Анотации

МАРКО МАРКОВ – СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ. т. І ПОЕЗИЯ

***
Поет ли съм? Не смея да ви кажа.
Но химна още срещам на колене.
И кръв една - пищяща и протяжна -
обхожда най-жестоко всичко в мене.

{Още»}

 
ДОБРИН ДОБРЕВ – ФИНИОТИС – „РАЗПАЛЕНИ ВЪГЛЕНИ”

Вече е на пазара книгата на добруджанския певец Добрин Добрев - “Разпалени въглени” - Спомени. Разкази. Публицистика
Издателството е “КМ”- България в лицето на г-н Константинос Марицас.

{Още»}

 
БАНКО П. БАНКОВ – „ПРОЗОРЦИ В ЗИДА”

Все нови и нови лица откривам у уважавания писател Банко П. Банков, четейки всяка негова поредна книга. След успеха на популярния му вече роман „Банална грешка”, в който той се изяви като психолог-художник, в новата - „Прозорци в зида” - имаме радостта да го срещнем като опитен, зрял драматург.

{Още»}

 
СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ – „ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО – 2”

„От мястото на събитието - 2″ подобно на първия том на изданието е типично свидетелска книга, в която са включени доклади от научни конференции, рецензии за новоизлезли книги на съвременни автори,

{Още»}

 
ПЕТЯ ЦОЛОВА – „ГРАДИНАТА НА ЕВА”

МОИТЕ СТИХОВЕ СА ПИСМА ДО ПОИСКВАНЕ.
Идват думите в тях от високо ли, от дълбоко ли,
и до днес откъде точно идват, не знам.

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ДЯЛКОВ – „ПОСЛЕДНИЯТ ИДАЛГО”

Малък по обем, поетичният сборник на Николай Дялков „Последният идалго”, сдружение „ХуЛите”, 2019 е побрал, както отбелязва в предговора си Ники Комедвенска, „света на обикновения човек.

{Още»}

 
НАДЯ МИХАЙЛОВА – „ВЪЗДУШНИТЕ КУЛИ НА БАЩА МИ”

„Въздушните кули на баща ми” - сборник с кратки разкази, излезе по повод 85-та годишнина на авторката Надя Михайлова, която живее в Лондон.

{Още»}

 
ГЕОРГИ Н. НИКОЛОВ – „БЪЛГАРСКОТО МОРЕ В СЪРЦЕТО НА ВРЕМЕТО”

Георги Н. Николов е литературен критик и историк, който се наложи в литературните пространства през последните десетина години. Автор е на седем книги, на десетки статии, отзиви и рецензии.

{Още»}

 
ВЕСЕЛА ЛЮЦКАНОВА – „ВЛЕЗ ПРЕЗ ДРУГАТА ВРАТА”

„Влез през другата врата” е озаглавила новия си роман Весела Люцканова, дело на изд. къща „Хермес”, Пловдив, 2019 г.

{Още»}

 
АТАНАС ЗВЕЗДИНОВ – „ЗВЕЗДНОСТ”

Антологичната поетична книга “ЗВЕЗДНОСТ” от Атанас Звездинов, издадена от издателство “Захарий Стоянов”, съдържа най-добрите стихотворения на поета, писани до сега.

{Още»}

 
ТОДОР ЕВРЕВ – „БЕЛИТЕ БРЯСТОВЕ. РАЗКАЗИ ЗА СЕЛО УГРЕН”

Тодор Илиев Еврев е роден през 1934 г. Още като ученик в Ловеч проявява литературни наклонности. Завършва с отличен успех средното си образование в Ловешката гимназия и от 1953 г. следва медицина в София.

{Още»}

 
АНГЕЛ КРОСНЕВ – „ОЧИТЕ НА НАДЕЖДАТА”

В КЪЛБОТО НА ЖИВОТА
Има хора, които мълчат,
но ти казват с очите си много.
Има вино, което горчи,
но чрез него говориш със Бога.

{Още»}

 
ДИМИТЪР НИКЛЕНОВ – „УБИЙСТВО В ПРОПАСТТА”

„Убийство в пропастта” е една сложно изградена многопластова криминовела, издържана в духа на криминалния литературен жанр, съпътстващ 20. век.

{Още»}

 
ВИТКА ВИТАНОВА – „ВЪЛШЕБНИЯТ ЧАДЪР”

Витка Витанова отбелязва през 2020 г. своя 80-годишен юбилей. Подобаващо. С книга, в която се представя с най-добрите си стихове и гатанки за деца - „Вълшебният чадър”.
Съставител и редактор на книгата е акад.

{Още»}

 
ТОТЮ НЕРЕЗОВ – „СЪЧКИ ВЪРХУ ЖАРАВА”

Излезе от печат белетристичната книга на писателя Тотю Нерезов - „Съчки върху жарава” /2020/.
Тотю Нерезов е роден на 8 юли 1950 в с. Верен, Чирпанско. Завършва средното си образование в гимназия “П. К. Яворов” - Чирпан, след което учи математика и физика в Кърджалийския институт “Любен Каравелов”.

{Още»}

 
НЕЛИ КОЛАРОВА – „ПОЕМАМ ТОЗИ РИСК”

Читателите на Нели Коларова ще могат да се насладят на стиховете й от този звезден ъгъл, защото той непрекъснато, по-малко или повече видимо, определя земните посоки на нейното пътуване в световете на словото

{Още»}

 
ВИОЛЕТА БОНЧЕВА – „ПОДАРИ МИ ЦВЕТЕ”

Поетичният сборник „Подари ми цвете” на Виолета Бончева представя 80 стихотворения от авторката, написани през последните години. Това е шестата поетична книга на Бончева и 13-та поредна.

{Още»}

 
ТРЕНДАФИЛ ВАСИЛЕВ – „СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ВРЕМЕТО” т. 3

Литературата, изкуството са дошли в името на усъвършенстването и осъществяването на човека. Те са спътници на неговия възход, на неговото оцеляване. Именно възвисяващите идеи, заедно с художественото майсторство, правят едно художествено произведение устойчиво във времето.

{Още»}

 
ТРЕНДАФИЛ ВАСИЛЕВ – „ПОПЪТНИ СЪПРИЧАСТИЯ’ т. 2

Тази рядко срещана лирика се е нагърбила да нанесе чрез резеца на чувството трайни белези за онова, което обикновено се разсейва след прочита на страницата. Сега то остава трайно закрепено в различните пластове на осъзнатото и неосъзнатото у нас, при това удобно полегнало там, отдето дълго и жестоко сме го изтръгвали.

{Още»}

 
ТРЕНДАФИЛ ВАСИЛЕВ – „СЛЪНЧЕВ НАНИЗ” т. 1

Другарю Василев,
В родното ми село, където съм от миналия месец, прочетох отново Вашето „СЕЛО” и този път реших да Ви кажа онова браво, което ми идва на езика.

{Още»}

 
НАТАЛИЯ БОЯДЖИЕВА – „ЛИЦАТА НА ФИЛИПИНИТЕ”

Лицата на Филипините изгряват пред българската публика
Сред водите на Тихия океан плува архипелаг от над 7 хиляди острова, които са обитавани от 100 милиона души! Това е Република Филипини. За две години тя се превръща в дом и на Наталия Бояджиева - преподавател по литература и журналист на свободна практика.

{Още»}

 
НАТАЛИЯ БОЯДЖИЕВА – „СВЕТЛИНА ОТ ИЗТОКА“

„Светлина от Изтока” е дебютната книга на Наталия Бояджиева - журналист и пътешественик по душа. Излиза от печат през 2016 г. През октомври 2019 . тя претърпява второ преработено издание от издателство „Екрие” и поставя началото на новата поредица „Чудни пътешествия с „Екрие”.

{Още»}

 
ТОДОР БАКЪРДЖИЕВ – „НЕПРОСПАНИ ПРОЗРЕНИЯ”

Излезе от печат новата книга с афоризми на Тодор Бакърджиев „Непроспани прозрения”. Тя е издадена от „Авангард принт”, Русе, 2020 г. и съдържа над 1000 афоризма.

{Още»}

 
МЮМЮН ТАХИР – „ПЪТЕКИ ВЪВ ВРЕМЕТО”

От историите, които сладкодумецът Мюмюн Тахир разказва, лъха мирис на родопски гори и билки, на прегаряща лятна трева, или ни заслепява искрящата белота на снежнозелените родопски върхове и звуците на родопски чанове.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ЦАНОВ – „НЕ СЕГА”

НЕ СЕГА
Не сега. Когато си тръгна,
ще оставя всичко на бюрото
в домашния си, импровизиран кабинет:

{Още»}

 
РОСА ЧАСЕЛ – „ПРЕЖДЕВРЕМЕННИ РОМАНИ”

Младостта на Роса Часел (1898 - 1994) е свързана с испанския авангард в литературата, изящните и приложните изкуства. Тя е близка едновременно до първите модернисти и до Х. Р. Хименес, Х. Ортега-и-Гасет и Р. Гомес де ла Серна.

{Още»}

 
КОСТАДИН КОСТАДИНОВ – „ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ”

Пътеводителят на старите български земи обхваща територии от седем балкански държави (Сърбия, Косово, Северна Македония, Албания, Гърция, Турция и Румъния), които традиционно са възприемани като български по население и език поне до средата на XX век.

{Още»}

 
СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ – „ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО”

„От мястото на събитието” е типично свидетелска книга, в която са включени доклади от научни конференции, рецензии за новоизлезли книги на съвременни български автори,

{Още»}

 
ВАНЯ ДУШЕВА – „КОРЕНЪТ НА ЗВУКА”

Ваня Душева е родена през 1967 г. Завършила е Бургаски Свободен Университет. Магистър - логопед. Автор на стихосбирките „Безброй разсипани пътища” (1997) и „Ключ” (2010, е-списание „Литературен свят”).

{Още»}

 
ЛЮДМИЛА АНДРОВСКА – „МАРИЯ ТЕРТЕР – ЦАРИЦАТА”

Новият роман на Людмила Андровска „Мария Тертер - царицата”, носи по редовете си редица достойнства. Той възражда, върху плодната почва на историческата достоверност, нашата национална героика върху отдавна отминали вече векове.

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ДОРОШЕНКО – „РУСИЯ: ИЗБРАНИ ИМЕНА”

Героите на очерците на Николай Дорошенко, написани в различни години и включени в новата му книга, са писатели, съхранили в себе си именно онзи руски, исторически създал се човешки образ,

{Още»}

 
МИНА КАРАГЬОЗОВА – „ДУШАТА – ГОРЕ!”

Мина Борисова Карагьозова, родена на 21.11.1955 г. в Хасково, България. Завършила Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” със специалности „Руска филология” и „Английски език и литература”.

{Още»}

 
ИВАН ЕСЕНСКИ – „ДОЗЕМИ”

Есенски има божата дарба да говори с гласа на всички ни, премисляйки, обхождайки собствения си мъжки извървян път през годините. Много от стиховете в тънкия сборник с цвят на крехка и вечна трева са с посвещения на поети и приятели, в тях тече назована река през родни за поета долини, под извисявали се над детството [...]

{Още»}

 
НИКОЛА ФИЛИПОВ – „НЕ САДИ ЛОЗЕ ГОЛЕМО!”

Драги читателю,
Ако нещо съм постигнал на този свят, то е плод на ума и ръцете ми! Не съм наследил богатство от заможни предци, нито съм ползвал привилегии на син на „активни борци против фашизма и капитализма” или на „пострадал от комунизма и тоталитаризма”.

{Още»}

 
НИКОЛА ФИЛИПОВ – „ЧИЙ ШПИОНИН Е КНЯЗ НИКИТА ЛОБАНОВ-РОСТОВСКИ?”

Университетското издателство при Софийски университет „Климент Охридски” отпечата книгата на Никола Филипов - „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски”. Премиерата или представянето й, на което освен авторът, ще присъства и самият герой на книгата, ще се състои на 10 декември от 17,30 часа в НДК в София.

{Още»}

 
ЛЪЧЕЗАР СЕЛЯШКИ – „СЛОВЕСНИ КРЪГОЗОРИ”

Книгата „Словесни кръгозори” с подзаглавие „За/ от Лъчезар Селяшки” (издателство „Ерго”, София, 2019 г., стр. 408) е юбилейно издание, което съдържа три раздела: литературна критика, интервюта, писма и посвещения.

{Още»}

 
ЛОЗАН ТАКЕВ – „СПАСЕНА ПЕСЕН”

„Спасена песен” е 74-та ми изповед на хартиен носител. Толкова, колкото стават и годините ми в близките месеци …В нея са включени най-новите ми текстове.

{Още»}

 
ПАВЛИНА ПАВЛОВА – „БОЯН МАГА – СИНЪТ НА СИМЕОН”

Това е книга за истинската история на България - потулвана, преиначавана, заличавана, грубо фалшифицирана… Но истината непременно си намира път и всичко си идва на местата, благодарение на артефакти, излезли изпод земята през последните 30-ина години, които по нов начин осветляват древни исторически извори.

{Още»}

 
МАРИЯ МАРИНОВА - „А КОГА ДА СИ ИГРАЯ?”

Излезе от печат новата книга за деца „А кога да си играя?” (2019) на Мария Маринова. Това е поредната й 17-та книга, като 14 от тях са за деца и 3 са за възрастни.

{Още»}

 
НАДЯ ПОПОВА – „ВСИЧКО СЕ СБЪДНА”

И в дрехата пъстра, скроена за празник,
минавам сред всички сергии кресливи:
тук - кон за кокошка, там - смет срещу сливи;
очите ми пълни, ръцете ми - празни.

{Още»}

 
ЕЛЕНА АЛЕКОВА - „РОДОПА Е ПРЕДЕЛ”

Публицистиката на Елена Алекова съчетава силата на фактите с плама на поезията, което я прави истинска и четивна. Авторката е толкова убедена в правотата си, че я предава убедително и на неизкушения от тематиката читател, за да почувства и разбере премеждията в съдбата на родопските българи.

{Още»}

 
ИВАНКО МАРИНОВ – „РОДОПСКИЯТ ВАВИЛОН”

Новата книга на Иванко Маринов „Родопският Вавилон” е с есеистични фрагменти, дело е на ИК „Светулка 44 Атеней”. Тя е втората му издадена книга /първата бе стихосбирката „Ангели на моста”/ за 2019 година, след като дълго време не беше публикувал.

{Още»}

 
ЛИЛИ КАЧОВА – „КЛИНОПИС ВЪРХУ СНЕГА”

ЕСЕН С РИБЕШКА ОПАШКА
„Наистина ли си отива лятото”
Хр. Фотев
По Понт Евксинос се отдалечава,
тъй както Господ ходи - по вълните.
Ах, лятото…

{Още»}

 
ИВАН НИКОЛОВ – „ЕСЕННИ ЩУРЦИ”

Сродяване с щурците
Иван Николов живя 54 години…
Живя така, сякаш знаеше кога ще дойде денят на неговото „Сбогом”. Живя и работи така, че успя да остави след себе си 38 книги с лирика, да преведе от руски 16 автори и да обогати поредицата „Световна класика” с творчеството на Сергей Есенин и Анна Ахматова.

{Още»}

 
ТОДОРКА НИКОЛОВА – „ИЗМИСЛИХ ТЕ, ЛЮБОВ”

КАТО ПРЕД ОЛТАР
Време е, казах си! Време е да направя своята, може би, последна изповед. Пред читателите - като пред олтар. Не знам дали 75 години са малко или много за един творчески път, но съм сигурна, че 75-те стихотворения в моята книга са в унисон с онова, което видях и преживях. И проклинах или [...]

{Още»}

 
СВЕТОЗАР КАЗАНДЖИЕВ – „НЕЗАБРАВИМИТЕ ЗАБРАВЕНИ”

В нашата книжнина има и други подобни издания - например петтомника „Бележити българи” и др. Ала в онези очерци преобладава академичната сухота, робуването на фактите, а не проникване в духовните терзания и пориви.

{Още»}

 
БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА – „В КАДЪР”

Още на времето с книгата си „Другата страна на медала” Благовеста Касабова разбуни писателската гилдия. И в новата си книга „В кадър”, позовавайки се на безспорни литературни и исторически факти, тя прави нов прочит на отдавна утвърдени литературни имена и авторитети.

{Още»}

 
БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА – „СПОДЕЛЕНО”

Книгата „Споделено”, включва 27 интервюта с видни български писатели, сред които Евтим Евтимов, Николай Петев, Здравко Чолаков, Дончо Цончев, Божидар Божилов, Никола Радев, Боян Ангелов и други, както и с композитора Тончо Русев, художника Евгений Босяцки и издателя Йордан Антов.

{Още»}

 
ЛЮЛИН ЗАНОВ – „ПОЕТИЧЕН КАЛЕЙДОСКОП”

„Поетичен калейдоскоп” (2019) е шестата книга на плевенския поет и преводач Люлин Занов. Изданието е един изненадващ калейдоскоп от лична и преводна поезия, както и редица отзиви за автора, включени в края на книгата.

{Още»}

 
ДИАНА ДИМИХ – „ДИВА КОЗА”

ИЗКАЧВАНЕ
Под хълма спираш.
Въздух ти не стига.

{Още»}

 
ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА – „ЗВУКЪТ НА ТИШИНАТА”

Татяна Любенова слуша “Звукът на тишината”

“Аз слушам Тишината,
тя говори…
Такива звучни думи
в мене рони…

{Още»}

 
ВАСИЛ ИВАНОВ – „ПОДКОВА ЗА КЪСМЕТ”

Намериш ли подкова, е късмет.
Усмихва ти се палаво съдбата,

{Още»}

 
ЛАЛКА ПАВЛОВА – „АСЕНОВЦИ И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ В ТЕТРАЛОГИЯТА НА ФАНИ ПОПОВА-МУТАФОВА”

Широко панорамно платно, осветило с подробен, задълбочен и разгърнат анализ една от най-интересните, спорни и в крайна сметка - образцови трилогии в нашата литература - такава е монографията на Лалка Павлова „Асеновци и българската държавност в тетралогията на Фани Попова - Мутафова” (2019, издателство „Български писател”).

{Още»}

 
ЕЛКА ВАСИЛЕВА – „В САНДАЛИТЕ НА ЛЯТОТО”

Стихосбирката „В сандалите на лятото” е скрит морален кодекс, в който са залегнали редица важни за личността канони - за доброто и злото, за младостта и старостта и смисъла да съществуваме, за истинските ценности на битието в противовес на маловажното, мимолетното и дребното.

{Още»}

 
ПЪРВАН КИРОВ – „СИВИЯ КАРДИНАЛ”

Човекът е роден гол в пещерата. Милиони години са му били необходими, за да се научи да оцелява. В този период от беззащитно създание, благодарение на това, че е развивал уменията и интелекта си по-бързо от останалите животни е изобретил средства за самозащита, оръжия и техника на ловуване.

{Още»}

 
БОЯН АНГЕЛОВ – „ПОЧТИ НА ПОГЛЕД”

Поезията на Боян е ярко метафорична, житейски вярна, запомняща се. Тя е истинска награда за съвременния читател. За всички неспокойни хора от различни поколения, за които реалността не винаги е константна величина.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „ГЛИНА”

Този рано умъдрял поет е поел в дланите си най-светлата родна пръст ,,каолин” - българското слово, омесва я умело и от нея е изваял своето творение от стихове, наречено ,,Глина”.

{Още»}

 
РУЖА ВЕЛЧЕВА – „АМЕРИКА ЛАТИНА – МОЯ ЛЮБОВ, МОЯ МЕЧТА“

Новата книга на Ружа Велчева „АМЕРИКА ЛАТИНА - МОЯ ЛЮБОВ, МОЯ МЕЧТА” е двуезична - на български и испански, и включва поезия и проза, озарена от нейната любов - мечта към далечната Латинска Америка - издадената през 2002 г. „Полетът на кондора”, както и мини-новелата „Здравей и сбогом в Ла Игера”.

{Още»}

 
ФИЛИП РОМАНОВ – „ЦЕЛУВКА ОТ ФЕЯ”

Романът „Целувка от фея” е драматичен разказ да любовта, която попада в паяжината на идейните противоречия. Трагична история, изтъкана от възход и падение. Сбогуване с илюзиите. Духовните поражения на времето от годините на прехода. Пътуване към нравственото прозрение, че само с пари и власт не се живее…

{Още»}

 
АНДРЕЙ САВЕЛИЕВ – „АНТИСВЕТОНИЙ. ПЪРВИТЕ РИМСКИ ИМПЕРАТОРИ”

Книгата на Андрей Савелиев „Антисветоний. Първите римски императори” е насочена към реконструкцията на историческата истина за римските императори, представени в съчинението на Светоний „Животът на 12-те цезари” под формата на колекция от клеветнически слухове.

{Още»}

 
ТАНЬО КЛИСУРОВ – „МЕРЕНО И НЕМЕРЕНО – В СТИХ И ПРОЗА”

Във връзка със 75-годишнината на поета Таньо Клисуров издателство „Лаген” издаде новата му книга „Мерено и немерено - в стих и проза”.

{Още»}

 
ДРАГОМИР ШОПОВ – „ПЪТ КАТО НАДЕЖДА БЯЛ”

Юбилейно издание на избрана поезия по случай осемдесетия рожден ден на Драгомир Шопов.
“Аз познавам Драгомир Шопов от първите му кълнове, заедно сме орали на една нива, вярвали сме и сме се заблуждавали в едни и същи идоли, изстрадвали сме своите истини, затова вярвам на неговия поетически глас. Този глас никога не подвежда.

{Още»}

 
„ЯТА СРЕД БЕЗКРАЯ” – АНТОЛОГИЯ НА РУСКАТА ПОЕЗИЯ (ХVІІІ – ср. ХХ в.)

Настоящата антология е опит да се обхванат всички открояващи се автори за период от близо два века и половина с поне по едно значимо стихотворение.

{Още»}

 
БАНКО П. БАНКОВ – „БАНАЛНА ГРЕШКА”

Вместо да изпратим по дяволите униформеността на отвратителните предписания ние я заменихме с щампи, постмодернистични гримаси и жалки подражания на значими западни образци. Нищо подобно няма да откриете в прозата на Банко П. Банков.

{Още»}

 
ОЛГА ЧЕТВЕРИКОВА – „ЦИФРОВИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ”

Кои са «цифровизаторите»? Има ли разлика между деструктивна секта и руските реформатори? Как нашите деца още днес ги вкарват в електронния концлагер? Защо обучението с таблет води детето до умствена деградация? За кого е изгодно да се дебилизират руските ученици? Как ТНК се превръщат в тоталитарни секти?

{Още»}

 
ОЛГА ЧЕТВЕРИКОВА – „ТРАНСХУМАНИЗМЪТ В РУСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ”

Трансхуманистите в Русия - кои са те? Какви цели си поставят и защо реформирането на руската образователна система стана техен основен приоритет? Как полутайното лоби на трансхуманизма проникна във властта и защо се опитва да създаде нова обществена класа робовладелци от нов тип, които купуват нашите деца от малки?

{Още»}

 
ГЕОРГИ Н. НИКОЛОВ – „СПОДЕЛЕНИ СЛОВА”

Творческата и човешката същност на един критик - пък и не само на него, по един или друг начин се изявява в неговата идейно-естетическа позиция, а оттам - в неговите произведения. Потвърждение на думите ми ще открием в новата книга на Георги Н. Николов “Споделени слова”.

{Още»}

 
ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА – „ХРОНИКИ НА ДУХА”

Излезе от печат книгата “Хроники на духа” (2019) на Татяна Люлбенова. Тя е дело на книгоиздателство “Северно ехо”-Плевен.
Документално-публицистичната книга отразява дейността на плевенските културни институти за един около 20-годишен период, след 1999 г.

{Още»}

 
„ХЛЕБ НАШ НАСУЩНИЙ…” СЪВРЕМЕННИ СЛАВЯНСКИ ПОЕТИ

“НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА!”
и
“ХЛЯБЪТ СЪБИРА ВСИЧКИ…” - така казва народът ни.
Ето, събрахме се и ние под “покрива” на тази нова книга.
Ще ви покажа най-сетне и корицата, че да се порадваме заедно. Вместо предисловие ще ви доверя и нещо лично…

{Още»}

 
МАРИЯ МАРИНОВА – „ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА СЕЗОНИТЕ”

Мария Маринова издаде нова книжка за деца - „Приключенията на сезоните” (2019). Тя е единадесета поред и съдържа седем приказки. Издателството е „Болид инс”. Коректури и предговор - Роза Боянова, а илюстраците са на Любов Тотева.

{Още»}

 
ИВАНКА ПАВЛОВА – „СВЕТЛИНИ И СЕНКИ”

Това е първата книга на Иванка Павлова, съдържаща белетристични творби. Нейна кратка проза беше включена като раздел в „Зрея в мълчанието” (2016).

{Още»}

 
ИВАНКА ПАВЛОВА – „… И ГИ ОСЪДИХ НА ЗАБРАВА”

Подзаглавието на стихосбирката „Пренебрегнати стихотворения” вероятно ще накара читателя да си зададе въпроса защо са пренебрегнати и защо все пак се появяват на бял свят.

{Още»}

 
СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ – „ИСТИНСКИ КРИЛА. НАЙ-ДОБРОТО”

В книгата си „Истински крила” с подзаглавие „Най-доброто”, Славимир Генчев е подходил много отговорно, както подобава на един истински поет.
Прецизен и самокритичен, той е направил чудесен подбор на стихотворенията си, които го представят в най-добрата му светлина.

{Още»}

 
ИВАН ЕНЧЕВ - „ДОБРАТА ДУМА”

В краткия необичаен антологичен сборник „Добрата дума”, литературни паралели, писателят Иван Енчев е събрал свои актуални отзиви, рецензии, статии за нови книги и обзори за цялостно творчество на писатели, живеещи или родени в южните предели на България.

{Още»}

 
ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ – „ПОЕЗИЯТА КАТО СВИДЕТЕЛ”

Известният наш поет Георги Константинов е написал една необикновена книга. Тя съдържа есета и стихове, осветяващи съдбата на древната българските книги, сътворявани през Златния век върху листове от овча или телешка кожа.

{Още»}

 
ГЕОРГИ МАЙОРОВ – „ЧЕТВЪРТОТО ИЗМЕРЕНИЕ”

Поетът и белетристът Георги Майоров навлезе уверено и в литературната критика. Това доказва втората книга на заглавието ,,Четвъртото измерение” на издателство ,,Български писател”. Композицията на публикациите е според прилива на поколенията в литературата ни.

{Още»}

 
ДОБРИН ДОБРЕВ – „В РОДИНАТА МИ ТОПЛИ ПЕПЕЛТА”

ПОСВЕЩАВАМ НА ВСИЧКИ ХОРА
НА ДОБРУДЖА!
Който е роден в Добруджа или е живял
под звездите й, той е като омагьосан.
Дето и да идем ние, добруджанци, цял живот
после, като болни жерави кръжим над нея…
1976 г. Дора Габе

{Още»}

 
НАДЯ МИХАЙЛОВА – „СИН ЛОТОС ЗА ИНДИЯ”

Тая книга възнамеряваше да напише писателят Емил Манов - той беше изпратен в Индия по културен обмен през зимата на 1973 г., а моя милост го придружаваше в качеството на съпруга. Но него го отвлякоха други творчески задачи и остана само доброто намерение.

{Още»}

 
ИВАН ЗДРАВКОВ – „НЕБЕСНОТО МОМЧЕ”

РАНА
Там някъде -
между свободата и робствата,
между омразата и любовта,
между отчаянията,

{Още»}

 
АНТОЛОГИЯ „РЕКАТА И ТРЕТИЯТ Й БРЯГ”

Предисловие за “Реката и Третият й бряг”

Не го търсете - Третият бряг на РЕКАТА е винаги дълбоко у нас, самите. Като Петият сезон. Като петото колело на карета или талига. Като третото око… Има го, само трябва много, много да вярваме - в нещо, в някого, в идея и мечта, в сън, видян с отворени [...]

{Още»}

 
СТЕФАН КОЛАРОВ - “БЛЯНОВЕ И КУРШУМИ”

Книгата „Блянове и куршуми” (Книги, вестници, съдби) чрез документални очерци разкрива ярки фигури на литературата и журналистиката, техните приноси през годините.

{Още»}

 
СТЕФАН КОЛАРОВ - “КНИЖОВНИ СВЕТОВЕ”

В „Книжовни светове” са представени едни от най-ярките наши книгоиздатели: Христо Г. Данов, Драган Манчов, Атанас Паскалев като са проследени основни моменти от техния живот и са изтъкнати приносите им за родното книгоиздаване.

{Още»}

 
ЛЮБЕН ПАНОВ – „ДНЕС”

Новата книга на писателя и журналиста Любен Панов „Днес” (2018) съдържа публицистични етюди. Тя е дело на издателство „Екобелан”, редактор е Иван Желязков. „Днес” е петата книга на автора, издал „Стръв” (2006), „Шокова зала” (2010), „Северна хроника” (2015), „Такси за Дренчовица” (2017).

{Още»}

 
ТИЕРИ МЕЙСЪН – „ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА”

Книгата на известния френски журналист и политолог Тиери Мейсън е посветена на изследването на феномена „арабска пролет”.

{Още»}

 
РАНГЕЛ ПЕЙКОВ – „ПЪТ”

Втората посмъртна книга на журналиста и поета Рангел Пейков „Път” бе издадена през 2017 г. от съпругата и децата му.

{Още»}

 
ПЕТЪР ВАНЧЕВ – „АТОМНА РАКИДЖИЙНИЦА”

Хасковският писател-пчелар или пчеларят-писател /не се знае кое е по-точно/ - Петър Ванчев, след двайсетгодишен труд построи първата „Атомна ракиджийница” в българската литература.

{Още»}

 
АНТОЛОГИЯ „БЪЛГАРСКОТО СЛОВО НА ЛИТЕРАТУРНИЯ ГЛОБУС”

Вече е факт антологията „Българското слово на литературния глобус”.
Книгата излезе под егидата на Националния литературен музей с директор Атанас Капралов и с финансовата подкрепа на Министерството на културата - спечелила е конкурса по програмата „Помощ за книгата” - 2018 г.

{Още»}

 
АЛМАНАХ „ОГОСТА” - 2018

Алманах „Огоста” е нашата обща, озарена съдбовност, в която няма пренасищане с възторг, но има достатъчно място, че да не се препъваме един в друг. Отново заедно вървим към най-важния, петия сезон - сезонът на преосмислянето.

{Още»}

 
БОНЧО АСЕНОВ – „СЛУЧАЯТ „ГЕОРГИ МАРКОВ”

Аз силно се надявам, че тази книга ще сложи край върху т. нар. „случай Георги Марков” в неговия пропаганден вариант и антикомунистически смисъл.

{Още»}

 
МАЙКЪЛ СЕЙЪРС, АЛБЪРТ КАН – „ТАЙНАТА ВОЙНА СРЕЩУ СЪВЕТСКА РУСИЯ”

Книгата на Майкъл Сейърс и Албърт Кан „Тайната война срещу Съветска Русия” показва големия заговор на международната реакция срещу страната на Съветите в продължение на целия исторически период от първите дни на Октомврийската революция до Втората световна война включително.

{Още»}

 
ГАЛИНА ВЪЛЧЕВА – „ВЪЛЧА ЗИМА”

Очаквах появата на “Вълча зима” още преди години, но задълбочените занимания на авторката с литературна наука забавиха тази поява. И все пак книгата вече е факт - четиринадесет години след „Един живот по-късно” - предишната стихосбирка на Галина Вълчева.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ГРИВНЕВ – „ДО СЕТНИЯ СИ ДЕН”

Двадесет и втората книга на Георги Гривнев „До сетния си ден” включва тридесет интервюта с именити български, руски и други поети и писатели, взети в периода 1980 -1990 година.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ГРИВНЕВ – „ЮЖНО ЗНАМЕНИЕ”

Книгата „Южно знамение” на Георги Гривнев е съставена от четири части. В първата „Мъст в пощада се разтваря” писателят е включил разкази за личности и събития в Средните Родопи, едни неизвестни, други забравени, но всички с ярко присъствие в житието-битието.

{Още»}

 
„САГА ЗА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА. ДНЕВНИК НА СВЕЩЕНИК ИВАН ДОЧЕВ”

Този оригинален дневник за Балканската война, писан на самия фронт от военния свещеник Иван Дочев, е на изключително жив и четивен език и е поднесен на читателя в неговия оригинален вид, без издателска намеса.

{Още»}

 
ИВАНКА ПАВЛОВА – „ДАРОВЕТЕ НА МИГА”

***
Болката е шанс
сърцето да прогледне,
без да се взриви.

{Още»}

 
РУЖА ВЕЛЧЕВА – „РОЗА НА БРЕГА”

Новата книга на Ружа Велчева „Роза на брега” включва десет разказа и един роман-притча. Всички те са обединени от извечната тема за любовта. Тема, пречупена през образа на жената и нейната чувственост, през визията й за морала и обществото, за мъжа и отношенията помежду им, за света, в който живеем.

{Още»}

 
ЮРИЙ МУХИН – „КАТИНСКОТО РАЗСЛЕДВАНЕ”

Катинската трагедия, най-болезнената точка в руско-полските отношения, все още не е разследвана както трябва.
Въз основа на архивни документи, свързани с разстрела на полски граждани в гората край Смоленск, Юрий Мухин доказва, че Съветският съюз не е причастен към това военно престъпление, и задава въпросите:

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ – „МРАВКА НА ПЕРВАЗА”

Владимир Иванов Георгиев е роден през 1967 г. Юрист по образование. Автор на три книги в областта на банковото право. Живее и работи в Банкя и София. Пише предимно проза от 1984 г. Публикувал е в електронното списание „Литературен свят”;

{Още»}

 
ИВАН ДЖЕБАРОВ – „ЕДНА ГОДИНА ДЪЖД”

С похватите на художественото слово ще се сблъскаме с нашето ежедневие, в което, въпреки изобилието от алчност, арогантност, ниски страсти и хамелeонщина, има запазено място и за човещина.

{Още»}

 
ЛЪЧЕЗАР ГЕОРГИЕВ – „ЛИСАБОНСКАТА НАСЛЕДНИЦА”

Щастлива случайност поставя българския художник Андре (Андрей) и красивата Ештрела един до друг в полет към португалската столица.

{Още»}

 
АНТОН ХОЛБАН – „ЕДНА НАПРАЗНА СМЪРТ. ЙОАНА”

Любовна история, ситуирана в Балчик и Каварна, разказва романът „Йоана” на румънския класик Антон Холбан. Заедно с другия му значим роман - „Една напразна смърт”, те излизат в един том, издание на „Изида”.

{Още»}

 
БОЙКО БЕЛЕНСКИ – „СЪЗИДАТЕЛЯТ КАН ОМУРТАГ”

Написано от даровитото перо на талантлив разказвач и съвестен изследовател, потапя в автентичната атмосфера на онези времена и търси отговори на съдбовни за народа и човека въпроси:

{Още»}

 
СТЕФКА ТОТЕВА – „ПРОЗОРЕЦЪТ”

Защо избрах заглавието „Прозорецът” за четвъртата ми поетична книга?…
Преди години поетът Николай Заяков написа статия за първата - „Между душа и тяло”, отпечатана в тогавашното пловдивско списание „Тракия”.

{Още»}

 
АТАНАС КАПРАЛОВ – „ПРИБЛИЖАВАНЕ ДО ВЗРИВА”

ЕДИНСТВЕНА ПОБЕДА
От загуби се уморих
да съм с душа несъкрушима…
Разхождам се като турист
из своя бивш живот…
И снимам:

{Още»}

 
ЮЛИЙ ЙОРДАНОВ - „БОСОНОГ ПО СТЪРНИЩЕТО НА БЕЛИЯ ЛИСТ“

Юлий Йорданов е автор, който е добре познат на своите читатели от Северозападна България. Автор е на 13 книги, което показва неговата творческа плодовитост.

{Още»}

 
„КОНСТАНТИН МУТАФОВ. ЖИВОТООПИСАНИЕ. ТВОРЧЕСТВО”

Автори на книгата „Константин Мутафов. Животоописание. Творчество” (АИ „Русенски университет”, 2017) са преподавателите от Русенския университет Велислава Донева и Стефан Вичев и архивистът Веселина Антонова.

{Още»}

 
ТОДОР БАКЪРДЖИЕВ – „ОТКЛЮЧЕНИ УМОЗАКЛЮЧЕНИЯ”

Излезе от печат новата книга с афоризми на Тодор Бакърджиев “Отключени умозаключения”. Тя е издадена от “Авангард принт”, Русе, 2018 г. и съдържа над 1000 афоризма. Редактор е Красимира Василева.

{Още»}

 
ИВАЙЛО БАЛАБАНОВ - „ПЛОЩАДЬ НАДЕЖДЫ”

Излезе българо-руска двуезична книга със стиховете на големия български поет Ивайло Балабанов. Основна заслуга за това има известният руски поет и преводач Валерий Латинин. Той е не просто преводач на книгата, той осъществи този проект от началото до края.

{Още»}

 
ИВАН ДОБРОГЛЕДСКИ – „МРАВКИ ПО КОЖАТА”

Романа си „Мравки по кожата” Иван Доброгледски е посветил на момчетата от специалните части на нашата армия, Военновъздушния и Военноморския флот. С уточнението, че макар и създаден по действителен случай, всяка прилика с отделни лица и събития е случайна.

{Още»}

 
ДЕНЧО ВЛАДИМИРОВ – „САТИРИЧНИ ПРОТУБЕРАНСИ”

Излезе от печат новата книга на писателя сатирик Денчо Владимиров “Сатирични протуберанси”, издателство “Блаком”, 2018, художник Владимир Владов, редактор Паша Владова. В края на  подборката от негови печатани и непечатани афоризми и миниатюри авторът изразява специална благодарност:

{Още»}

 
СТЕФАН РУНЕВСКИ – „ИЗБРАНИ РАЗКАЗИ”

“Избрани разкази” от Стефан Руневски е дело на проф. д-р Николай Димков. След излезлия през 2012 г. литературно-критически очерк за известния писател това е второ издание, в което е събрана част от неговото литературно наследство.

{Още»}

 
ЕЛИ ВИДЕВА – „ПАЛИМПСЕСТ”

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ НА СЕЛО
Какво разбират бабите
от постмодерн
и от терзанията книжни
на поета, в себе си вглъбен?

{Още»}

 
ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА – „НАПИСАНО НА КИРИЛИЦА”

Документалната книга “Написано на кирилица” е посветена на 40-та годишнина от създаването на Дружеството на писателите в Плевен, която се чества през 2018 година. Авторката Татяна Любенова е подредила в книгата хронологически, в три раздела, свои публикации за времето от 1999 до 2017 година, свързани с различни литературни събития.

{Още»}

 
ТАНЬО КЛИСУРОВ – „ВНЕЗАПНО СЪРЦЕБИЕНЕ”

Новата стихосбирка на Таньо Клисуров „Внезапно сърцебиене” е тринайста в творчеството му. Излиза в издателство „Литературен форум” със спонсорството на програмата „Помощ за книгата” на Министерството на културата.

{Още»}

 
ВАСИЛ ИВАНОВ – „ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА И ОЩЕ НЕЩО”

Пристигнала от Долната земя,
при нас вилнее не една Ламя.
Това е ясен, много ясен знак,
че време е да се роди Юнак!

{Още»}

 
ЛИДИЯ НИКОЛОВА – „ЕСЕТА ЗА ЕТИКЕТА”

Лидия Николова обосновава тезата си, че няма дребни и маловажни неща. Всичко е важно, всичко е значително, и дори знаково. Това важи както за улицата, така и в театъра, ресторанта, навсякъде където човек е с други хора.

{Още»}

 
ЦВЕТАН ГЕНОВ – „НЕДОПЕТИ ПЕСНИ”

БЕЛАСИЦА

На Евтим Евтимов
И макар че покой не намирам
за сърцето с неравните тласъци,
ще узнаеш по моята диря
колко често замръквам в Беласица.

{Още»}

 
ВИОЛЕТА БОНЧЕВА - „КАПЧИЦИ ОТ ЕСКОБЕДО”

„Капчици от Ескобедо” е десетата поредна книга в творчеството на Виолета Бончева - поетеса, прозаичка и преводачка от испански език и нейна четвърта белетристична творба.

{Още»}

 
СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ – „ЧЕТИРИ БЪЛГАРСКИ ДРАМИ В ПРЕЛОМНА ЕПОХА”

Драмата „Актрисата и Поетът” завършва с ранната смърт на талантливата млада Дора Дюстабанова, а драмата „Отшелникът и свободата” - с кончината на прокудения от „нормалния” живот икономист, преводач, писател и през цялото време „бивш човек” - проф. Асен Христофоров.

{Още»}

 
ИВАН АНТОНОВ – „ЩЕДРОСТ”

Книгата “Щедрост” представлява антология. В нея наред с двуезичното представяне на 23 руски поети и писатели от град Воскресенск са включени и творби на съставителя, преводача и автора Иван Антонов. В послеслова на книгата той е написал,

{Още»}

 
КАЛОЯН БЛАЖЕВ - “ХЕРМАН ХЕСЕ ПО ПЪТЯ КЪМ БОЖЕСТВЕНОТО ЕДИНСТВО”

Тази книга е плод на дългогодишните занимания на автора с личността и творчеството на Херман Хесе. Като германист той е запознат с голяма част от посветената му литература. Главната му цел е да проследи отношението на писателя към християнството и развитието на идеята за единството на всички хора във връзката им с [...]

{Още»}

 
„ПАМЕТ ЗА ПОЕТА ЯНАКИ ПЕТРОВ”

Дело на Кирил Момчилов и Никола Великов, „Памет за поета Янаки Петров” е от онези редки книги, които ни връщат забравеното и дават нови небеса на запомненото.

{Още»}

 
ХРИСТО ГАВРИЛОВ - „ПО ПЪТЕКИТЕ НА СПОМЕНИТЕ”

Чрез книгата „По пътеките на спомените” (издател Фондация „Вигория”, излязла от печат през март 2018 г.) на Христо Гаврилов, читателят става съпричастен на събития, някои от тях малко известни, свързани с историята на Добруджа (Северна и Южна) и на откровения разказ на автора, изпълнен с много драматизъм, емоционални преживявания и поучителен оптимизъм за събития в [...]

{Още»}

 
БАЛЧО НЕЙКОВ – „ФАКИЙСКО ПРЕДАНИЕ. СБИРКИ ОТ НАРОДНИЯ ЖИВОТ”

Балчо Нейков е от първото поколение българи, които във вече Свободна България започват да осмислят тогавашното близко минало - поколението на Иван Вазов и Захари Стоянов.

{Още»}

 
ЕЛЕНА ВЪЛКОВА – „ВРЕМЕТО ПО ВИВАЛДИ”

След “Сирна неделя”(2007), “Есенен салон за непризнати” (2011) и “Дневник за пред Господ” (2014), “Времето по Вивалди” е четвърта поредна книга на Елена Вълкова, която книгоиздателство “Северно ехо” - Плевен рализира.

{Още»}

 
ЛОЗАН ТАКЕВ – „МЕЧТА ЗА ОРАН ИЛИ ПЕТДЕСЕТ ЕСЕНИ”

Мечтата на всеки от нас
Лозан Такев за новата си книга „Мечта за оран или петдесет есени”
Тези дни навършвам сто години… Да, да. 100 без 28 години… Това са пълни 864 месеци във времето, когато новият ми внук Самуил изпълни само два. След тридесет години получих отново нов мандат да бъда дядо.

{Още»}

 
ДАФИНКА СТАНЕВА – „ОБЩИНА КАЙНАРДЖА – МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ”

Исторически справочник за Община Кайнарджа, Силистренска област
В края на 2017 г. излезе книгата „Община Кайнарджа - минало и настояще” на Дафинка Станева - исторически справочник за селищата в съвременната община Кайнарджа.

{Още»}

 
ПАБЛО НЕРУДА – „ПОЕЗИЯ”

Прочутият чилийски поет Пабло Неруда създаде творчество, което е безпримерен отклик на събития с национален, континентален и планетарен обхват.

{Още»}

 
ЖЕНИ КОСТАДИНОВА – „И ОСТАВИ ВАНГА СЛЕДА…”

Новата книга на Жени Костадинова „И остави Ванга следа…” е продължение на написаните от авторката произведения по темата. В сходен дух тя търси документалност и истинност, разгръщайки сложната, богата и наситена с много акценти тема.

{Още»}

 
НИКОЛА ФИЛИПОВ – „АНТОН СТРАШИМИРОВ – ПОСЛЕДНИ ПИСМА”

Никола Филипов. Антон Страшимиров - Последни писма, издателство „Български писател”, 2017

{Още»}

 
ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ – „МИГ КАТО ВЕЧНОСТ”

Георги Константинов е един от най-нежните лирици в съвременната ни поезия. Автор е на повече от 35 стихосбирки, сред които „Една усмивка ми е столица”, „Общителен самотник”, „Обичам те дотук”.

{Още»}

 
РУМЕН СТОЯНОВ – „ИЗ ГОВОРА НА СЕЛО ДРАГАНОВО”

Румен Стоянов е роден през 1941 г. в с. Драганово, Великотърновско. Следва в СУ „Св. Климент Охридски” и завършва испанска филология Хаванския университет. Работил е в Бразилия като дипломат десет години.

{Още»}

 
АНТОЛОГИЯ НА „СВЕТОВНОТО ЗАДКУЛИСИЕ”

Авторите на тази книга Д. Рокфелер, Г. Ротшилд, Г. Кисинджър, З. Бжежински, Дж. Сорос са най-влиятелните хора на света, тези, които считат за «световно задкулисие» и членове на «световното правителство»; всички те са влизали (и влизат) в известния Билдербергски клуб.

{Още»}

 
ХУАН МАРТИН ГЕВАРА – „МОЯТ БРАТ ЧЕ”

«Моят брат Че» са спомени за легендарния команданте Ернесто Че Гевара от един от най-близките му хора. След трагичната гибел на най-знаменития партизанин в света семейство Гевара 50 години отказва публично да говори за него. И едва сега на-малкият брат на Че Хуан Мартин Гевара прекъсва мълчанието.

{Още»}

 
ЙОРДАН НАНЧЕВ – „П.К.ЯВОРОВ ПРЕДИ И СЛЕД КУРШУМА“

През ноември 2017 г. излезе от печат книгата „П.К.Яворов - преди и след куршума”. Литературният историк Йордан Нанчев, автор на много книги за български поети и писатели, и този път ни поднася един завладяващ разказ за поета-революционер, оставил трайна следа в нашата литература и история.

{Още»}

 
ДОРОТИ КАРУЗО – „ЕНРИКО КАРУЗО – НЕГОВИЯТ ЖИВОТ И СМЪРТ”

Мемоари, оставени от вдовицата на великия тенор Дороти Карузо. Не твърде сведуща в проблемите на музикалното изкуство, Дороти Карузо е успяла да добави към психологическия портрет на великия си мъж много обаятелни и човешки щрихи и детайли.

{Още»}

 
ЙОРДАН КАЛАЙКОВ – „РАЗКАЗИ. ИЗБРАНО.”

Разкази, писани през последните 25 години. Избрани, публикувани в литературен печат. Текстовете третират житейският път като съдба. Път сенчест, стръмен, фатален. Изкачване и слизане, падане и изправяне, преоткриване до болка познатото…

{Още»}

 
МАРИН БОТУНСКИ – „СЪДИИ НА ТАЛАНТА”

Вглеждайки се в живота на големите творци с тъга можем да отбележим как са наранявани, как са унизявани, как посредствеността се в вглеждала със завиждаща лупа в пресятия златен прах на творбите им, в откъртените късове на златната жила…

{Още»}

 
ИВАН Д. ХРИСТОВ – „ОТБЛЯСЪЦИ”

Книгата на Иван Д. Христов „Отблясъци” е критичен поглед преди всичко върху творчеството на съвременни пловдивски творци.

{Още»}

 
ИВАН ЕНЧЕВ – „ОКОТО НА ЗАЛЕЗА”

Главното сюжетно действие на романа „Окото на залеза” от Иван Енчев се развива в началото на ХХI-ви век. Чрез интересни ретроспекции за Балканската освободителна война през 1912-1913 г. и събития в следвоенния период до последните десетилетия на миналия век се обхващат съдбите на няколко поколения българи.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „СОЛТА НА ЗЕМЯТА”

Космос, зареян в мащабите на философска същност и едновременно реален, диша в „Солта на земята”. А страниците на тази малка книга нареждат създателя си сред истинските водачи на духовното у нас.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „ПЕПЕЛИЩЕ”

Поетът Георги Ангелов е сред водещите автори на България. И рупор за болните въпроси на съвремието. С овладяно стихотворно майсторство и верен поглед за проблемите на деня. На света и на частицата от него, наречена „родина”.

{Още»}

 
СВЕТОЗАР КАЗАНДЖИЕВ – „МИЛОСТ. ИСТОРИИ ЗА РАЗКАЗВАНЕ”

… Четейки някои разкази от книгата, имам чувството, че Светозар Казанджиев пиеше със собствената си кръв. Това не са измислици, които ще прехвърлиш, ще си вземеш още салата и ще забиеш поглед в поредното реалити шоу по телевизията.

{Още»}

 
ИВАНКА ПАВЛОВА – „ПО СРЕБЪРНИТЕ ПЪТЕКИ. ИЗБРАНИ СТИХОТВОРЕНИЯ И ТРИСТИШИЯ”

“По сребърните пътеки” от Иванка Павлова съдържа избрани стихотворения и тристишия, подбрани от петте стихосбирки на авторката. Това е своеобразна равносметка за пътя, извървян от поетесата през годините.

{Още»}

 
ВИКТОРИЯ КАТРАНОВА - „СЕЗАМ, ЗАТВОРИ СЕ!”

Всеки, който се е докоснал до поезията на Виктория Катранова е усетил, че стиховете й са изпълнени с любов, болка, с вяра в бъдещи сбъдвания.

{Още»}

 
БЛАГОЙ РАНОВ – „ЩУРО ВРЕМЕ”

„Щуро време” е заглавието на последната книга на Благой Ранов с епиграми и афоризми. Те са труден жанр, защото представляват философски прочит на самия живот, съставен иначе от прости и тривиални случки.

{Още»}

 
КИРИЛ КАМБАРЕВ – „БОИЛЪТ ОТ ПАНОНИЯ”

„Боилът от Панония” е книга за мъжеството и предателството, за любовта и омразата, за вярата и отчаянието.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ЧИВИЛИХИН – „ДНЕВНИЦИ. ПИСМА. СПОМЕНИ НА СЪВРЕМЕННИЦИ”

Името на забележителния писател Владимир Чивилихин (1928-1984) е неразривно свързано с «Памет» - главната му книга, която даде някога силен импулс за пробуждането на руското национално самосъзнание.

{Още»}

 
ВЕРОНИКА КРАШЕНИННИКОВА – „АМЕРИКА-РУСИЯ. СТУДЕНАТА ВОЙНА НА КУЛТУРИТЕ”

Какво предопределя огромната убеденост на американците, че ако държат чужденци в затвора без съд и присъда и без юридическа защита или щедро субсидират «цветните» бунтове срещу законната власт, това е действие в интересите на Доброто, като в същото време всеки опит за противодействие на този натиск се интерпретира от тях като въплъщение на [...]

{Още»}

 
ВТОРИ БРОЙ НА АЛМАНАХА „НА СВЕТАТА ЗЕМЯ”

Във втори брой на алманаха „На Светата Земя” влизат публицистични статии на Израел Адам Шамир и Леонид Рабин, есета на Артьом Кирпичьонк и Йоел Матвеев, поезия и проза от Ирис Зимбицка, произведения на израелски и палестински художници: Вячеслав и Александра Иляеви и художника от Газа Фатхи Габен.

{Още»}

 
ПЕТЪР В. КАРАИВАНОВ – „ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПО СПОМЕНИ НА ВАСИЛ КАРАИВАНОВ – ПЪРВИ БРАТОВЧЕД НА АПОСТОЛА”

Бащата на Васил Караиванов - Генчо Караиванов и майката на Левски - Гина Караиванова са брат и сестра. Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски и касиер на Карловския революционен комитет.

{Още»}

 
ХРИСТО ИВ. МИЛЕВ – „ДИМИТЪР ПЕТКОВ: ОТ ОПЪЛЧЕНЕЦ НА ШИПКА ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ”

Христо Милев пише не с ръка, а със сърце, с обич и признателност за един от най-достойните мъже на България. Той е пристрастен като повествовател, но обективен като изследовател на времето и историческите събития.

{Още»}

 
ИВАН ХАДЖИЙСКИ – „ОТКЪДЕ ЗАПОЧНАХМЕ НИЕ”

За твоя баща, читателю, не искам да говоря. Може би ти се срамуваш от това, че той или баща му са носили потури и са яли на дървена паралия чукан боб.

{Още»}

 
ИСКРА БАЕВА, ЕВГЕНИЯ КАЛИНОВА – „ 16-А РЕПУБЛИКА ЛИ?”

Изследвания и документи за българо-съветските отношения след Втората световна война
Тази книга не беше предварително замислена. Тя беше провокирана и стана реалност заради подновените дискусии и политически злоупотреби с тема, която беше сензационно лансирана и обилно употребена в първите политически схватки в началото на 90-те години на ХХ в.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР БОЛШАКОВ – „СБЛЪСЪКЪТ НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ”

Хиляди хора бягат от насилието и произвола в Сирия, Турция, Ливан, Либия. Но вече е очевидно, че това не е просто бягство от страните, разорени от война, глад и страдания, а добре организирана операция „Бежанец” - прехвърляне на млади и здрави мъже на плацдарма, наречен Западна Европа.

{Още»}

 
РУСТЕМ ВАХИТОВ – „РЕВОЛЮЦИЯТА, КОЯТО ПРОМЕНИ РУСИЯ”

1917 гoдинa cтaнaлa cъдбoнocнa зa Pycкaтa импepия. Oктoмвpийcкaтa peвoлюция фaктичecки peaлизиpaлa идeитe нa Mapкc.

{Още»}

 
ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА – „КНИГА ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ”

Книгата, посветена на 70-та годишнина от създаването на плевенската Група на художниците, е документална.

{Още»}

 
НЕНЧО СЛАВЧЕВ – „И СЕНКИТЕ НА ПТИЦИТЕ ЛЕТЯТ”

Книгата „И сенките на птиците летят” е ново доказателство, че съвременната българска поезия съществува, а тази нейна виталност означава, че традицията може да преодолее инвазии, погроми, отрицания и да даде упование за идването на нови времена

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ – „ИДЕОЛОГИЯ И ПСИХОИСТОРИЯ. БОРБА НА ВЪПРОСИТЕ”

Столетието на Великия Октомври не само ни кара с интерес да огледаме «краткия» ХХ век (1917-1991), но и да се замислим защо се провали великолепният социален експеримент по построяването на социализма в една отделно взета страна и създаването на алтернативната на капитализма световна социалистическа система.

{Още»}

 
НАДЕЖДА БОНЕВА – „НЕПОЗНАТИЯТ КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ”

Надежда Бонева е автор на дисертационния труд „Константин Величков и италианската литература”, на стихосбирките: „Страхът от самотата на щурците” /2006/, „Любовен дует” /2009/, на други две стихосбирки на италиански език /2007 и 2009/, „Нежността на утрото” /2015/ и романа „Едно лято в Париж” /2014/.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР СТОЯНОВ – „РАЙ ЗА ПТИЦИ”

„Рай за птици” е новата поетическа книга на писателя, барда и преводача Владимир Стоянов. Неин художник и оформител е Александър Телалим - преподавател по рисуване и история на изкуствата в Академия „ITE_STEP”.

{Още»}

 
ЙОРДАН ПЕЕВ – „ЛЮБОВНИ ВЕРТИКАЛИ”

РАЗДЯЛА
„…Едва ли ще се разделим,
но знам, че няма да се срещнем.”
Георги Константинов

{Още»}

 
ЙОРДАН ПЕЕВ – „ДЕТОНАТОР ЗА ГЛУХАРЧЕТА”

В НАВЕЧЕРИЕТО НА 3 МАРТ
Момчета, днеска чух, че свободата
ни била подарена на тепсия,
че русите са врагове, не братя
и чужда ни е матушка Русия.

{Още»}

 
ЕЛКА НЯГОЛОВА – „ШЕСТ ГРАМА”

Всяка поетична книга е психограма на вътрешното състояние на автора си. Тя е като поредица от фотографии, които са запечатали моментното му възприятие за света и рефлексията му спрямо различни събития - лични, социални, общочовешки.

{Още»}

 
ХРИСТИНА КОМАРЕВСКА – „СТЪЛБА ОТ ДИМ”

Над огъня на житейските илюзии се вие дим, колкото тъжен, толкова и пречистващ. Пречи да виждаме в яснота небесната синева, носи сажди - спомени в паметта, рисува графики - толкова нетрайни, че се усъмняваме в тях - дали са мечти или сбъдване.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ – „НАПРЕД, КЪМ ПОБЕДАТА! РУСКИЯТ УСПЕХ В РЕТРОСПЕКТИВА И ПЕРСПЕКТИВА”

Геополитическите прогнози на Андрей Фурсов удивително точно отразяват развоя на историята и дават представа за най-вероятните версии на бъдещето на Русия и цялото човечеството.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР СТОЯНОВ. ХРИСТО ХРИСТОВ – „ПО-ВИСОКО ОТ СЛЪНЦЕТО”

***
Достигнах ябълката, но не я откъснах.
Ръце прострях небето да помилвам.
Прогоних болката, а тя се сви зад мене
подобно сянка на случаен минувач.

{Още»}

 
ВАЛЕНТИН ДИМИТРОВ – „НАСТОЛНА КНИГА ЗА ШИРОКИТЕ МАСИ И ВИСОКИТЕ СТОЛОВЕ”

СБЪРКАНИ
Непрекъснато бъркат в хазната. Но това изобщо не ни бърка. Случва се да ни се бъркат в работата. Все едно, че ни бъркат в мозъка.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ – „РУСИЯ МЕЖДУ РЕВОЛЮЦИЯТА И КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА. СТУДЕНИЯТ ИЗТОЧЕН ВЯТЪР 3.”

Тази книга е поглед към Русия през призмата на онова, което се случва в света и на света през руската призма. “Студеният източен вятър” е символ на здравата сила, която е необходима за унищожаването на калта и мръсотията, натрупали се в Русия и в света за последните години. Няма никакви съмнения, че този вятър може [...]

{Още»}

 
ВАЛЕНТИНА КОРОСТЕЛЬОВА – „СТИХОВЕ И СЪДБИ”

УВЛЕКАТЕЛНА КНИГА ЗА РУСКАТА ПОЕЗИЯ
Московският „Издательский дом „Звонница - МГ” е предоставил на руските любители на книги изданието си „Стихове и съдби” („Строки и судьбы”), чийто автор е видната съвременна поетеса Валентина Коростельова, позната и на българския читател с малотиражната си, сувенирно издание в български превод,

{Още»}

 
БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА – „БАБА ТОНКА ОБРЕТЕНОВА”

В тази книга, драги читателю, ще се срещнеш с една велика българка - Баба Тонка Обретенова. За свободата на България тя жертва живота и имота си, двама от синовете си - Георги и Петър, загинали в сражения с турските орди.

{Още»}

 
ГЕОРГИ САВЧЕВ – „ХРИСТО БОТЕВ. ТОЙ НЕ УМИРА”

Романът на Георги Савчев е четивен и динамичен. Той се базира върху изграждането на множество авантюрни епизоди обхващащи Ботевия живот в Одеса, Задунаевка, Калофер, Румъния, Александрия, за да се достигне до героическата гибел.

{Още»}

 
ЮРИЙ МУХИН – „КАТИНСКОТО РАЗСЛЕДВАНЕ”

Катинската трагедия, най-болезнената точка в руско-полските отношения, все още не е разследвана както трябва. Въз основа на архивни документи, свързани с разстрела на полски граждани в гората край Смоленск, Юрий Мухин доказва, че Съветският съюз не е причастен към това военно престъпление, и задава въпросите:

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ВЛАСИК. АЛЕКСЕЙ РИБИН – „РЕДОМ ДО СТАЛИН”

Авторите на тази книга в продължение на много години са се намирали редом до Йосиф Сталин. Николай Власик е бил началник на 1-ви отдел в Главно управление за държавна сигурност /ГУГБ/, занимаващ се изключително с охраната и сигурността на Сталин (същевременно от 1932 година Николай Власик е възпитавал и се е грижел за сина му [...]

{Още»}

 
ВЛАДИМИР МАЛАХОВСКИЙ – „ТОЧНО В ДЕСЕТ”

***
Дървата са в камината, припламва тихо огънят.
На масата е сложена и някаква храна.
От този дом живот не е останал в спомена -
стопанинът отдавна потегли към смъртта.

{Още»}

 
ВАЛЕНТИН КАТАСОНОВ – „ЗАТВОРЕНИЯТ СВЯТ НА ФИНАНСИТЕ. ТРЪСТОВЕ И ОФШОРКИ”

Новата книга от поредицата „Финансови хроники” на професор Валентин Катасонов повежда читателя зад кулисите на сенчестия свят на финансите и повдига завесата на най-близкото бъдеще, което очаква планетата.

{Още»}

 
ГЕНАДИЙ ДУБОВОЙ – „РИЦАРИТЕ НА НОВОРУСИЯ. ХРОНИКИ НА КОРЕСПОНДЕНТА НА ЛЕГЕНДАРНИЯ МОТОРОЛА”

Генадий Дубовой, наречен «Кореспондентът», е на предна линия от първите дни на войната в Донбас. Воювал е под командването на Стрелков, Моторола, Викинга. Винаги в едната ръка с автомат, в другата - с камера. Враговете го наричали «прессекретар» на Моторола, приятелите - един от идеолозите на народна Новорусия.

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР БОЖИНОВ – „МИНАЛИ ДНИ”

Събитията се явяваха, изменяха, а наедно с тях и хората.

Аз живеех с тия събития, всякога с молива или писалката в ръка, дружах и с много от чинителите на събитията и си взимах бележки - някои върху дребни късчета хартия, а други оставаха в паметта ми.

{Още»}

 
ЮРИЙ МУХИН – „УБИЙСТВОТО НА СТАЛИН И БЕРИЯ”

В книгата си Юрий Мухин продължава разследването на обстоятелствата около смъртта на Сталин и Берия в светлината на появилите се в последно време допълнителни материали.

{Още»}

 
ЕРИК ФОРД – „ХРАМЪТ НА СОЛОМОН”. ОТ ХИРАМ ДО НАШИ ДНИ”

Ерик Форд е известен с разследванията си за тайните на «световното задкулисие». В новата си книга той разказва как се е зародил и осъществявал глобалният проект, представляващ светая светих на «задкулисието», - строителството на «храма на Соломон».

{Още»}

 
РУСЛАН ХАСАНОВ – „ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ШПИОНАЖ”

«Който владее информацията, владее света». Тази фраза обичал да повтаря Натан Ротшилд - основател на английското разклонение на Ротшилдови.

{Още»}

 
ИВАН КИРИЛОВ – „ИЗБРАНИ ТВОРБИ”

Книгата с „избрано” на Иван Кирилов излиза под „шапката” на Национален литературен музей в София, Къща-музей „Емилиян Станев” във В. Търново и Регионална библиотека „П. Р. Славейков” със спечелен конкурс за подпомагане финансирането на книгоиздаването в Община Елена.

{Още»}

 
ВЕСЕЛИН ТАЧЕВ – „ПРОТИВОСТОЕНЕ”

Сборникът с избрани стихове и миниатюри на поета Веселин Тачев е дело на Иван Цанев - съставител на книгата.

{Още»}

 
ВЕСЕЛИН ТАЧЕВ – „СИНЯТА СФЕРА”

Томчето с документална проза на Веселин Тачев под наслов „Синята сфера”, съставено от Иван Цанев, включва част от книгата на Тачев „Спасяването на храма” и от ръкопис, озаглавен „Месо за орела”.

{Още»}

 
КЕВОРК КЕВОРКЯН – „ПЛЕВНЕВЛИЕВ – ПРЕЗИДЕНТЪТ НАТРАПНИК”

СЪВСЕМ ЛЕСНО Е ДА СИ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ
Този портрет е правен в продължение на няколко години - от края на 2011-а, когато по един одиозен начин почти напълно анонимният Плевнелиев стана български президент.
И по този начин Случайното в българската политика, а и изобщо в Българския Живот, достигна кулминацията си.

{Още»}

 
ЛЕВ КОЛОДНИ – „ИЛЯ ГЛАЗУНОВ. ЛЮБОВ И НЕНАВИСТ”

Нито един художник не е бил удостоявал от такова всенародно признание и нито един не е бил подлаган на толкова ожесточено гонение от професионалната критика като Иля Сергеевич Глазунов - основател на Руската академия за живопис, скулптура и архитектура, изтъкната личност на XX век.

{Още»}

 
МИНЧО СТОИЛОВ – „ЗИМНА СУША”

Минчо Стоилов (1938-1989) е роден в село Бъдеще, работил е като водопроводчик, шлосер и асфалтаджия при изграждането на някогашния старозагорски Химкомбинат и като настройчик в ДЗЗУ.

{Още»}

 
ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – „ВЪВ ВИХЪРА НА ВЪРТЕЛЕЖКАТА”

В края на миналата година Златимир Коларов издаде сборника „От куфара със сувенири” с 33 автентични лекарски разказа. Своеобразно продължение са книгите „Във вихъра на въртележката” и „Сините канарчета” също с автентични разкази.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ПАВЛЕНКО – „МИТОВЕТЕ ЗА „УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ”

Монографията на Владимир Павленко „Митовете за “устойчивото развитие”” съдържа критически анализ на концепцията за “устойчивото развитие”, нейната роля и място в строителството на “новия световен ред”.

{Още»}

 
ИВАН ИВАНОВ-ИВАНИЧ – „ЕХ, ТИ РУСИЯ!”

„Всичко е интересно - Иван Иванич умее да разказва. А и нуждата от такава книга за Русия е голяма. Все още има хора, които като нас са учили или работили там.

{Още»}

 
ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – „СИНИТЕ КАНАРЧЕТА”

В края на миналата година Златимир Коларов издаде сборника „От куфара със сувенири” с 33 автентични лекарски разказа. Своеобразно продължение са книгите „Във вихъра на въртележката” и „Сините канарчета” също с автентични разкази.

{Още»}

 
ПЕТЪР ВАСИЛЕВ – „ПРОШАРЕНИ СТРАНИЦИ”

И все пак - трябва да ни бъде, трябва! Никаква утеха няма в преповтаряната истина, че и в по-лоши времена сме оцелявали. И няма защо да разчитаме само на едната гола надежда, ако отново не пламне оная искра любородна, въпреки че времената са вече съвсем други - или тъкмо защото са вече съвсем други!

{Още»}

 
СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ – „МОИТЕ СЪВРЕМЕННИЦИ”

Едва ли има друг български културен деятел, който като Стилиян Чилингиров толкова автентично, подробно и с удивително чувство за историчност да е документирал своите впечатления за съвременници и събитията, на които е бил свидетел.

{Още»}

 
СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ – „МОИТЕ СЪВРЕМЕННИЦИ”

Едва ли има друг български културен деятел, който като Стилиян Чилингиров толкова автентично, подробно и с удивително чувство за историчност да е документирал своите впечатления за съвременници и събитията, на които е бил свидетел.

{Още»}

 
ЛАЛКА ПАВЛОВА – „СТЕФАН СТАМБОЛОВ: ЕДИН ОБРАЗ – ДВЕ ТОРЧЕСКИ ВИЗИИ”

Монографията на Лалка Павлова „Стефан Стамболов: един образ - две творчески визии” представя задълбочен литературно-критически сравнителен анализ на два романа: „Ангел или Демон” на Александър Томов” и „Стефан Стамболов: воля за държава” на Бойко Беленски.

{Още»}

 
ИВАН КЬОСЕВ – „ПАДАЩА ЗВЕЗДА”

Иван Кьосев е роден е в град Попово - Търговищка област, но още като дете се премества със семейството си в град Варна.

{Още»}

 
ИВАН КЬОСЕВ – „НА ЧАШКА С ВАС ВЪВ „МОНПАРНАС”

Иван Кьосев е роден е в град Попово - Търговищка област, но още като дете се премества със семейството си в град Варна. Завършил е френска и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализира в университета „Париж ХI” във Франция.

{Още»}

 
ДАНИЕЛ БОГДАНОВ – „БОГАТСТВОТО НЕ Е ЗАСТРАХОВКА”

Около входа вече се бяха събрали зяпачи и следяха с интерес ставащото между мен и полицията. Някои от тях кимаха одобрително с глава, други цъкаха с език.

{Още»}

 
ВАСИЛ ИВАНОВ – „ПОСЛЕДНОТО ВРАБЧЕ”

ПОСЛЕДНОТО ВРАБЧЕ
Последното врабче стои на клона
и въпреки че топъл е сезонът,
настръхнало е, гледа уморено,
и сякаш със съдбата примирено.

{Още»}

 
АНАТОЛИЙ ЛИВРИ – „ОЧИ”

Пророческият роман „Очи” („Глаза”), написан от 27-годишния Анатолий Ливри през 1999 г, в продължение на години не можеше да се появи на бял свят заради клеветническата кампания, подета срещу автора от професора от Сорбоната Доминик Мийе-Жерар

{Още»}