Анотации

ИВАН ЕНЧЕВ – „ДЕЦА И ЗВЕЗДИ”

Сборникът „Деца и звезди” от Иван Енчев се състои от две части. В „Закачливо огледало” са включени 42 стихотворения за момченца и момиченца. А в „Полет до Голямата мечка” е разказана една приказка за куклен театър.

{Още»}

 
ВИОЛЕТА СТАНИСЛАВОВА – „В ЦЕНТРОФУГАТА НА БИТИЕТО”

„В центрофугата на битието”, публицистика, издателство „СКАЛА ПРИНТ”, С., 2024 г.
Посвещавам тази книга на всички здравомислещи българи, които въпреки геноцида, са останали в Родината си.
На всички, които не се страхуват да търсят и защитават истината и не се примиряват с лъжите на управляващите марионетки.

{Още»}

 
ВАНЯ ДУШЕВА – „СПОДЕЛЕНО ВРЕМЕ”

КАРТИНА
Дюлята така е
вплела клони
в бялата роза,
че се чудя

{Още»}

 
ЛАЛКА ПАВЛОВА – „ПОДИР ЗНАЦИТЕ НА ЗВЕЗДНОТО МАСТИЛО”, ТОМ 4

Новата книга на Лалка Павлова (530 страници) включва статии за: Антон Дончев, Ахмет Емин Атасой, Боян Ангелов, Валентина Радинска, Георги Ангелов, Георги Константинов, Димитър Христов, Драгомир Шопов, Елка Няголова, Здравка Евтимова, Иван Гранитски, Илко Илиев, Йордан Атанасов, Йордан Пеев, Кирил Кадийски,

{Още»}

 
ИВАН ЕНЧЕВ – „МЕД ОТ КАКТУС”

Рано пенсионираният въздушен ас от военната авиация капитан Драгунов - Драго Пилота, е изправен пред твърде труден избор как да се „приземи” на „пистата” на гражданското всекидневие.

{Още»}

 
ЛЮБОМИР ДУХЛИНСКИ – „СРЕДНОЩНИ РАЗМИСЛИ”

Публицистичната книга „Среднощни размисли” не е случайна за Любомир Духлински. Авторът й е работил дълги години като журналист - в местния печат и като областен кореспондент за гр. Плевен в областния вестник „Народен глас”. Но това е само едната страна на картата, както се казва.

{Още»}

 
ЛЮБОМИР ДУХЛИНСКИ – „ЗАНАЯТ ЗА АНГЕЛИ”

Това е втората книга с разкази на Любомир Духлински. Първата му книга излиза през 1989 г. в изд. „Георги Бакалов”, библиотека „Кълнове”. Разстоянието между двете прозаични книги е доста голямо.

{Още»}

 
ЛЮБОМИР ДУХЛИНСКИ – „ВНЕЗАПНИ СТРАНИЦИ”

Високо
Там горе, на хълма,
на високото искам да стигна.
При нозете на Бога -
оттам да виждам далече.

{Още»}

 
ЦОНКА ВЕЛИКОВА – „ТЪРСАЧИ НА ЧУДЕСА”

Талантливо разказаните миниатюри заради синтезирания си изказ може без преувеличение да се нарекат притчи. Те и сентенциите между тях кореспондират с вековно утвърдените в българската народопсихология критерии за висок морал, вярност, дълг, синовна почит. Надникват в духовния свят на човека, в стремежа му към по-добър свят.

{Още»}

 
ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – „ПО ТЪНКАТА ПОВЪРХНОСТ НА ЛЕДА”

Роман с нестандартни герои и съдби, нестандартни вълнения и чувства, нестандартни обрати, нестандартни сюжет и фабула, които движат действието в паралелни линии, които се пресичат и от сблъсъка им лумва пламък, който гори душата, непредвидим и непонятен пъзел, който се реди ред по ред до последния абзац.

{Още»}

 
ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – „СРЕДНОЩЕН ЕТЮД ЗА СТАРИ ГЛУПАЦИ”

Седем загадъчни съдби, седем новели с непредсказуем край, седем късчета брилянтна литература (Румяна Захариева - писател, преводач).

{Още»}

 
ЛЮБЕН ПАНОВ - „В ПОДНОЖИЕТО НА ХЪЛМОВЕТЕ”

„… Великолепни граде, дарен от бога с красота и дълговечие…
Когато броиш великаните си, за да ги провъзгласяваш за твои почетни граждани или заслужили слуги, не пропускай да отделяш от тях пигмеите.

{Още»}

 
ПАВЛИНА ПАВЛОВА – „ВАЗОВИ – ШАПКИ ДОЛУ!”

Излезе от печат историческият роман „ВАЗОВИ - ШАПКИ ДОЛУ!” от Павлина Павлова. Издателството, което пуска тази очаквана книга, е „Български бестселър-НМБКП”. Защо „очаквана”? Защото разкрива в пълнота биографията на народния поет Иван Вазов, на брат му Владимир Вазов и на останалите членове на фамилията.

{Още»}

 
СЛАВ ХР. КАРАСЛАВОВ – „БУНТЪТ НА БЕЛГУНИТЕ”

Въстанието на Асен и Петър оживява в роман на големия Слав Хр. Караславов

Майсторът на българския исторически роман Слав Хр. Караславов (1932-2002) отново ще заеме полагащото му се място в книжарниците. Благодарение на Издателска къща „Персей” и с подкрепата на Министерството на културата излезе непознатият му роман „Бунтът на Белгуните”.

{Още»}

 
МАРКО МАРКОВ – СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ, Т. 10

Десетият том завършва поредицата от „Събрани съчинения” на Марко Марков.Той е озаглавен „ЗА МАРКО МАРКОВ” и съдържа рецензии за част от произведенията на писателя, появили се преди години в периодичния печат,

{Още»}

 
ЕЛИТ НИКОЛОВ – „СЪВРЕМИЕТО БЪДНО”

ОТ АВТОРА
Драги мои.
Това е трета част от просторното ми писмо до всички вас.
Както знаете, първата част от него озаглавих Съвремието мое, защото описвах събития и други явления, станали през осемдесет години от моя живот - от 1938 до 2017 г. Нея отправих до близки и познати лица, които я посрещнаха различно, предимно с видимо любопитство.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ГРИВНЕВ - „ОТРЪКИ И ОТСЪРЦЕ”

Излезе от печат новата книга на Георги Гривнев „Отръки и отсърце” (2023). Тя е съставена в четири части: „Край ридовете на паметта”, „С ударите на сърцето”, „Нова болка стара не заглушава” и „И думите имат мек спусък” - очерци и разкази, стихове и отломки.

{Още»}

 
ВАСИЛ ВЕНИНСКИ – „ЛОВНИ СТРАСТИ В ПАЗВИТЕ НА РАДЮВА ПЛАНИНА”

Подвизите на павелските ловци описани в книга

Васил Венински е познато име в литературните среди. Въпреки че нито една от 26-те книги, на които той е автор и съавтор, не е преведена в чужбина, неговите читатели са на четири континента - Европа, Азия, Африка и Северна Америка, защото го четат в оригинал, тъй като всички са [...]

{Още»}

 
ПРОДРУМ ДИМОВ – „НЕСТИХВАЩ ОГЪН. КНИГА ЗА КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ”

„Живее се в поробена страна. Не се живее в опозорена страна, особено когато си се родил в нея и си носил вериги за нея. България обаче навсякъде ще я нося в сърцето си и ней ще бъдат всички мои мисли и чувства.”

{Още»}

 
БОРЯНА ЖЕЛЕВА – „КАЖИ, ДАЛИ В ЕДНА ПРЕКРАСНА ВЕЧЕР…”

Поезията на Боряна Желева е позната от българския литературен печат, както и от авторски изяви пред публика в България, Унгария, Швеция, Италия, Германия и Франция. Представена е в антологията „Тринайсет” (2019 г.), дело на поети от кръга на Литературния кабинет „Владимир Башев”.

{Още»}

 
МАРКО МАРКОВ – „СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ” – Т. 9

В девети том на „Събрани съчинения” на Марко Марков са публикувани произведения, които го представят като детски автор - гатанки, миниатюри, преразказани приказки от цял свят.

{Още»}

 
ВАСИЛ ИВАНОВ – „CHERCHEZ LA FEMME”

ЕДИН ЮНАШКИ МИГ
През девет планини, далеч от тука,
препускал с коня си юнак щастлив.
Издирвал страшен змей да го пречука.
Такъв му бил основният мотив.

{Още»}

 
НОВА АНТОЛОГИЯ НА СЛАВЯНСКА АКАДЕМИЯ – „МАМА”

ХVІ Международен фестивал на поезията, както обичайно, оставя след себе си една нова антология, дело на Славянска академия. Антологията (2022) е двуезична - на български и на хърватски език. Нейният наслов е „МАМА”.

{Още»}

 
ДАФИНКА СТАНЕВА – „С ДУХ И СВЕТЛИНА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ”

„С дух и светлина през годините” (2022) - това е заглавието на новата краеведска книга на Дафинка Станева. Книгата е създадена по повод 80-та годишнина от учредяването на Народно читалище “Отец Паисий” в с.Кайнарджа, Силистренска област.Издадена е в Издателство РИТТ” - гр. Силистра.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „РЪКОПИС ОТ МЪРТВО МОРЕ”

Георги Борисов Ангелов е роден на 01.07.1968 г. в град Първомай, Пловдивска област. Завършва История във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Автор на поетичните книги:

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „НОВАКОВА БРАЗДА”

Георги Борисов Ангелов е роден на 01.07.1968 г. в град Първомай, Пловдивска област. Завършва История във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Автор на поетичните книги:

{Още»}

 
ИВАНКА ПАВЛОВА – „ПО СТЪПКИТЕ НА ТЪГАТА”

Новата стихосбирка на Иванка Павлова „По стъпките на тъгата” (2022) съдържа три цикъла: „Хроника на порастването”, „Моята капризна муза” и „Този нараняващ свят”.

{Още»}

 
ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА – „У ДОМА”

Една книга за родното място, родния дом, най-близките хора в живота на човека, за сезоните в природата и човешкия живот. Това е сборникът със стихове на Татяна Любенова, който излиза в книгоиздателство „Северно ехо”- Плевен.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „СЪГЛЕДВАЧ НА СВЕТЛИНАТА”

Георги Борисов Ангелов е роден на 01.07.1968 г. в град Първомай, Пловдивска област. Завършва История във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Автор на поетичните книги:

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „НОЩНИ ПРИПИСКИ”

Георги Борисов Ангелов е роден на 01.07.1968 г. в град Първомай, Пловдивска област. Завършва История във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Автор на поетичните книги:

{Още»}

 
СВЕТЛАНА ЙОНКОВА – „ЗЕМЯТА НА ТАНГРА”

Пътуването към себе си е разбулване на тайни. След много лутания всички отговори героинята открива в корена, който я отвежда до Тангра.

{Още»}

 
СВЕТЛАНА ЙОНКОВА – „СЛЪНЦЕ ПРЕДИ ИЗГРЕВА”

БЪЛГАРИЯ
Кой разбойник не е разигравал по мене
своя кон, кой не ме е продавал?
Разградена градина съм - здравото семе
се задъхва от бурен и плява.

{Още»}

 
ПЕТЯ ПЕЙЧЕВА – „НЕПОИСКАНО ДОБРО”

Петя Пейчева е родена в град Елхово. Завършила е Факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

{Още»}

 
ТОТЮ НЕРЕЗОВ – „БОРАЦИТЕ”

Тотю Нерезов е роден през 1950 г. в чирпанското село Верен. Завършва гимназия в Чирпан, след това учи математика и физика в Кърджалийския институт „Любен Каравелов”. Учителства за кратко, след което облича полицейската униформа.

{Още»}

 
ПАВЛИНА ПАВЛОВА – „САМУИЛ – С КОРОНА И БЕЗ КОРОНА”

Романът започва със смъртта на бащата комит Никола и завършва със смъртта на сина - цар Самуил.

{Още»}

 
МАРКО МАРКОВ – „СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ” – Т. 8

Осмият том на „Събрани съчинения” на Марко Марков съдържа част от творчеството му за деца - четири поеми и стихотворения за различни възрастови групи, обобщени в отделни раздели с образователна цел, за улеснение на педагози и родители.

{Още»}

 
ИВАН МИТЕВ – „МАЛЪК ДАЛЕЧЕН СИЛУЕТ”

Тази книга е чудата. Тук реализмът се сблъсква с магиката в нещо като челен удар и резултатът е, че човек започва да се замисля за неща, за които преди само смътно се е догаждал. За неща отсамни, но отведнъж оказали се с много важна отвъдна проекция.

{Още»}

 
ВАСИЛ ВЕНИНСКИ – „ПРЕЗ ИГЛЕНИ УШИ”

Васил Венински е роден в село Павелско, Смолянска област. Завършил е специалност химия в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и следдипломна специализация в СУ „Климент Охридски”.

{Още»}

 
ПЕТЯ ЦОНЕВА – „СПАСИТЕЛНА ПЕСЕН”

Поезията е спасително състояние - и за автора, и за читателя. Стига и двамата да са готови за небесното й потекло. Аз бях един от първите спасени читатели на тази книга, минути след това и най-щастливият редактор. Защото да се работи с Петя Цонева е наистина песен!

{Още»}

 
МИНА КАРАГЬОЗОВА – „ВЕСЕЛАТА СТРАНА НА ЖИВОТА”

Основната идея е реакция на страшните събития от последните две години на пандемия и война със смехотерапия. Мисля, че това - поддържането на духа на читателя - също е мисия на литературата. Мисля, че смешното е навсякъде, даже редом със страшното.

{Още»}

 
ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА - „С ВЪРХА НА ПЕРОТО”

Публистиката е литературен жанр с обществено-политическа тематика. Първо е било живото слово, по-късно се появява писменото, печатното - издават се книги, появяват се периодични издания, публикуват се интервюта, кореспонденции и други материали, свързани с обществено-политически, икономически и социални въпроси, но също така и с литературата и изкуството.

{Още»}

 
МАРКО МАРКОВ – „СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ” – Т. 7

В седми том на „Събрани съчинения” на Марко Марков са представени стихотворни творби на автори от Белгия, Белорусия, Великобритания, Индия, Испания, Латвия, Литва, Молдова, Нигерия, Перу, Русия, Сейнт Лусия, Словения, Украйна, Франция, както и преводи на детски стихотворения на автори от Армения, Белгия, Великобритания, Гана, Молдова, Русия, САЩ, Сърбия, Украйна и Франция.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ГРИВНЕВ - „БЕЛЕЗИ ОТ ОГЪН”

Под това заглавие излиза новата книга на писателя и журналиста Георги Гривнев. Изданието е съставено от три части - разкази и очерци, стихотворения и отломки.

{Още»}

 
МАРКО МАРКОВ – „СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ” – Т. 6

Някои от преводите на писателя Марко Марков са издавани в отделни книги, други са публикувани в периодиката като най-пълно през последното десетилетие те са представени в електронното списание „Литературен свят”.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „ВЗРИВ В ПАРЛАМЕНТА”

сатирични стихове

ДИЛЕМА
В два странни свята пътят ми се ниже -
на кой, кажете, да обърна гръб:
единият - непоправимо книжен,
а вторият - неизлечимо тъп.

{Още»}

 
СВЕТОЗАР КАЗАНДЖИЕВ – „НАЙ-СЪКРОВЕНОТО”

Съкровено идва от съкровище. При малко повече фантазия може да открием връзка и със сърце. Съкровището, което пазя в сърцето си включва родния дом, родния край, родината - под обща „резолюция” България. Сигурно и при вас е така. Има ли нещо по-скъпо от Отечеството!…

{Още»}

 
ПАВЛИНА ПАВЛОВА – „ОРФЕЙ – БОЖЕСТВЕНИЯТ”

Орфей е име, познато на целия свят най-вече с новото религиозно учение, което той създава и разпространява - изградено върху вярата в безсмъртието на душата.

{Още»}

 
ЛЮБОМИР НИКОЛОВ – „ПЯСЪЧНИТЕ ЛИЛИИ НА ЛУННИЯ ПЛАЖ”

В разказите си ти танцуваш английски валс - плавно, бавно, елегантно, хармонично и красиво.
Мина Карагьозова

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ – „ВОДОРАЗДЕЛ”

Първата книга на проф. Андрей Фурсов, преведена на български език, е сборник от статии, посветени основно на най-важния проблем на съвременността - нейната кардинална трансформация.

{Още»}

 
ЛАЛКА ПАВЛОВА – „ГОРЧИВИ КРЪСТОПЪТИЩА”

Три съперничещи си по дълбочина и мащабност монографии е събрала Лалка Павлова в новата си книга “Горчиви кръстопътища”.

{Още»}

 
ГЕОРГИ К. СПАСОВ – „ЩУРЕЦ ИЛИ ДРУГОТО ИМЕ НА ЩАСТЛИВЕЦ”

„Житейските и литературни параметри и съпоставяния, които Георги К. Спасов прави за двама от най-големите хумористи и сатирици в нашата литература - Алеко Константинов и Райко Алексиев, са задълбочени, аналитични и професионално защитени.

{Още»}

 
АНА БОЯНОВА – „БИБЛИЯ ЗА ПРЕЛЮБОДЕЙЦИ”

Ана Боянова е родена в София. Завършила е Музикална академия със специалности солово пеене и пиано. Автор е на 15 книги - поезия, проза, публицистика. Член е на Съюза на българските писатели.

{Още»}

 
КРАСИМИР ВЛАСЕВ – „ПСИХОЛОГИЯ НА ДЪЖДА”

„В стихотворенията от „Психология на дъжда” поетът Красимир Власев внася не само елементи на носталгия и не единствено пластове печал, но и дълбочинната философия на обикновените неща.

{Още»}

 
ВЕСЕЛИН СТОЯНОВ – „ПО СЛЕДИТЕ НА СЪБИТИЯТА У НАС И ПО СВЕТА. КНИГА 1”

Веселин Стоянов е роден в гр. Варна. До 09.09.1944 г. учи в немското училище в града, след това в българско. В VI гимназиален клас е изключен за вражески и реакционни прояви завинаги от варненските гимназии и за две години от всички гимназии в страната. Завършва като частен ученик в гр. Провадия.

{Още»}

 
ЛЮБОВТА – СОЛТА НА ЖИВОТА

Това е насловът на новата антология, дело на Славянска академия. Това е едно от пиковите събития на фестивала т.г. Антологията включва 22 български поети и 22 - хърватски.

{Още»}

 
СВЕТОЗАР АВРАМОВ - „В ЕСЕННАТА ТИШИНА“

Излезе от печат осмата поетична книга на Светозар Аврамов „В есенната тишина”. Тя е дело на издателство „СКАЛА ПРИНТ” /2021 г./. Книгата поетът посвещава на майка си - човекът с когото е имал здрава духовна връзка и който безрезервно е вярвал в него.

{Още»}

 
БИСЕР БОЙЧЕВ – „ДА ЦЕЛУНЕШ ПЕСЕН”

ФОРСМАЖОР
Имам карта
подробна на верния път,
а все търся по-преки пътеки.
Има щастие тук, сигурно и отвъд,
но сега „добро утро” на всеки.

{Още»}

 
ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА – „ПОХОДЪТ НА ЕНИЧАРИТЕ”

КНИГА ЗА ПАМЕТТА НА ВРЕМЕТО
Тази книга не е роман.
Тя не е четиво за разпускане.
Тя е четиво за онези, които биха искали да научат малко повече за процесите на разрушение, започнали в България, и в частност - в нашия град и регион, преди трийсет години.

{Още»}

 
ИВАН ЕНЧЕВ – „СЛЪНЧЕВ ЕКОТ”

СРАМ
Седя на пейката пред сцепения лоб
със подписа на Стефан Стамболов
и храня гълъби, на кучета напук.
/Ах, колко много гарги щъкат тук!/

{Още»}

 
ОСМАН МУСТАФОВ – „ЛЪЧ ОТ СВЕТУЛКА”

ЛЪЧ ОТ СВЕТУЛКА
Докрай ще помня всяка доброта,
посяла капка слънце във очите.
Надмогнал тъмното, духът ми да лети
с песните на птици гласовити.

{Още»}

 
ГЕОРГИ МАЙОРОВ – „СВАТБАТА НА ОРФЕЙ. ЗРЕЛОСТЕН БАЛ”

Две либрета за опера

ОРФЕЙ
Заедно с мене, запей, моя флейто!
Аз съм син на земята и на звездното небе.
Земьо, ти разклоняваш родословието на племената.

{Още»}

 
МАРКО МАРКОВ – „СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ” – Т. 5

В петия том (2021) от „Събрани съчинения” на Марко Марков са включени „С Хвойна в сърцето” - размисли, писани в периода от 2004 до 2010 година, и „Изречения” - афоризми на писателя, създавани до 2010 г.

{Още»}

 
ЗОЯ ДИМОВА – „ВЪГЛЕНИ ПОД ПЕПЕЛТА”

В своите разкази и новели Зоя Димова изявява овладяно художествено майсторство и се доказва като творец със завладяващ художествен стил, с нетрадиционни сюжети и психологическа проникновеност. „Въглени под пепелта” е втората книга с разкази и новели на Зоя Димова и тя категорично и убедително доказва, че авторката й е значимо и стойностно белетристично дарование. Далеч [...]

{Още»}

 
БАНКО П. БАНКОВ – „СОЦИАЛЕН ПРЕХОД”

Поколения предци на Банко П. Банков са слизали от Балкана към полето. Прадядо му е от изчезналата старопланинска махала Присойката, дядо му - от махала Попишка, родителите му са троянци. Роден е в Ловеч на 02.07.1936 г., завършва гимназия със златен медал, дипломира се като строителен инженер в София.

{Още»}

 
МАРТИН МАРИНОВ – „ЗАВИНАГИ”

Излезе от печат сборникът „ЗАВИНАГИ” (2021) - трета книга от трилогията на Мартин Маринов, носеща горчивото ухание и безсрамния блясък на упадъка в съвременното българско общество.

{Още»}

 
„ГОРЕСТ И ГОРДОСТ. КНИГА ОТ И ЗА ВЕСЕЛИН АНДРЕЕВ”

Настоящият сборник е посветен на живота, творчеството и съдбата на изтъкнатия български творец, деец на културата, Веселин Андреев.

{Още»}

 
МАРКО МАРКОВ – „СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ” – Т. 4

В четвъртия том „Събрани съчинения” на Марко Марков са включени „Пътникът”, Оръжие за всички времена” и „Съратниците”, посветени на българите, всеотдайно отдали се на народа си и на своя Дякон Левски.

{Още»}

 
МАРИЯ МАРИНОВА – „А ЖИВОТЪТ…”

Излезе от печат новата поетична книга на МАРИЯ МАРИНОВА . „А ЖИВОТЪТ…” (2021) е дело на издателство „Болид инс”.

{Още»}

 
МИНА КАРАГЬОЗОВА – „ЕКСТАЗ”

В „Екстаз” всичко е истинско. И болката. И светлината след нея. Всичко. В „Екстаз” няма място за мними приятелства, за маски, напердашени от фотошоп, за криеници (зад чужд профил), за сълзливи пожелания, за „ох, че гениално!” и „ах, колко си талантлива!” (Facebook прелива от легион подобни „генийчета” и талантливци).

{Още»}

 
ПЕТЯ ЦОНЕВА – „БЕЛИЯТ ЧАС”

Аз се предавам пред тази поезия, коленича и притихвам. Доверявам се напълно на образите, потапям се изцяло в багрите и звуците, заслушвам се в тишините, загръщам се с топлината на този приказен дом.

{Още»}

 
„АНТОЛОГИЯ НА КЛАСИЧЕСКИЯ ЛАТИНОАМЕРИКАНСКИ РАЗКАЗ”

За пръв път на български език се предлага литературна антология с представителни творби от ранни латиноамерикански майстори на разказа. Избраният като „класически” времеви отрязък обхваща периода от 1870 до 1939 г.

{Още»}

 
ИВАН Д. ХРИСТОВ – „ОТГЛАСИ”

Новата книга на писателя и литературен критик Иван Д. Христов „Отгласи” /ИПК „Екобелан” - 2021 г./, включва литературно - критични обзори, портрети и рецензии. Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Община Асеновград.

{Още»}

 
СРЕБРИНА ЙОРДАНОВА - „ЦВЕТОВЕ”

В началато на декември 2020 г. излезе от печат книгата с интервюта на Сребрина Йорданова „Цветове”. На триста страници върви естествен, непреднамерен, обикновен разговор за „необикновените” неща, събития, хора.

{Още»}

 
ЙОРДАН АТАНАСОВ – „ПАЗИТЕЛ НА ВЕЧНОСТ”

СЛОВОТО КАТО ЛЮБОВ
Помня, че майка ми, селянката от село Драганово, Великотърновско, обичаше да пее и когато работи. Пееше най-вече тъжни, но красиви народни песни. Страдаше за другите си деца, останали в Западна Германия заедно с баща ми.

{Още»}

 
ИВАНКА ПАВЛОВА – „ПРЕДИ ЗАЛЕЗА”

Излезе от печат деветата стихосбирка на Иванка Павлова „Преди залеза” (2021), съдържаща стихотворения и тристишия.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „ОБИКНОВЕН СИЗИФ”

Лириката на Георги Ангелов и тук е гражданска, подплатена с дълбоки философски анализи и послания, черпещи истина в многопластов реално-метафоричен контекст.

{Още»}

 
БОЯН АНГЕЛОВ – „УНИВЕРСУМ”

Лирически герой в книгата е мислещата личност, дарена с верен усет за разностранните вибрации на заобикалящия ни свят: политически, емоционални, социални, граждански, интимни.

{Още»}

 
ПЕТЪР ДИНЧЕВ – „СЪЗИДАНИЕ”

Несъмнено думата “съзидание” е темелна за моя приятел, поета Петър Динчев, чиято 80-годишнина вече чествахме миналата година. А ето че сега той ни предлага едно особено избрано томче - “Съзидание” (2018), с някои нови стихотворения.

{Още»}

 
ИВАН СТРАНДЖЕВ – „УЛИЦИ НА ТЪГАТА”

Иван Странджев е роден на 12.05.1953 г. в гр. Пловдив. Учи българска филология в СУ “Климент Охридски” до трети курс, след това записва и завършва театрална драматургия във ВИТИЗ “Кр. Сарафов”.

{Още»}

 
СОФИЯ МИЛЕВА – „102 МИНУТИ”

Само година е разстоянието от първата книга „Грехопадение” (2019) и младото дарование София Милева изтрезняло влиза в „102 минути” (2020) с 46 стихотворения, които не се побират в слънчевото Хасково.

{Още»}

 
БОРИСЛАВ ГАНЧЕВ – „УПРАВАТА НА ПТИЧАТА ДЪРЖАВА. ИЗБРАНИ БАСНИ”

КРЕСЛИВИЯТ ВОДАЧ
Живял отдавна момък млад,
прочут със своя занаят -
край себе си да вдига шум.

{Още»}

 
СТАНИСЛАВ КУТЕВ – „QUO VADIS, POPULUS”

Цивилизационна трансформация! Човешката цивилизация е бременна с нещо ново и непознато!

{Още»}

 
МАРКО МАРКОВ – „СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ” – Т. 3

В третия том (2021) на „Събрани съчинения” на Марко Марков са включени произведения, подредени според годините, в които са написани.

{Още»}

 
ГЕОРГИ МАЙОРОВ – „ПЕТОТО ИЗМЕРЕНИЕ”, КНИГА 1

„Петото измерение” на Георги Майоров не е просто разходка по страниците на творби от съвременни автори - върху едно забележително пространство от 240 страници Майоров надгражда поредицата книги (заглавието на предишната е „Четвъртото измерение”), в които проследява литературния процес у нас.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ПЕТРОВ – „МЪЖЪТ С ЧЕРНАТА РИЗА”

Разградският поет, писател, краевед и общественик, директорът на Регионална библиотека Димитър Петров получи подарък за Коледа. На бял свят се появи дългоочакваната стихосбирка „Мъжът с черната риза” (2020).

{Още»}

 
ГЕОРГИ Й. ГЕОРГИЕВ – „ТЪРСЕНИ И НЕОЧАКВАНИ СРЕЩИ”

Доста от публикациите излизат в този авторски сборник за първи път.
Изданието съдържа разнообразни жанрове. Преобладават очерците за писатели и отзиви за книги, има интервюта, портрети, предговори и послесловия.

{Още»}

 
ИВАН Д. ХРИСТОВ – „ОРЛОВО ПРОКЛЯТИЕ”

Иван Д. Христов е един от най-добрите съвременни български белетристи. Книгите му с разкази излъчват аромата на родната природа, цветове и звуци от по-малко известни легенди и митове от родното ни минало.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ГРИВНЕВ - „С ДЪХА НА БЕЛИЯ ВЯТЪР”

Излезе от печат поредната книга на писателя и журналиста Георги Гривнев „С дъха на белия вятър” (2020). С очерци и документални разкази авторът представя личности със значимо присъствие както в духовния живот, така и в социално-икономическото развитие на Смолянска област.

{Още»}

 
МАРИАН ЖЕЛЕВ - „СПЕТЕ СПОКОЙНО”

Жанровото разнообразие е първият елемент, който характеризира новия сборник на Мариан Желев „Спете спокойно” (2020) - това са основно малки художествени форми, предимно разкази и фейлетони, есета и импресии, омесени с мемоарна, пътеписна, лирична или социално ангажирана белетристика.

{Още»}

 
ВОДЕН ЧАИРОВ – „СИЛА И СТРАХ”

През октомври 2019 г. излезе от печат новата книга „Сила и страх” на Воден Чаиров (Лъчезар Воденичаров)…

{Още»}

 
ИВАЙЛО БАЛАБАНОВ – „ПРИНОС КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ИСТОРИЯ”

ПРИНОС КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ИСТОРИЯ
Европа, млада и непохитена,
четеше своя рицарски роман,
когато, във зора незазорена,
загина рицарят Иван-Шишман.

{Още»}

 
ПАВЛИНА ПАВЛОВА – „КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”

„Климент Охридски” е задъхан монолог на Светията - той започва с влитането на белия гълъб, с появата на Светия дъх, дошъл да освети великото начинание - духовното просветление на племето ни.

{Още»}

 
ВАСИЛ ВЕНИНСКИ – „МЪЖКО ВРЕМЕ”

Сборникът с разкази „Мъжко време” (2020) е шестата книга на самобитния родопски разказвач Васил Венински. Повече от разказите в нея са на военна тематика.

{Още»}

 
ДИМИТЪР МИЛОВ – „ПРЕДИ ПЕТЛИТЕ”

Димитър Милов е роден на 18 февруари 1953 г. в с. Тополница, община Дупница. Завършил е бизнес-администрация в Нов български университет и международни икономически отношения в УНСС.

{Още»}

 
ИВАН ЕНЧЕВ – „ЛУННИЯТ МОСТ”

Много са посланията, които отправя към читателите си Иван Енчев с романа „Лунният мост”: за доброто и злото; за благодарността и черната неблагодарност; за смисъла да се живее, напук на неволята и на Годо, който все не идва.

{Още»}

 
ЛЮБЕН ПАНОВ – „100 ДОЗИ СТРАХ”

„… Ако намерите тази флашка,  която съдържа писмо и записки, моля предайте на лицето Петкан Драголов, син на клошаря Димитър Драголов.

{Още»}

 
МАРКО МАРКОВ – „СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ” II ТОМ

***
О, тази песен! Тя е щит и меч,
и хляб, и сол за тръгналия надалеч,
най-първи вик, живота известил
и гроб под синята небесна глеч.

{Още»}

 
МАРКО МАРКОВ – СЪБРАНИ СЪЧИНЕНИЯ. т. І ПОЕЗИЯ

***
Поет ли съм? Не смея да ви кажа.
Но химна още срещам на колене.
И кръв една - пищяща и протяжна -
обхожда най-жестоко всичко в мене.

{Още»}

 
ДОБРИН ДОБРЕВ – ФИНИОТИС – „РАЗПАЛЕНИ ВЪГЛЕНИ”

Вече е на пазара книгата на добруджанския певец Добрин Добрев - “Разпалени въглени” - Спомени. Разкази. Публицистика
Издателството е “КМ”- България в лицето на г-н Константинос Марицас.

{Още»}

 
БАНКО П. БАНКОВ – „ПРОЗОРЦИ В ЗИДА”

Все нови и нови лица откривам у уважавания писател Банко П. Банков, четейки всяка негова поредна книга. След успеха на популярния му вече роман „Банална грешка”, в който той се изяви като психолог-художник, в новата - „Прозорци в зида” - имаме радостта да го срещнем като опитен, зрял драматург.

{Още»}

 
СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ – „ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО – 2”

„От мястото на събитието - 2″ подобно на първия том на изданието е типично свидетелска книга, в която са включени доклади от научни конференции, рецензии за новоизлезли книги на съвременни автори,

{Още»}

 
ПЕТЯ ЦОЛОВА – „ГРАДИНАТА НА ЕВА”

МОИТЕ СТИХОВЕ СА ПИСМА ДО ПОИСКВАНЕ.
Идват думите в тях от високо ли, от дълбоко ли,
и до днес откъде точно идват, не знам.

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ДЯЛКОВ – „ПОСЛЕДНИЯТ ИДАЛГО”

Малък по обем, поетичният сборник на Николай Дялков „Последният идалго”, сдружение „ХуЛите”, 2019 е побрал, както отбелязва в предговора си Ники Комедвенска, „света на обикновения човек.

{Още»}

 
НАДЯ МИХАЙЛОВА – „ВЪЗДУШНИТЕ КУЛИ НА БАЩА МИ”

„Въздушните кули на баща ми” - сборник с кратки разкази, излезе по повод 85-та годишнина на авторката Надя Михайлова, която живее в Лондон.

{Още»}

 
ГЕОРГИ Н. НИКОЛОВ – „БЪЛГАРСКОТО МОРЕ В СЪРЦЕТО НА ВРЕМЕТО”

Георги Н. Николов е литературен критик и историк, който се наложи в литературните пространства през последните десетина години. Автор е на седем книги, на десетки статии, отзиви и рецензии.

{Още»}

 
ВЕСЕЛА ЛЮЦКАНОВА – „ВЛЕЗ ПРЕЗ ДРУГАТА ВРАТА”

„Влез през другата врата” е озаглавила новия си роман Весела Люцканова, дело на изд. къща „Хермес”, Пловдив, 2019 г.

{Още»}

 
АТАНАС ЗВЕЗДИНОВ – „ЗВЕЗДНОСТ”

Антологичната поетична книга “ЗВЕЗДНОСТ” от Атанас Звездинов, издадена от издателство “Захарий Стоянов”, съдържа най-добрите стихотворения на поета, писани до сега.

{Още»}

 
ТОДОР ЕВРЕВ – „БЕЛИТЕ БРЯСТОВЕ. РАЗКАЗИ ЗА СЕЛО УГРЕН”

Тодор Илиев Еврев е роден през 1934 г. Още като ученик в Ловеч проявява литературни наклонности. Завършва с отличен успех средното си образование в Ловешката гимназия и от 1953 г. следва медицина в София.

{Още»}

 
АНГЕЛ КРОСНЕВ – „ОЧИТЕ НА НАДЕЖДАТА”

В КЪЛБОТО НА ЖИВОТА
Има хора, които мълчат,
но ти казват с очите си много.
Има вино, което горчи,
но чрез него говориш със Бога.

{Още»}

 
ДИМИТЪР НИКЛЕНОВ – „УБИЙСТВО В ПРОПАСТТА”

„Убийство в пропастта” е една сложно изградена многопластова криминовела, издържана в духа на криминалния литературен жанр, съпътстващ 20. век.

{Още»}

 
ВИТКА ВИТАНОВА – „ВЪЛШЕБНИЯТ ЧАДЪР”

Витка Витанова отбелязва през 2020 г. своя 80-годишен юбилей. Подобаващо. С книга, в която се представя с най-добрите си стихове и гатанки за деца - „Вълшебният чадър”.
Съставител и редактор на книгата е акад.

{Още»}

 
ТОТЮ НЕРЕЗОВ – „СЪЧКИ ВЪРХУ ЖАРАВА”

Излезе от печат белетристичната книга на писателя Тотю Нерезов - „Съчки върху жарава” /2020/.
Тотю Нерезов е роден на 8 юли 1950 в с. Верен, Чирпанско. Завършва средното си образование в гимназия “П. К. Яворов” - Чирпан, след което учи математика и физика в Кърджалийския институт “Любен Каравелов”.

{Още»}

 
НЕЛИ КОЛАРОВА – „ПОЕМАМ ТОЗИ РИСК”

Читателите на Нели Коларова ще могат да се насладят на стиховете й от този звезден ъгъл, защото той непрекъснато, по-малко или повече видимо, определя земните посоки на нейното пътуване в световете на словото

{Още»}

 
ВИОЛЕТА БОНЧЕВА – „ПОДАРИ МИ ЦВЕТЕ”

Поетичният сборник „Подари ми цвете” на Виолета Бончева представя 80 стихотворения от авторката, написани през последните години. Това е шестата поетична книга на Бончева и 13-та поредна.

{Още»}

 
ТРЕНДАФИЛ ВАСИЛЕВ – „СВИДЕТЕЛСТВА ЗА ВРЕМЕТО” т. 3

Литературата, изкуството са дошли в името на усъвършенстването и осъществяването на човека. Те са спътници на неговия възход, на неговото оцеляване. Именно възвисяващите идеи, заедно с художественото майсторство, правят едно художествено произведение устойчиво във времето.

{Още»}

 
ТРЕНДАФИЛ ВАСИЛЕВ – „ПОПЪТНИ СЪПРИЧАСТИЯ’ т. 2

Тази рядко срещана лирика се е нагърбила да нанесе чрез резеца на чувството трайни белези за онова, което обикновено се разсейва след прочита на страницата. Сега то остава трайно закрепено в различните пластове на осъзнатото и неосъзнатото у нас, при това удобно полегнало там, отдето дълго и жестоко сме го изтръгвали.

{Още»}

 
ТРЕНДАФИЛ ВАСИЛЕВ – „СЛЪНЧЕВ НАНИЗ” т. 1

Другарю Василев,
В родното ми село, където съм от миналия месец, прочетох отново Вашето „СЕЛО” и този път реших да Ви кажа онова браво, което ми идва на езика.

{Още»}

 
НАТАЛИЯ БОЯДЖИЕВА – „ЛИЦАТА НА ФИЛИПИНИТЕ”

Лицата на Филипините изгряват пред българската публика
Сред водите на Тихия океан плува архипелаг от над 7 хиляди острова, които са обитавани от 100 милиона души! Това е Република Филипини. За две години тя се превръща в дом и на Наталия Бояджиева - преподавател по литература и журналист на свободна практика.

{Още»}

 
НАТАЛИЯ БОЯДЖИЕВА – „СВЕТЛИНА ОТ ИЗТОКА“

„Светлина от Изтока” е дебютната книга на Наталия Бояджиева - журналист и пътешественик по душа. Излиза от печат през 2016 г. През октомври 2019 . тя претърпява второ преработено издание от издателство „Екрие” и поставя началото на новата поредица „Чудни пътешествия с „Екрие”.

{Още»}

 
ТОДОР БАКЪРДЖИЕВ – „НЕПРОСПАНИ ПРОЗРЕНИЯ”

Излезе от печат новата книга с афоризми на Тодор Бакърджиев „Непроспани прозрения”. Тя е издадена от „Авангард принт”, Русе, 2020 г. и съдържа над 1000 афоризма.

{Още»}

 
МЮМЮН ТАХИР – „ПЪТЕКИ ВЪВ ВРЕМЕТО”

От историите, които сладкодумецът Мюмюн Тахир разказва, лъха мирис на родопски гори и билки, на прегаряща лятна трева, или ни заслепява искрящата белота на снежнозелените родопски върхове и звуците на родопски чанове.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ЦАНОВ – „НЕ СЕГА”

НЕ СЕГА
Не сега. Когато си тръгна,
ще оставя всичко на бюрото
в домашния си, импровизиран кабинет:

{Още»}

 
РОСА ЧАСЕЛ – „ПРЕЖДЕВРЕМЕННИ РОМАНИ”

Младостта на Роса Часел (1898 - 1994) е свързана с испанския авангард в литературата, изящните и приложните изкуства. Тя е близка едновременно до първите модернисти и до Х. Р. Хименес, Х. Ортега-и-Гасет и Р. Гомес де ла Серна.

{Още»}

 
КОСТАДИН КОСТАДИНОВ – „ПЪТЕВОДИТЕЛ НА СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ”

Пътеводителят на старите български земи обхваща територии от седем балкански държави (Сърбия, Косово, Северна Македония, Албания, Гърция, Турция и Румъния), които традиционно са възприемани като български по население и език поне до средата на XX век.

{Още»}

 
СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ – „ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО”

„От мястото на събитието” е типично свидетелска книга, в която са включени доклади от научни конференции, рецензии за новоизлезли книги на съвременни български автори,

{Още»}

 
ВАНЯ ДУШЕВА – „КОРЕНЪТ НА ЗВУКА”

Ваня Душева е родена през 1967 г. Завършила е Бургаски Свободен Университет. Магистър - логопед. Автор на стихосбирките „Безброй разсипани пътища” (1997) и „Ключ” (2010, е-списание „Литературен свят”).

{Още»}

 
ЛЮДМИЛА АНДРОВСКА – „МАРИЯ ТЕРТЕР – ЦАРИЦАТА”

Новият роман на Людмила Андровска „Мария Тертер - царицата”, носи по редовете си редица достойнства. Той възражда, върху плодната почва на историческата достоверност, нашата национална героика върху отдавна отминали вече векове.

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ДОРОШЕНКО – „РУСИЯ: ИЗБРАНИ ИМЕНА”

Героите на очерците на Николай Дорошенко, написани в различни години и включени в новата му книга, са писатели, съхранили в себе си именно онзи руски, исторически създал се човешки образ,

{Още»}

 
МИНА КАРАГЬОЗОВА – „ДУШАТА – ГОРЕ!”

Мина Борисова Карагьозова, родена на 21.11.1955 г. в Хасково, България. Завършила Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” със специалности „Руска филология” и „Английски език и литература”.

{Още»}

 
ИВАН ЕСЕНСКИ – „ДОЗЕМИ”

Есенски има божата дарба да говори с гласа на всички ни, премисляйки, обхождайки собствения си мъжки извървян път през годините. Много от стиховете в тънкия сборник с цвят на крехка и вечна трева са с посвещения на поети и приятели, в тях тече назована река през родни за поета долини, под извисявали се над детството [...]

{Още»}

 
НИКОЛА ФИЛИПОВ – „НЕ САДИ ЛОЗЕ ГОЛЕМО!”

Драги читателю,
Ако нещо съм постигнал на този свят, то е плод на ума и ръцете ми! Не съм наследил богатство от заможни предци, нито съм ползвал привилегии на син на „активни борци против фашизма и капитализма” или на „пострадал от комунизма и тоталитаризма”.

{Още»}

 
НИКОЛА ФИЛИПОВ – „ЧИЙ ШПИОНИН Е КНЯЗ НИКИТА ЛОБАНОВ-РОСТОВСКИ?”

Университетското издателство при Софийски университет „Климент Охридски” отпечата книгата на Никола Филипов - „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски”. Премиерата или представянето й, на което освен авторът, ще присъства и самият герой на книгата, ще се състои на 10 декември от 17,30 часа в НДК в София.

{Още»}

 
ЛЪЧЕЗАР СЕЛЯШКИ – „СЛОВЕСНИ КРЪГОЗОРИ”

Книгата „Словесни кръгозори” с подзаглавие „За/ от Лъчезар Селяшки” (издателство „Ерго”, София, 2019 г., стр. 408) е юбилейно издание, което съдържа три раздела: литературна критика, интервюта, писма и посвещения.

{Още»}

 
ЛОЗАН ТАКЕВ – „СПАСЕНА ПЕСЕН”

„Спасена песен” е 74-та ми изповед на хартиен носител. Толкова, колкото стават и годините ми в близките месеци …В нея са включени най-новите ми текстове.

{Още»}

 
ПАВЛИНА ПАВЛОВА – „БОЯН МАГА – СИНЪТ НА СИМЕОН”

Това е книга за истинската история на България - потулвана, преиначавана, заличавана, грубо фалшифицирана… Но истината непременно си намира път и всичко си идва на местата, благодарение на артефакти, излезли изпод земята през последните 30-ина години, които по нов начин осветляват древни исторически извори.

{Още»}

 
МАРИЯ МАРИНОВА - „А КОГА ДА СИ ИГРАЯ?”

Излезе от печат новата книга за деца „А кога да си играя?” (2019) на Мария Маринова. Това е поредната й 17-та книга, като 14 от тях са за деца и 3 са за възрастни.

{Още»}

 
НАДЯ ПОПОВА – „ВСИЧКО СЕ СБЪДНА”

И в дрехата пъстра, скроена за празник,
минавам сред всички сергии кресливи:
тук - кон за кокошка, там - смет срещу сливи;
очите ми пълни, ръцете ми - празни.

{Още»}

 
ЕЛЕНА АЛЕКОВА - „РОДОПА Е ПРЕДЕЛ”

Публицистиката на Елена Алекова съчетава силата на фактите с плама на поезията, което я прави истинска и четивна. Авторката е толкова убедена в правотата си, че я предава убедително и на неизкушения от тематиката читател, за да почувства и разбере премеждията в съдбата на родопските българи.

{Още»}

 
ИВАНКО МАРИНОВ – „РОДОПСКИЯТ ВАВИЛОН”

Новата книга на Иванко Маринов „Родопският Вавилон” е с есеистични фрагменти, дело е на ИК „Светулка 44 Атеней”. Тя е втората му издадена книга /първата бе стихосбирката „Ангели на моста”/ за 2019 година, след като дълго време не беше публикувал.

{Още»}

 
ЛИЛИ КАЧОВА – „КЛИНОПИС ВЪРХУ СНЕГА”

ЕСЕН С РИБЕШКА ОПАШКА
„Наистина ли си отива лятото”
Хр. Фотев
По Понт Евксинос се отдалечава,
тъй както Господ ходи - по вълните.
Ах, лятото…

{Още»}

 
ИВАН НИКОЛОВ – „ЕСЕННИ ЩУРЦИ”

Сродяване с щурците
Иван Николов живя 54 години…
Живя така, сякаш знаеше кога ще дойде денят на неговото „Сбогом”. Живя и работи така, че успя да остави след себе си 38 книги с лирика, да преведе от руски 16 автори и да обогати поредицата „Световна класика” с творчеството на Сергей Есенин и Анна Ахматова.

{Още»}

 
ТОДОРКА НИКОЛОВА – „ИЗМИСЛИХ ТЕ, ЛЮБОВ”

КАТО ПРЕД ОЛТАР
Време е, казах си! Време е да направя своята, може би, последна изповед. Пред читателите - като пред олтар. Не знам дали 75 години са малко или много за един творчески път, но съм сигурна, че 75-те стихотворения в моята книга са в унисон с онова, което видях и преживях. И проклинах или [...]

{Още»}

 
СВЕТОЗАР КАЗАНДЖИЕВ – „НЕЗАБРАВИМИТЕ ЗАБРАВЕНИ”

В нашата книжнина има и други подобни издания - например петтомника „Бележити българи” и др. Ала в онези очерци преобладава академичната сухота, робуването на фактите, а не проникване в духовните терзания и пориви.

{Още»}

 
БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА – „В КАДЪР”

Още на времето с книгата си „Другата страна на медала” Благовеста Касабова разбуни писателската гилдия. И в новата си книга „В кадър”, позовавайки се на безспорни литературни и исторически факти, тя прави нов прочит на отдавна утвърдени литературни имена и авторитети.

{Още»}

 
БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА – „СПОДЕЛЕНО”

Книгата „Споделено”, включва 27 интервюта с видни български писатели, сред които Евтим Евтимов, Николай Петев, Здравко Чолаков, Дончо Цончев, Божидар Божилов, Никола Радев, Боян Ангелов и други, както и с композитора Тончо Русев, художника Евгений Босяцки и издателя Йордан Антов.

{Още»}

 
ЛЮЛИН ЗАНОВ – „ПОЕТИЧЕН КАЛЕЙДОСКОП”

„Поетичен калейдоскоп” (2019) е шестата книга на плевенския поет и преводач Люлин Занов. Изданието е един изненадващ калейдоскоп от лична и преводна поезия, както и редица отзиви за автора, включени в края на книгата.

{Още»}

 
ДИАНА ДИМИХ – „ДИВА КОЗА”

ИЗКАЧВАНЕ
Под хълма спираш.
Въздух ти не стига.

{Още»}

 
ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА – „ЗВУКЪТ НА ТИШИНАТА”

Татяна Любенова слуша “Звукът на тишината”

“Аз слушам Тишината,
тя говори…
Такива звучни думи
в мене рони…

{Още»}

 
ВАСИЛ ИВАНОВ – „ПОДКОВА ЗА КЪСМЕТ”

Намериш ли подкова, е късмет.
Усмихва ти се палаво съдбата,

{Още»}

 
ЛАЛКА ПАВЛОВА – „АСЕНОВЦИ И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ В ТЕТРАЛОГИЯТА НА ФАНИ ПОПОВА-МУТАФОВА”

Широко панорамно платно, осветило с подробен, задълбочен и разгърнат анализ една от най-интересните, спорни и в крайна сметка - образцови трилогии в нашата литература - такава е монографията на Лалка Павлова „Асеновци и българската държавност в тетралогията на Фани Попова - Мутафова” (2019, издателство „Български писател”).

{Още»}

 
ЕЛКА ВАСИЛЕВА – „В САНДАЛИТЕ НА ЛЯТОТО”

Стихосбирката „В сандалите на лятото” е скрит морален кодекс, в който са залегнали редица важни за личността канони - за доброто и злото, за младостта и старостта и смисъла да съществуваме, за истинските ценности на битието в противовес на маловажното, мимолетното и дребното.

{Още»}

 
ПЪРВАН КИРОВ – „СИВИЯ КАРДИНАЛ”

Човекът е роден гол в пещерата. Милиони години са му били необходими, за да се научи да оцелява. В този период от беззащитно създание, благодарение на това, че е развивал уменията и интелекта си по-бързо от останалите животни е изобретил средства за самозащита, оръжия и техника на ловуване.

{Още»}

 
БОЯН АНГЕЛОВ – „ПОЧТИ НА ПОГЛЕД”

Поезията на Боян е ярко метафорична, житейски вярна, запомняща се. Тя е истинска награда за съвременния читател. За всички неспокойни хора от различни поколения, за които реалността не винаги е константна величина.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „ГЛИНА”

Този рано умъдрял поет е поел в дланите си най-светлата родна пръст ,,каолин” - българското слово, омесва я умело и от нея е изваял своето творение от стихове, наречено ,,Глина”.

{Още»}

 
РУЖА ВЕЛЧЕВА – „АМЕРИКА ЛАТИНА – МОЯ ЛЮБОВ, МОЯ МЕЧТА“

Новата книга на Ружа Велчева „АМЕРИКА ЛАТИНА - МОЯ ЛЮБОВ, МОЯ МЕЧТА” е двуезична - на български и испански, и включва поезия и проза, озарена от нейната любов - мечта към далечната Латинска Америка - издадената през 2002 г. „Полетът на кондора”, както и мини-новелата „Здравей и сбогом в Ла Игера”.

{Още»}

 
ФИЛИП РОМАНОВ – „ЦЕЛУВКА ОТ ФЕЯ”

Романът „Целувка от фея” е драматичен разказ да любовта, която попада в паяжината на идейните противоречия. Трагична история, изтъкана от възход и падение. Сбогуване с илюзиите. Духовните поражения на времето от годините на прехода. Пътуване към нравственото прозрение, че само с пари и власт не се живее…

{Още»}

 
АНДРЕЙ САВЕЛИЕВ – „АНТИСВЕТОНИЙ. ПЪРВИТЕ РИМСКИ ИМПЕРАТОРИ”

Книгата на Андрей Савелиев „Антисветоний. Първите римски императори” е насочена към реконструкцията на историческата истина за римските императори, представени в съчинението на Светоний „Животът на 12-те цезари” под формата на колекция от клеветнически слухове.

{Още»}

 
ТАНЬО КЛИСУРОВ – „МЕРЕНО И НЕМЕРЕНО – В СТИХ И ПРОЗА”

Във връзка със 75-годишнината на поета Таньо Клисуров издателство „Лаген” издаде новата му книга „Мерено и немерено - в стих и проза”.

{Още»}

 
ДРАГОМИР ШОПОВ – „ПЪТ КАТО НАДЕЖДА БЯЛ”

Юбилейно издание на избрана поезия по случай осемдесетия рожден ден на Драгомир Шопов.
“Аз познавам Драгомир Шопов от първите му кълнове, заедно сме орали на една нива, вярвали сме и сме се заблуждавали в едни и същи идоли, изстрадвали сме своите истини, затова вярвам на неговия поетически глас. Този глас никога не подвежда.

{Още»}

 
„ЯТА СРЕД БЕЗКРАЯ” – АНТОЛОГИЯ НА РУСКАТА ПОЕЗИЯ (ХVІІІ – ср. ХХ в.)

Настоящата антология е опит да се обхванат всички открояващи се автори за период от близо два века и половина с поне по едно значимо стихотворение.

{Още»}

 
БАНКО П. БАНКОВ – „БАНАЛНА ГРЕШКА”

Вместо да изпратим по дяволите униформеността на отвратителните предписания ние я заменихме с щампи, постмодернистични гримаси и жалки подражания на значими западни образци. Нищо подобно няма да откриете в прозата на Банко П. Банков.

{Още»}

 
ОЛГА ЧЕТВЕРИКОВА – „ЦИФРОВИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ”

Кои са «цифровизаторите»? Има ли разлика между деструктивна секта и руските реформатори? Как нашите деца още днес ги вкарват в електронния концлагер? Защо обучението с таблет води детето до умствена деградация? За кого е изгодно да се дебилизират руските ученици? Как ТНК се превръщат в тоталитарни секти?

{Още»}

 
ОЛГА ЧЕТВЕРИКОВА – „ТРАНСХУМАНИЗМЪТ В РУСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ”

Трансхуманистите в Русия - кои са те? Какви цели си поставят и защо реформирането на руската образователна система стана техен основен приоритет? Как полутайното лоби на трансхуманизма проникна във властта и защо се опитва да създаде нова обществена класа робовладелци от нов тип, които купуват нашите деца от малки?

{Още»}

 
ГЕОРГИ Н. НИКОЛОВ – „СПОДЕЛЕНИ СЛОВА”

Творческата и човешката същност на един критик - пък и не само на него, по един или друг начин се изявява в неговата идейно-естетическа позиция, а оттам - в неговите произведения. Потвърждение на думите ми ще открием в новата книга на Георги Н. Николов “Споделени слова”.

{Още»}

 
ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА – „ХРОНИКИ НА ДУХА”

Излезе от печат книгата “Хроники на духа” (2019) на Татяна Люлбенова. Тя е дело на книгоиздателство “Северно ехо”-Плевен.
Документално-публицистичната книга отразява дейността на плевенските културни институти за един около 20-годишен период, след 1999 г.

{Още»}

 
„ХЛЕБ НАШ НАСУЩНИЙ…” СЪВРЕМЕННИ СЛАВЯНСКИ ПОЕТИ

“НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА!”
и
“ХЛЯБЪТ СЪБИРА ВСИЧКИ…” - така казва народът ни.
Ето, събрахме се и ние под “покрива” на тази нова книга.
Ще ви покажа най-сетне и корицата, че да се порадваме заедно. Вместо предисловие ще ви доверя и нещо лично…

{Още»}

 
МАРИЯ МАРИНОВА – „ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА СЕЗОНИТЕ”

Мария Маринова издаде нова книжка за деца - „Приключенията на сезоните” (2019). Тя е единадесета поред и съдържа седем приказки. Издателството е „Болид инс”. Коректури и предговор - Роза Боянова, а илюстраците са на Любов Тотева.

{Още»}

 
ИВАНКА ПАВЛОВА – „СВЕТЛИНИ И СЕНКИ”

Това е първата книга на Иванка Павлова, съдържаща белетристични творби. Нейна кратка проза беше включена като раздел в „Зрея в мълчанието” (2016).

{Още»}

 
ИВАНКА ПАВЛОВА – „… И ГИ ОСЪДИХ НА ЗАБРАВА”

Подзаглавието на стихосбирката „Пренебрегнати стихотворения” вероятно ще накара читателя да си зададе въпроса защо са пренебрегнати и защо все пак се появяват на бял свят.

{Още»}

 
СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ – „ИСТИНСКИ КРИЛА. НАЙ-ДОБРОТО”

В книгата си „Истински крила” с подзаглавие „Най-доброто”, Славимир Генчев е подходил много отговорно, както подобава на един истински поет.
Прецизен и самокритичен, той е направил чудесен подбор на стихотворенията си, които го представят в най-добрата му светлина.

{Още»}

 
ИВАН ЕНЧЕВ - „ДОБРАТА ДУМА”

В краткия необичаен антологичен сборник „Добрата дума”, литературни паралели, писателят Иван Енчев е събрал свои актуални отзиви, рецензии, статии за нови книги и обзори за цялостно творчество на писатели, живеещи или родени в южните предели на България.

{Още»}

 
ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ – „ПОЕЗИЯТА КАТО СВИДЕТЕЛ”

Известният наш поет Георги Константинов е написал една необикновена книга. Тя съдържа есета и стихове, осветяващи съдбата на древната българските книги, сътворявани през Златния век върху листове от овча или телешка кожа.

{Още»}

 
ГЕОРГИ МАЙОРОВ – „ЧЕТВЪРТОТО ИЗМЕРЕНИЕ”

Поетът и белетристът Георги Майоров навлезе уверено и в литературната критика. Това доказва втората книга на заглавието ,,Четвъртото измерение” на издателство ,,Български писател”. Композицията на публикациите е според прилива на поколенията в литературата ни.

{Още»}

 
ДОБРИН ДОБРЕВ – „В РОДИНАТА МИ ТОПЛИ ПЕПЕЛТА”

ПОСВЕЩАВАМ НА ВСИЧКИ ХОРА
НА ДОБРУДЖА!
Който е роден в Добруджа или е живял
под звездите й, той е като омагьосан.
Дето и да идем ние, добруджанци, цял живот
после, като болни жерави кръжим над нея…
1976 г. Дора Габе

{Още»}

 
НАДЯ МИХАЙЛОВА – „СИН ЛОТОС ЗА ИНДИЯ”

Тая книга възнамеряваше да напише писателят Емил Манов - той беше изпратен в Индия по културен обмен през зимата на 1973 г., а моя милост го придружаваше в качеството на съпруга. Но него го отвлякоха други творчески задачи и остана само доброто намерение.

{Още»}

 
ИВАН ЗДРАВКОВ – „НЕБЕСНОТО МОМЧЕ”

РАНА
Там някъде -
между свободата и робствата,
между омразата и любовта,
между отчаянията,

{Още»}

 
АНТОЛОГИЯ „РЕКАТА И ТРЕТИЯТ Й БРЯГ”

Предисловие за “Реката и Третият й бряг”

Не го търсете - Третият бряг на РЕКАТА е винаги дълбоко у нас, самите. Като Петият сезон. Като петото колело на карета или талига. Като третото око… Има го, само трябва много, много да вярваме - в нещо, в някого, в идея и мечта, в сън, видян с отворени [...]

{Още»}

 
СТЕФАН КОЛАРОВ - “БЛЯНОВЕ И КУРШУМИ”

Книгата „Блянове и куршуми” (Книги, вестници, съдби) чрез документални очерци разкрива ярки фигури на литературата и журналистиката, техните приноси през годините.

{Още»}

 
СТЕФАН КОЛАРОВ - “КНИЖОВНИ СВЕТОВЕ”

В „Книжовни светове” са представени едни от най-ярките наши книгоиздатели: Христо Г. Данов, Драган Манчов, Атанас Паскалев като са проследени основни моменти от техния живот и са изтъкнати приносите им за родното книгоиздаване.

{Още»}

 
ЛЮБЕН ПАНОВ – „ДНЕС”

Новата книга на писателя и журналиста Любен Панов „Днес” (2018) съдържа публицистични етюди. Тя е дело на издателство „Екобелан”, редактор е Иван Желязков. „Днес” е петата книга на автора, издал „Стръв” (2006), „Шокова зала” (2010), „Северна хроника” (2015), „Такси за Дренчовица” (2017).

{Още»}

 
ТИЕРИ МЕЙСЪН – „ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА”

Книгата на известния френски журналист и политолог Тиери Мейсън е посветена на изследването на феномена „арабска пролет”.

{Още»}

 
РАНГЕЛ ПЕЙКОВ – „ПЪТ”

Втората посмъртна книга на журналиста и поета Рангел Пейков „Път” бе издадена през 2017 г. от съпругата и децата му.

{Още»}

 
ПЕТЪР ВАНЧЕВ – „АТОМНА РАКИДЖИЙНИЦА”

Хасковският писател-пчелар или пчеларят-писател /не се знае кое е по-точно/ - Петър Ванчев, след двайсетгодишен труд построи първата „Атомна ракиджийница” в българската литература.

{Още»}

 
АНТОЛОГИЯ „БЪЛГАРСКОТО СЛОВО НА ЛИТЕРАТУРНИЯ ГЛОБУС”

Вече е факт антологията „Българското слово на литературния глобус”.
Книгата излезе под егидата на Националния литературен музей с директор Атанас Капралов и с финансовата подкрепа на Министерството на културата - спечелила е конкурса по програмата „Помощ за книгата” - 2018 г.

{Още»}

 
АЛМАНАХ „ОГОСТА” - 2018

Алманах „Огоста” е нашата обща, озарена съдбовност, в която няма пренасищане с възторг, но има достатъчно място, че да не се препъваме един в друг. Отново заедно вървим към най-важния, петия сезон - сезонът на преосмислянето.

{Още»}

 
БОНЧО АСЕНОВ – „СЛУЧАЯТ „ГЕОРГИ МАРКОВ”

Аз силно се надявам, че тази книга ще сложи край върху т. нар. „случай Георги Марков” в неговия пропаганден вариант и антикомунистически смисъл.

{Още»}

 
МАЙКЪЛ СЕЙЪРС, АЛБЪРТ КАН – „ТАЙНАТА ВОЙНА СРЕЩУ СЪВЕТСКА РУСИЯ”

Книгата на Майкъл Сейърс и Албърт Кан „Тайната война срещу Съветска Русия” показва големия заговор на международната реакция срещу страната на Съветите в продължение на целия исторически период от първите дни на Октомврийската революция до Втората световна война включително.

{Още»}

 
ГАЛИНА ВЪЛЧЕВА – „ВЪЛЧА ЗИМА”

Очаквах появата на “Вълча зима” още преди години, но задълбочените занимания на авторката с литературна наука забавиха тази поява. И все пак книгата вече е факт - четиринадесет години след „Един живот по-късно” - предишната стихосбирка на Галина Вълчева.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ГРИВНЕВ – „ДО СЕТНИЯ СИ ДЕН”

Двадесет и втората книга на Георги Гривнев „До сетния си ден” включва тридесет интервюта с именити български, руски и други поети и писатели, взети в периода 1980 -1990 година.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ГРИВНЕВ – „ЮЖНО ЗНАМЕНИЕ”

Книгата „Южно знамение” на Георги Гривнев е съставена от четири части. В първата „Мъст в пощада се разтваря” писателят е включил разкази за личности и събития в Средните Родопи, едни неизвестни, други забравени, но всички с ярко присъствие в житието-битието.

{Още»}

 
„САГА ЗА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА. ДНЕВНИК НА СВЕЩЕНИК ИВАН ДОЧЕВ”

Този оригинален дневник за Балканската война, писан на самия фронт от военния свещеник Иван Дочев, е на изключително жив и четивен език и е поднесен на читателя в неговия оригинален вид, без издателска намеса.

{Още»}

 
ИВАНКА ПАВЛОВА – „ДАРОВЕТЕ НА МИГА”

***
Болката е шанс
сърцето да прогледне,
без да се взриви.

{Още»}

 
РУЖА ВЕЛЧЕВА – „РОЗА НА БРЕГА”

Новата книга на Ружа Велчева „Роза на брега” включва десет разказа и един роман-притча. Всички те са обединени от извечната тема за любовта. Тема, пречупена през образа на жената и нейната чувственост, през визията й за морала и обществото, за мъжа и отношенията помежду им, за света, в който живеем.

{Още»}

 
ЮРИЙ МУХИН – „КАТИНСКОТО РАЗСЛЕДВАНЕ”

Катинската трагедия, най-болезнената точка в руско-полските отношения, все още не е разследвана както трябва.
Въз основа на архивни документи, свързани с разстрела на полски граждани в гората край Смоленск, Юрий Мухин доказва, че Съветският съюз не е причастен към това военно престъпление, и задава въпросите:

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ – „МРАВКА НА ПЕРВАЗА”

Владимир Иванов Георгиев е роден през 1967 г. Юрист по образование. Автор на три книги в областта на банковото право. Живее и работи в Банкя и София. Пише предимно проза от 1984 г. Публикувал е в електронното списание „Литературен свят”;

{Още»}

 
ИВАН ДЖЕБАРОВ – „ЕДНА ГОДИНА ДЪЖД”

С похватите на художественото слово ще се сблъскаме с нашето ежедневие, в което, въпреки изобилието от алчност, арогантност, ниски страсти и хамелeонщина, има запазено място и за човещина.

{Още»}

 
ЛЪЧЕЗАР ГЕОРГИЕВ – „ЛИСАБОНСКАТА НАСЛЕДНИЦА”

Щастлива случайност поставя българския художник Андре (Андрей) и красивата Ештрела един до друг в полет към португалската столица.

{Още»}

 
АНТОН ХОЛБАН – „ЕДНА НАПРАЗНА СМЪРТ. ЙОАНА”

Любовна история, ситуирана в Балчик и Каварна, разказва романът „Йоана” на румънския класик Антон Холбан. Заедно с другия му значим роман - „Една напразна смърт”, те излизат в един том, издание на „Изида”.

{Още»}

 
БОЙКО БЕЛЕНСКИ – „СЪЗИДАТЕЛЯТ КАН ОМУРТАГ”

Написано от даровитото перо на талантлив разказвач и съвестен изследовател, потапя в автентичната атмосфера на онези времена и търси отговори на съдбовни за народа и човека въпроси:

{Още»}

 
СТЕФКА ТОТЕВА – „ПРОЗОРЕЦЪТ”

Защо избрах заглавието „Прозорецът” за четвъртата ми поетична книга?…
Преди години поетът Николай Заяков написа статия за първата - „Между душа и тяло”, отпечатана в тогавашното пловдивско списание „Тракия”.

{Още»}