СВЕТЪТ – НОЕМВРИ 2014 г.

Веселин Стоянов

Първата световна война роди Организацията на народите (ОН), едно недоносче, което закономерно си отиде от този свят. Втората световна война ни дари с Организацията на обединените народи (ООН), и за да бъдат народите още по-обединени, създадоха допълнително и Европейския съюз (ЕС) и НАТО, под ръководството на новия световен лидер.

По своето наименование и предназначение ООН би трябвало да обедини народите, населяващи нашата планета. За съжаление, по-разединен свят досега не е имало.
Разединение наблюдаваме по политически, финансово-икономически, религиозни, географски и етнически показатели и преодоляването му е много трудно. ООН разполага с огромен бюджет, от който основната част отива за издръжка на скъпоплатения персонал и други административни разходи и това доведе до невъзможността организацията да изпълнява и хуманитарните си задължения. Дори Съветът за сигурност при ООН не е в състояние да вземе единодушни решения по жизненоважни за света въпроси.

ЕС иззе голяма част от функциите на ООН и спомогна за нейното обезсмисляне. Първоначалното намерение на съюза бе, да приеме в него колкото се може повече европейски държави. Много скоро тази грешка беше осъзната и критериите бяха завишени. Ограниченият суверенитет на членуващите страни и някои икономически и финансови изисквания засилиха определени отрицателни настроения сред членовете. Вътре в съюза наблюдаваме и неравнопоставеност, почиваща на политическата и икономическа тежест на отделни страни. Като пример бихме посочили изграждането на „Северен поток” и „Южен поток”.

НАТО беше създадена като отбранителна организация след Втората световна война. Врагът беше СССР. След разпада на Съветския съюз и разпускането на Варшавския договор трябваше да бъде разпусната и НАТО, но Вашингтон се противопостави категорично и за оправдаване на тази позиция, трябваше да бъде сътворен спешно нов враг.

ЦРУ се справи със задачата и скоро НАТО, под американски флаг, се превърна от отбранителна в агресивна организация, започнала военни действия срещу народите на Балканите, в Близкия исток, Северна Африка и Афганистан. Организацията изгражда военни бази по руските граници, създава конфликтни ситуации в тези райони и цели в крайна сметка, в съучастие с ЕС, задушаване на Русия по икономически и военен път. Всичко това под прякото ръководство на американската администрация и в неин интерес.

САЩ се провъзгласиха самоволно за световен лидер и изискват пълно подчинение от т. нар. свои съюзници. Говорим за християнски ценности, за европейски ценности, но за американски никой не говори, защото такива няма. За да не бъдем голословни, ще споменем няколко характерни момента от американската ценностна система.

Това са хвърлените две атомни бомби над Нагазаки и Хирошима, изгорили живи стотици хиляди цивилни японски граждани. Към тази ценностна система трябва да прибавим напалмовите бомби, които гориха хора и природа във Виетнам. Тук е мястото и на Гуантанамо, където Вашингтон държи при убийствени условия, без съд и присъда затворници, по с ъ м н е н и е, че са терористи. Към тази ценностна система трябва да прибавим бомбите с обеднен уран, които американските агресори хвърляха над Югославия, заради отказа на страната да се подчини на вашингтонския диктат. В тази ценностна система е включено и тоталното подслушване на държавни глави, премиери, министри, депутати, журналисти, политици от цял свят.

След разкритията Вашингтон не само не се извини и не прекрати престъпната си дейност, но заяви най-цинично, че тази практика ще продължи, защото подпомага борбата срещу тероризма. По тази логика канцлерът на Германия Ангела Меркел, чийто личен мобилен телефон е бил подслушван дълги години, също е заподозряна в терористична дейност. Списъкът с американски ценности продължава с окупацията на Ирак под лъжлив предлог, опустошаването на страната, наглата намеса във вътрешните работи на страните от Близкия изток и Северна Африка, окупацията на Афганистан, оправдана с търсенето на американския агент Осама бин Ладен, но и след като го убиха, отказват да излязат от страната, защото тя граничи с Русия.

Пак в съответствие с ценностната система на янките, когато законно избрания президент на Украйна отказа да подпише неизгодното за страната му споразумение за асоцииране с ЕС (филиал на Вашингтон), бе извършен държавен преврат, на власт бяха поставени послушни управници, а американски сенатори, шефът на ЦРУ, помощник-държавният секретар В. Нюланд и цяла армия от разузнавачи се настаниха на украинска територия. Синът на американския вицепрезидент Байдън застана начело на най-голямата газова фирма в страната, сега готвят американка за украински министър на финансите. Пълна ценностна окупация.

САЩ. Държавният дълг на страната възлиза на 17.5 трилиона долара. Американски източници твърдят, че през февруари 2015 г. таванът му ще бъде качен. Изходът е „някой”, разбирай съюзниците, да го платят, напр. чрез Трансатлантическото партньорство, или изходът е във война. През септември В а ш и н г т о н взе решение да увеличи броя на ученията на НАТО в Източна Европа, а генералният секретар на организацията (подведомствен на Вашингтон) Столтенберг обяви, че за „засилването на колективната отбрана” на алианса, през тази година ще бъдат проведени общо 200 военни учения!

По този повод известният американски писател, политолог и радиоводещ Д. Лендмън казва следното: „Да се държиш така откровено и нагло с ядрена държава (има предвид Русия - б.м.) прилича на пълно безумие. САЩ смятат сега за ключови „проблеми” Китай и Русия. Китай е основен икономически проблем, а Русия - военен. Само ядреното й оръжие и системите за доставяне могат да съперничат на американските. Можете ли да си представите конфронтация между две държави, която стига до война? Създава се впечатление, че с политика във Вашингтон се занимават не напълно нормални хора”, заяви Лендмън.

Както съобщи германският вестник Die Welt, НАТО разглежда възможността да проведе още през следващата година невиждани по мащаби учения близо до руските граници, в които ще участват между 25 и 40 хиляди войници. Разходите ще бъдат за сметка на европейските народи, последиците от провокацията също за тях.

УКРАЙНА. По всичко личи, че и в тази страна „с политика се занимават не напълно нормални хора”. Поставени на власт от Вашингтон, тези управници искат да се отблагодарят по всякакъв начин на началниците си. Налудничавите изказвания и действия на украинските ръководители ще доведат страната до пълен финансов, икономически и политически крах. Народът е разединен, фашистките шайки могат да излязат всеки момент на улицата, недоволни че не се провежда желаната от тях политика, индустрията е мъртва, войската неблагонадеждна, народът гладува и студува. От Вашингтон или Брюксел помощ не може да се очаква. Москва протегна ръка, но я отблъснаха. Така украинците, подобно на нас българите, ще сърбат американската ценностна попара.

ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА е опасно явление в световен мащаб. Създадена от вашингтонските „стратези” за справяне с непослушните режими в Близкия изток, днес тя поставя в шах вчерашните си господари, които не знаят как да се справят с нея. Ще бъде наистина страшно, ако бойци на ИД проникнат в Европа и пренесат своите действия на континента. Бомбардирането на позиции на ИД носи само частичен успех. По-голям те могат да имат, ако Вашингтон успее да насочи бойния устрем на довчерашните си съюзници към реакционните режими в Саудитска Арабия, Катар и други.

РУСИЯ. Страната изпитва в момента сериозни финансови и икономически затруднения от наложените от Вашингтон и съюзници санкции. Важното е, че въпреки тях, или заради тях, държавата функционира добре, а народът (75-80%) гласува доверие на държавното ръководство. Голям успех бе връщането на Крим към Руската федерация по мирен път. То бе проведено по модела „Косово”, има своите исторически корени и всякакви критики от западна посока са безпочвени. По този начин бе отнета възможността на Вашингтон да лиши руския боен флот от присъствие в Черно море. С решаването на изкуствено и злонамерено създадения проблем „Южен поток”, президентът на РФ Владимир Путин и неговият екип показаха висока политическа и икономическа зрялост. Ударът, който беше нанесен на Вашингтон и неговия филиал Брюксел бе неочакван, точен и тежък. До 5 години Украйна няма да бъде повече транзитна страна на газа и загубите й ще бъдат големи. Турция ще бъде, за наше голямо съжаление, главен разпределител на руския газ и печалбата й от това ще бъде около 1 млрд. долара годишно, тя получава и 6% намаление на цената на ползвания от нея газ. Малоумните български управници сега се сетиха да търсят документация, да проверяват и изчисляват какви приходи сме щели да имаме, какви инвестиции и колко осигурени работни места! Така за бавноразвиващите се остана да си ближат раните. Някои сънародници се зарадваха на случилото се, сега дишали свободно, защото сме се освободили от заробващата руска зависимост. Е, сега заробващо зависима стана Турция с новото трасе на „Южен поток”, няколко години по-рано заробващо зависима стана Германия със „Северен поток’! Виждаме как зле им се отразява тази проклета, заробваща зависимост. Докато такива страни получават газ на ниски цени и имат приходи от транзита, ние бръщолевим глупости и слушаме като добри слуги.

Ще се освободи ли някой ден Европа от вашингтонското робство?

Има някакви признаци, но все още сме в началото на освобождението. На 01.11.2014 г. председателят на парламента на Унгария Ласло Кьовер заяви за унгарското онлайн издание origo.hu, че „Продължаването на политиката на диктат от страна на ЕС може да принуди Унгария да предприеме радикално решение и да го напусне. Унгария може да напусне ЕС, ако Брюксел ще определя как трябва да се управлява страната”.

Изказването му беше цитирано от световните агенции. Той заяви още, че опитите на Брюксел да диктува как да се управляват страните наподобява методите на Москва до 1989 година. Според него НАТО и ЕС сами по себе си не са проблема, а фактът, че „Евроатлантическият свят е разклатен морално”. Унгарският премиер Виктор Орбан определи като „покушение срещу суверенитета на Унгария изявлението на американския сенатор Джон Маккейн, който преди няколко дни разкритикува отношенията на Будапеща с Москва и нарече унгарския премиер „неофашистки диктатор”. „Имаме покушение срещу суверенитета на Унгария…”, заяви Виктор Орбан. Изненадан съм, че Вашингтон не налага все още санции на Унгария, не изпрати бомбардировачи и морски пехотинци в съответствие със своите морални ценности.

На 26.11.2014 г. германският външен министър обяви на пресконференция в Берлин, че целта на санкциите срещу Русия заради кризата в Украйна не трябва да бъде икономическо съсипване на Русия. „Трябва ли нашият начин на мислене и нашата цел да съсипят Русия икономически? Моят отговор е ясен. Не, това не трябва да бъде причина за налагането на санкции”, казва той за Suddeutsche Zeitung.

Холандия, Германия, Франция, Италия, Венецуела и други страни си поискаха златото от САЩ. Предстои и Швейцария да направи това. Холандия вече е изтеглила 122 тона от златните си резерви, те вече са в Амстердам. Редица държави установяват, че те в действителност не знаят къде точно е тяхното злато. Основното подозрение е, че Федералният резерв е отдавал тяхното злато под наем на други държави, използвал го е, за да манипулира цената на ценния метал. Не на последно място е и аферата с разкритите фалшифицирани кюлчета злато, което САЩ съхраняват повече от 50 години. Ето още един щрих от американската ценностна система!

Събуждането на европейските народи започва, но процесът е много бавен. Ще бъде крайно неприятно, ако в деня на окончателното пробуждане установим, че континентът ни е завладян от Империята на злото - Вашингтон.

САЩ, ЕС и НАТО трябва най-после да разберат, че бъдещето принадлежи на Изтока, не на Запада.