозните вдъхновители на държавния преврат в Украйна, той дойде и у нас в компанията на още двама свои колеги, за да ни разпореди да прекратим всяка работа по „Южен поток”, виждаме го и в Унгария. Маккейн е носител на злото, на кървави войни, на безцеремонна намеса във вътрешните работи на уж независими държави. Унгарският премиер реагира достойно и защити своята и на народа си чест. Имаме ли в България политик и държавник, който да реагира по подобен начин? Нямаме, защото всички са храненици на Вашингтон и грижа им е личното обогатяване и израстване в йерархията, което става само с американска благословия.

Бившият френски премиер Францоа Фийон заяви на 18.12.2014 г. в своя интернет блог, че политиката на санкции срещу Русия е късогледа. Според него подобна политика е опасна и неприемлива. „Влошаването на икономическата ситуация в Русия неизбежно ще се отрази на икономиката на Европа”. Фийон призовава за сключване на ясно и задълбочено споразумение между ЕС и Русия. „Трябва да работим заедно, да определим параметрите на икономическо и политическо партньорство, една наистина достойна идея за Голяма Европа”, пише той.

„Не можем да гоним Русия от Европа”, се казва в открито писмо до медиите, до канцлера Ангела Меркел и до депутатите от Бундестага, публикувано във в. “Die Zeit”. Писмото е подписано от известни актьори и режисьори, от бившия президент Херцог, от бившия канцлер Шрьодер, от бившите кметове на Берлин и Хамбург, писатели, свещеници, бизнесмени и други. Писмото призовава да се нормализират отношенията с Русия и да се предотврати опасността от война /КРОСС/.

Допитване на агенция ICM Research, поръчано от МИА „Русия днес”, в което са участвали около 3000 души от Германия, Англия и Франция, проведено от 05.12. до 17.12.2014 година, дава следните резултати: 46% от населението на трите държави е на мнение, че ЕС трябва да действа по-независимо от САЩ. Само 15% са на мнение, че ЕС трябва да се съобразява повече с мнението на Вашингтон /РИА „Новости”/.

Пред австрийския в. „Osterreich” канцлерът на Австрия Вернер Файман заяви: „Не одобрявам еуфорията на мнозина в ЕС за успеха на санкциите срещу Русия. Не виждам никакви причини за радост, не виждам защо трябва да сме доволни, ако руската икономика се срине”. „Ще отрежем клона, на който седим, ако издигнем нова стена за руската икономика”, допълни той.

В интервю за австрийската агенция АПА, публикувано и във в. „Wirtschaftsblatt” на 28.12.2014 г., австрийският президент Хайнц Фишер заяви, че мнението, че Западът не е допуснал грешки спрямо Русия е късогледо и невярно от историческа гледна точка. Според него ЕС е поставил Украйна пред тежък избор между Европа и Русия. Според президента на Австрия страните в конфликта трябва да водят разумен диалог, насочен към намаляване на напрежението.

Според изчисления на в. „Файненшъл Таймс”, войната на САЩ в Афганистан струва на американския данъкоплатец почти 1 трилион щ.д. и ще изисква още 120 млрд. щ.д. Проф. Линда Билмс, преподавател в Харвард, е направила изследване на разходите за войните в Ирак и Афганистан и според нея, медицинските разходи за ветераните са достигнали за сега 134 млрд. щ.д. Според нея, бъдещите медицински разходи и разходи за инвалидност ще достигнат 836 млрд. щ.д. Освен това системата за военни пенсии има неизплатен пасив от 1,27 трилиона щ.д.

Агенция Блумбърг съобщава по данни на МВФ, че златните резерви на Русия са се покачили на 1187,5 тона, в сравнение с 2013 година, когато са били 1013 тона.
Мартин Катус, главният стратег на енергийните инвестиции на независимия изследователски център Casey Research, казва в интервю за Yahoo! Finance: „Икономиката на Русия е далеч от смъртта и е повече от способна да устои на сегашната буря в икономиката”. Според експерта, падането на нефтените цени ще е от полза за Русия и ще навреди на енергийния сектор на САЩ. Падането на рублата прави руския нефт по-евтин и по-желан за други страни, защото Русия добива нефта твърде евтино, докато шистовата промишленост на САЩ има големи експлоатационни разходи. Годишно руснаците имат 200 млрд. щ.д. търговско салдо, имат над 400 млрд. щ.д. резервна валута. Увеличиха и златните си запаси. В сравнение със САЩ те имат много по-малък дълг, спрямо брутния вътрешен продукт. Освен това експертът е на мнение, че санкциите срещу Русия я тласкат към сътрудничество с развиващите се пазари като Китай, където има растеж с милиарди долари /БГНЕС/.