Анотации

СТЕФАН РУНЕВСКИ – „ИЗБРАНИ РАЗКАЗИ”

“Избрани разкази” от Стефан Руневски е дело на проф. д-р Николай Димков. След излезлия през 2012 г. литературно-критически очерк за известния писател това е второ издание, в което е събрана част от неговото литературно наследство.

{Още»}

 
ЕЛИ ВИДЕВА – „ПАЛИМПСЕСТ”

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ НА СЕЛО
Какво разбират бабите
от постмодерн
и от терзанията книжни
на поета, в себе си вглъбен?

{Още»}

 
ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА – „НАПИСАНО НА КИРИЛИЦА”

Документалната книга “Написано на кирилица” е посветена на 40-та годишнина от създаването на Дружеството на писателите в Плевен, която се чества през 2018 година. Авторката Татяна Любенова е подредила в книгата хронологически, в три раздела, свои публикации за времето от 1999 до 2017 година, свързани с различни литературни събития.

{Още»}

 
ТАНЬО КЛИСУРОВ – „ВНЕЗАПНО СЪРЦЕБИЕНЕ”

Новата стихосбирка на Таньо Клисуров „Внезапно сърцебиене” е тринайста в творчеството му. Излиза в издателство „Литературен форум” със спонсорството на програмата „Помощ за книгата” на Министерството на културата.

{Още»}

 
ВАСИЛ ИВАНОВ – „ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА И ОЩЕ НЕЩО”

Пристигнала от Долната земя,
при нас вилнее не една Ламя.
Това е ясен, много ясен знак,
че време е да се роди Юнак!

{Още»}

 
ЛИДИЯ НИКОЛОВА – „ЕСЕТА ЗА ЕТИКЕТА”

Лидия Николова обосновава тезата си, че няма дребни и маловажни неща. Всичко е важно, всичко е значително, и дори знаково. Това важи както за улицата, така и в театъра, ресторанта, навсякъде където човек е с други хора.

{Още»}

 
ЦВЕТАН ГЕНОВ – „НЕДОПЕТИ ПЕСНИ”

БЕЛАСИЦА

На Евтим Евтимов
И макар че покой не намирам
за сърцето с неравните тласъци,
ще узнаеш по моята диря
колко често замръквам в Беласица.

{Още»}

 
ВИОЛЕТА БОНЧЕВА - „КАПЧИЦИ ОТ ЕСКОБЕДО”

„Капчици от Ескобедо” е десетата поредна книга в творчеството на Виолета Бончева - поетеса, прозаичка и преводачка от испански език и нейна четвърта белетристична творба.

{Още»}

 
СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ – „ЧЕТИРИ БЪЛГАРСКИ ДРАМИ В ПРЕЛОМНА ЕПОХА”

Драмата „Актрисата и Поетът” завършва с ранната смърт на талантливата млада Дора Дюстабанова, а драмата „Отшелникът и свободата” - с кончината на прокудения от „нормалния” живот икономист, преводач, писател и през цялото време „бивш човек” - проф. Асен Христофоров.

{Още»}

 
ИВАН АНТОНОВ – „ЩЕДРОСТ”

Книгата “Щедрост” представлява антология. В нея наред с двуезичното представяне на 23 руски поети и писатели от град Воскресенск са включени и творби на съставителя, преводача и автора Иван Антонов. В послеслова на книгата той е написал,

{Още»}

 
КАЛОЯН БЛАЖЕВ - “ХЕРМАН ХЕСЕ ПО ПЪТЯ КЪМ БОЖЕСТВЕНОТО ЕДИНСТВО”

Тази книга е плод на дългогодишните занимания на автора с личността и творчеството на Херман Хесе. Като германист той е запознат с голяма част от посветената му литература. Главната му цел е да проследи отношението на писателя към християнството и развитието на идеята за единството на всички хора във връзката им с [...]

{Още»}

 
„ПАМЕТ ЗА ПОЕТА ЯНАКИ ПЕТРОВ”

Дело на Кирил Момчилов и Никола Великов, „Памет за поета Янаки Петров” е от онези редки книги, които ни връщат забравеното и дават нови небеса на запомненото.

{Още»}

 
ХРИСТО ГАВРИЛОВ - „ПО ПЪТЕКИТЕ НА СПОМЕНИТЕ”

Чрез книгата „По пътеките на спомените” (издател Фондация „Вигория”, излязла от печат през март 2018 г.) на Христо Гаврилов, читателят става съпричастен на събития, някои от тях малко известни, свързани с историята на Добруджа (Северна и Южна) и на откровения разказ на автора, изпълнен с много драматизъм, емоционални преживявания и поучителен оптимизъм за събития в [...]

{Още»}

 
БАЛЧО НЕЙКОВ – „ФАКИЙСКО ПРЕДАНИЕ. СБИРКИ ОТ НАРОДНИЯ ЖИВОТ”

Балчо Нейков е от първото поколение българи, които във вече Свободна България започват да осмислят тогавашното близко минало - поколението на Иван Вазов и Захари Стоянов.

{Още»}

 
ЕЛЕНА ВЪЛКОВА – „ВРЕМЕТО ПО ВИВАЛДИ”

След “Сирна неделя”(2007), “Есенен салон за непризнати” (2011) и “Дневник за пред Господ” (2014), “Времето по Вивалди” е четвърта поредна книга на Елена Вълкова, която книгоиздателство “Северно ехо” - Плевен рализира.

{Още»}

 
ЛОЗАН ТАКЕВ – „МЕЧТА ЗА ОРАН ИЛИ ПЕТДЕСЕТ ЕСЕНИ”

Мечтата на всеки от нас
Лозан Такев за новата си книга „Мечта за оран или петдесет есени”
Тези дни навършвам сто години… Да, да. 100 без 28 години… Това са пълни 864 месеци във времето, когато новият ми внук Самуил изпълни само два. След тридесет години получих отново нов мандат да бъда дядо.

{Още»}

 
ДАФИНКА СТАНЕВА – „ОБЩИНА КАЙНАРДЖА – МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ”

Исторически справочник за Община Кайнарджа, Силистренска област
В края на 2017 г. излезе книгата „Община Кайнарджа - минало и настояще” на Дафинка Станева - исторически справочник за селищата в съвременната община Кайнарджа.

{Още»}

 
ПАБЛО НЕРУДА – „ПОЕЗИЯ”

Прочутият чилийски поет Пабло Неруда създаде творчество, което е безпримерен отклик на събития с национален, континентален и планетарен обхват.

{Още»}

 
ЖЕНИ КОСТАДИНОВА – „И ОСТАВИ ВАНГА СЛЕДА…”

Новата книга на Жени Костадинова „И остави Ванга следа…” е продължение на написаните от авторката произведения по темата. В сходен дух тя търси документалност и истинност, разгръщайки сложната, богата и наситена с много акценти тема.

{Още»}

 
НИКОЛА ФИЛИПОВ – „АНТОН СТРАШИМИРОВ – ПОСЛЕДНИ ПИСМА”

Никола Филипов. Антон Страшимиров - Последни писма, издателство „Български писател”, 2017

{Още»}

 
ГЕОРГИ КОНСТАНТИНОВ – „МИГ КАТО ВЕЧНОСТ”

Георги Константинов е един от най-нежните лирици в съвременната ни поезия. Автор е на повече от 35 стихосбирки, сред които „Една усмивка ми е столица”, „Общителен самотник”, „Обичам те дотук”.

{Още»}

 
РУМЕН СТОЯНОВ – „ИЗ ГОВОРА НА СЕЛО ДРАГАНОВО”

Румен Стоянов е роден през 1941 г. в с. Драганово, Великотърновско. Следва в СУ „Св. Климент Охридски” и завършва испанска филология Хаванския университет. Работил е в Бразилия като дипломат десет години.

{Още»}

 
АНТОЛОГИЯ НА „СВЕТОВНОТО ЗАДКУЛИСИЕ”

Авторите на тази книга Д. Рокфелер, Г. Ротшилд, Г. Кисинджър, З. Бжежински, Дж. Сорос са най-влиятелните хора на света, тези, които считат за «световно задкулисие» и членове на «световното правителство»; всички те са влизали (и влизат) в известния Билдербергски клуб.

{Още»}

 
ХУАН МАРТИН ГЕВАРА – „МОЯТ БРАТ ЧЕ”

«Моят брат Че» са спомени за легендарния команданте Ернесто Че Гевара от един от най-близките му хора. След трагичната гибел на най-знаменития партизанин в света семейство Гевара 50 години отказва публично да говори за него. И едва сега на-малкият брат на Че Хуан Мартин Гевара прекъсва мълчанието.

{Още»}

 
ЙОРДАН НАНЧЕВ – „П.К.ЯВОРОВ ПРЕДИ И СЛЕД КУРШУМА“

През ноември 2017 г. излезе от печат книгата „П.К.Яворов - преди и след куршума”. Литературният историк Йордан Нанчев, автор на много книги за български поети и писатели, и този път ни поднася един завладяващ разказ за поета-революционер, оставил трайна следа в нашата литература и история.

{Още»}

 
ДОРОТИ КАРУЗО – „ЕНРИКО КАРУЗО – НЕГОВИЯТ ЖИВОТ И СМЪРТ”

Мемоари, оставени от вдовицата на великия тенор Дороти Карузо. Не твърде сведуща в проблемите на музикалното изкуство, Дороти Карузо е успяла да добави към психологическия портрет на великия си мъж много обаятелни и човешки щрихи и детайли.

{Още»}

 
ЙОРДАН КАЛАЙКОВ – „РАЗКАЗИ. ИЗБРАНО.”

Разкази, писани през последните 25 години. Избрани, публикувани в литературен печат. Текстовете третират житейският път като съдба. Път сенчест, стръмен, фатален. Изкачване и слизане, падане и изправяне, преоткриване до болка познатото…

{Още»}

 
МАРИН БОТУНСКИ – „СЪДИИ НА ТАЛАНТА”

Вглеждайки се в живота на големите творци с тъга можем да отбележим как са наранявани, как са унизявани, как посредствеността се в вглеждала със завиждаща лупа в пресятия златен прах на творбите им, в откъртените късове на златната жила…

{Още»}

 
ИВАН Д. ХРИСТОВ – „ОТБЛЯСЪЦИ”

Книгата на Иван Д. Христов „Отблясъци” е критичен поглед преди всичко върху творчеството на съвременни пловдивски творци.

{Още»}

 
ИВАН ЕНЧЕВ – „ОКОТО НА ЗАЛЕЗА”

Главното сюжетно действие на романа „Окото на залеза” от Иван Енчев се развива в началото на ХХI-ви век. Чрез интересни ретроспекции за Балканската освободителна война през 1912-1913 г. и събития в следвоенния период до последните десетилетия на миналия век се обхващат съдбите на няколко поколения българи.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „СОЛТА НА ЗЕМЯТА”

Космос, зареян в мащабите на философска същност и едновременно реален, диша в „Солта на земята”. А страниците на тази малка книга нареждат създателя си сред истинските водачи на духовното у нас.

{Още»}

 
ГЕОРГИ АНГЕЛОВ – „ПЕПЕЛИЩЕ”

Поетът Георги Ангелов е сред водещите автори на България. И рупор за болните въпроси на съвремието. С овладяно стихотворно майсторство и верен поглед за проблемите на деня. На света и на частицата от него, наречена „родина”.

{Още»}

 
СВЕТОЗАР КАЗАНДЖИЕВ – „МИЛОСТ. ИСТОРИИ ЗА РАЗКАЗВАНЕ”

… Четейки някои разкази от книгата, имам чувството, че Светозар Казанджиев пиеше със собствената си кръв. Това не са измислици, които ще прехвърлиш, ще си вземеш още салата и ще забиеш поглед в поредното реалити шоу по телевизията.

{Още»}

 
ИВАНКА ПАВЛОВА – „ПО СРЕБЪРНИТЕ ПЪТЕКИ. ИЗБРАНИ СТИХОТВОРЕНИЯ И ТРИСТИШИЯ”

“По сребърните пътеки” от Иванка Павлова съдържа избрани стихотворения и тристишия, подбрани от петте стихосбирки на авторката. Това е своеобразна равносметка за пътя, извървян от поетесата през годините.

{Още»}

 
ВИКТОРИЯ КАТРАНОВА - „СЕЗАМ, ЗАТВОРИ СЕ!”

Всеки, който се е докоснал до поезията на Виктория Катранова е усетил, че стиховете й са изпълнени с любов, болка, с вяра в бъдещи сбъдвания.

{Още»}

 
БЛАГОЙ РАНОВ – „ЩУРО ВРЕМЕ”

„Щуро време” е заглавието на последната книга на Благой Ранов с епиграми и афоризми. Те са труден жанр, защото представляват философски прочит на самия живот, съставен иначе от прости и тривиални случки.

{Още»}

 
КИРИЛ КАМБАРЕВ – „БОИЛЪТ ОТ ПАНОНИЯ”

„Боилът от Панония” е книга за мъжеството и предателството, за любовта и омразата, за вярата и отчаянието.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ЧИВИЛИХИН – „ДНЕВНИЦИ. ПИСМА. СПОМЕНИ НА СЪВРЕМЕННИЦИ”

Името на забележителния писател Владимир Чивилихин (1928-1984) е неразривно свързано с «Памет» - главната му книга, която даде някога силен импулс за пробуждането на руското национално самосъзнание.

{Още»}

 
ВЕРОНИКА КРАШЕНИННИКОВА – „АМЕРИКА-РУСИЯ. СТУДЕНАТА ВОЙНА НА КУЛТУРИТЕ”

Какво предопределя огромната убеденост на американците, че ако държат чужденци в затвора без съд и присъда и без юридическа защита или щедро субсидират «цветните» бунтове срещу законната власт, това е действие в интересите на Доброто, като в същото време всеки опит за противодействие на този натиск се интерпретира от тях като въплъщение на [...]

{Още»}

 
ВТОРИ БРОЙ НА АЛМАНАХА „НА СВЕТАТА ЗЕМЯ”

Във втори брой на алманаха „На Светата Земя” влизат публицистични статии на Израел Адам Шамир и Леонид Рабин, есета на Артьом Кирпичьонк и Йоел Матвеев, поезия и проза от Ирис Зимбицка, произведения на израелски и палестински художници: Вячеслав и Александра Иляеви и художника от Газа Фатхи Габен.

{Още»}

 
ПЕТЪР В. КАРАИВАНОВ – „ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПО СПОМЕНИ НА ВАСИЛ КАРАИВАНОВ – ПЪРВИ БРАТОВЧЕД НА АПОСТОЛА”

Бащата на Васил Караиванов - Генчо Караиванов и майката на Левски - Гина Караиванова са брат и сестра. Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски и касиер на Карловския революционен комитет.

{Още»}

 
ХРИСТО ИВ. МИЛЕВ – „ДИМИТЪР ПЕТКОВ: ОТ ОПЪЛЧЕНЕЦ НА ШИПКА ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ”

Христо Милев пише не с ръка, а със сърце, с обич и признателност за един от най-достойните мъже на България. Той е пристрастен като повествовател, но обективен като изследовател на времето и историческите събития.

{Още»}

 
ИВАН ХАДЖИЙСКИ – „ОТКЪДЕ ЗАПОЧНАХМЕ НИЕ”

За твоя баща, читателю, не искам да говоря. Може би ти се срамуваш от това, че той или баща му са носили потури и са яли на дървена паралия чукан боб.

{Още»}

 
ИСКРА БАЕВА, ЕВГЕНИЯ КАЛИНОВА – „ 16-А РЕПУБЛИКА ЛИ?”

Изследвания и документи за българо-съветските отношения след Втората световна война
Тази книга не беше предварително замислена. Тя беше провокирана и стана реалност заради подновените дискусии и политически злоупотреби с тема, която беше сензационно лансирана и обилно употребена в първите политически схватки в началото на 90-те години на ХХ в.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР БОЛШАКОВ – „СБЛЪСЪКЪТ НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ”

Хиляди хора бягат от насилието и произвола в Сирия, Турция, Ливан, Либия. Но вече е очевидно, че това не е просто бягство от страните, разорени от война, глад и страдания, а добре организирана операция „Бежанец” - прехвърляне на млади и здрави мъже на плацдарма, наречен Западна Европа.

{Още»}

 
РУСТЕМ ВАХИТОВ – „РЕВОЛЮЦИЯТА, КОЯТО ПРОМЕНИ РУСИЯ”

1917 гoдинa cтaнaлa cъдбoнocнa зa Pycкaтa импepия. Oктoмвpийcкaтa peвoлюция фaктичecки peaлизиpaлa идeитe нa Mapкc.

{Още»}

 
ТАТЯНА ЛЮБЕНОВА – „КНИГА ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ”

Книгата, посветена на 70-та годишнина от създаването на плевенската Група на художниците, е документална.

{Още»}

 
НЕНЧО СЛАВЧЕВ – „И СЕНКИТЕ НА ПТИЦИТЕ ЛЕТЯТ”

Книгата „И сенките на птиците летят” е ново доказателство, че съвременната българска поезия съществува, а тази нейна виталност означава, че традицията може да преодолее инвазии, погроми, отрицания и да даде упование за идването на нови времена

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ – „ИДЕОЛОГИЯ И ПСИХОИСТОРИЯ. БОРБА НА ВЪПРОСИТЕ”

Столетието на Великия Октомври не само ни кара с интерес да огледаме «краткия» ХХ век (1917-1991), но и да се замислим защо се провали великолепният социален експеримент по построяването на социализма в една отделно взета страна и създаването на алтернативната на капитализма световна социалистическа система.

{Още»}

 
НАДЕЖДА БОНЕВА – „НЕПОЗНАТИЯТ КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ”

Надежда Бонева е автор на дисертационния труд „Константин Величков и италианската литература”, на стихосбирките: „Страхът от самотата на щурците” /2006/, „Любовен дует” /2009/, на други две стихосбирки на италиански език /2007 и 2009/, „Нежността на утрото” /2015/ и романа „Едно лято в Париж” /2014/.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР СТОЯНОВ – „РАЙ ЗА ПТИЦИ”

„Рай за птици” е новата поетическа книга на писателя, барда и преводача Владимир Стоянов. Неин художник и оформител е Александър Телалим - преподавател по рисуване и история на изкуствата в Академия „ITE_STEP”.

{Още»}

 
ЙОРДАН ПЕЕВ – „ЛЮБОВНИ ВЕРТИКАЛИ”

РАЗДЯЛА
„…Едва ли ще се разделим,
но знам, че няма да се срещнем.”
Георги Константинов

{Още»}

 
ЙОРДАН ПЕЕВ – „ДЕТОНАТОР ЗА ГЛУХАРЧЕТА”

В НАВЕЧЕРИЕТО НА 3 МАРТ
Момчета, днеска чух, че свободата
ни била подарена на тепсия,
че русите са врагове, не братя
и чужда ни е матушка Русия.

{Още»}

 
ЕЛКА НЯГОЛОВА – „ШЕСТ ГРАМА”

Всяка поетична книга е психограма на вътрешното състояние на автора си. Тя е като поредица от фотографии, които са запечатали моментното му възприятие за света и рефлексията му спрямо различни събития - лични, социални, общочовешки.

{Още»}

 
ХРИСТИНА КОМАРЕВСКА – „СТЪЛБА ОТ ДИМ”

Над огъня на житейските илюзии се вие дим, колкото тъжен, толкова и пречистващ. Пречи да виждаме в яснота небесната синева, носи сажди - спомени в паметта, рисува графики - толкова нетрайни, че се усъмняваме в тях - дали са мечти или сбъдване.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ – „НАПРЕД, КЪМ ПОБЕДАТА! РУСКИЯТ УСПЕХ В РЕТРОСПЕКТИВА И ПЕРСПЕКТИВА”

Геополитическите прогнози на Андрей Фурсов удивително точно отразяват развоя на историята и дават представа за най-вероятните версии на бъдещето на Русия и цялото човечеството.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР СТОЯНОВ. ХРИСТО ХРИСТОВ – „ПО-ВИСОКО ОТ СЛЪНЦЕТО”

***
Достигнах ябълката, но не я откъснах.
Ръце прострях небето да помилвам.
Прогоних болката, а тя се сви зад мене
подобно сянка на случаен минувач.

{Още»}

 
ВАЛЕНТИН ДИМИТРОВ – „НАСТОЛНА КНИГА ЗА ШИРОКИТЕ МАСИ И ВИСОКИТЕ СТОЛОВЕ”

СБЪРКАНИ
Непрекъснато бъркат в хазната. Но това изобщо не ни бърка. Случва се да ни се бъркат в работата. Все едно, че ни бъркат в мозъка.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ – „РУСИЯ МЕЖДУ РЕВОЛЮЦИЯТА И КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА. СТУДЕНИЯТ ИЗТОЧЕН ВЯТЪР 3.”

Тази книга е поглед към Русия през призмата на онова, което се случва в света и на света през руската призма. “Студеният източен вятър” е символ на здравата сила, която е необходима за унищожаването на калта и мръсотията, натрупали се в Русия и в света за последните години. Няма никакви съмнения, че този вятър може [...]

{Още»}

 
ВАЛЕНТИНА КОРОСТЕЛЬОВА – „СТИХОВЕ И СЪДБИ”

УВЛЕКАТЕЛНА КНИГА ЗА РУСКАТА ПОЕЗИЯ
Московският „Издательский дом „Звонница - МГ” е предоставил на руските любители на книги изданието си „Стихове и съдби” („Строки и судьбы”), чийто автор е видната съвременна поетеса Валентина Коростельова, позната и на българския читател с малотиражната си, сувенирно издание в български превод,

{Още»}

 
БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА – „БАБА ТОНКА ОБРЕТЕНОВА”

В тази книга, драги читателю, ще се срещнеш с една велика българка - Баба Тонка Обретенова. За свободата на България тя жертва живота и имота си, двама от синовете си - Георги и Петър, загинали в сражения с турските орди.

{Още»}

 
ГЕОРГИ САВЧЕВ – „ХРИСТО БОТЕВ. ТОЙ НЕ УМИРА”

Романът на Георги Савчев е четивен и динамичен. Той се базира върху изграждането на множество авантюрни епизоди обхващащи Ботевия живот в Одеса, Задунаевка, Калофер, Румъния, Александрия, за да се достигне до героическата гибел.

{Още»}

 
ЮРИЙ МУХИН – „КАТИНСКОТО РАЗСЛЕДВАНЕ”

Катинската трагедия, най-болезнената точка в руско-полските отношения, все още не е разследвана както трябва. Въз основа на архивни документи, свързани с разстрела на полски граждани в гората край Смоленск, Юрий Мухин доказва, че Съветският съюз не е причастен към това военно престъпление, и задава въпросите:

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ВЛАСИК. АЛЕКСЕЙ РИБИН – „РЕДОМ ДО СТАЛИН”

Авторите на тази книга в продължение на много години са се намирали редом до Йосиф Сталин. Николай Власик е бил началник на 1-ви отдел в Главно управление за държавна сигурност /ГУГБ/, занимаващ се изключително с охраната и сигурността на Сталин (същевременно от 1932 година Николай Власик е възпитавал и се е грижел за сина му [...]

{Още»}

 
ВЛАДИМИР МАЛАХОВСКИЙ – „ТОЧНО В ДЕСЕТ”

***
Дървата са в камината, припламва тихо огънят.
На масата е сложена и някаква храна.
От този дом живот не е останал в спомена -
стопанинът отдавна потегли към смъртта.

{Още»}

 
ВАЛЕНТИН КАТАСОНОВ – „ЗАТВОРЕНИЯТ СВЯТ НА ФИНАНСИТЕ. ТРЪСТОВЕ И ОФШОРКИ”

Новата книга от поредицата „Финансови хроники” на професор Валентин Катасонов повежда читателя зад кулисите на сенчестия свят на финансите и повдига завесата на най-близкото бъдеще, което очаква планетата.

{Още»}

 
ГЕНАДИЙ ДУБОВОЙ – „РИЦАРИТЕ НА НОВОРУСИЯ. ХРОНИКИ НА КОРЕСПОНДЕНТА НА ЛЕГЕНДАРНИЯ МОТОРОЛА”

Генадий Дубовой, наречен «Кореспондентът», е на предна линия от първите дни на войната в Донбас. Воювал е под командването на Стрелков, Моторола, Викинга. Винаги в едната ръка с автомат, в другата - с камера. Враговете го наричали «прессекретар» на Моторола, приятелите - един от идеолозите на народна Новорусия.

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР БОЖИНОВ – „МИНАЛИ ДНИ”

Събитията се явяваха, изменяха, а наедно с тях и хората.

Аз живеех с тия събития, всякога с молива или писалката в ръка, дружах и с много от чинителите на събитията и си взимах бележки - някои върху дребни късчета хартия, а други оставаха в паметта ми.

{Още»}

 
ЮРИЙ МУХИН – „УБИЙСТВОТО НА СТАЛИН И БЕРИЯ”

В книгата си Юрий Мухин продължава разследването на обстоятелствата около смъртта на Сталин и Берия в светлината на появилите се в последно време допълнителни материали.

{Още»}

 
ЕРИК ФОРД – „ХРАМЪТ НА СОЛОМОН”. ОТ ХИРАМ ДО НАШИ ДНИ”

Ерик Форд е известен с разследванията си за тайните на «световното задкулисие». В новата си книга той разказва как се е зародил и осъществявал глобалният проект, представляващ светая светих на «задкулисието», - строителството на «храма на Соломон».

{Още»}

 
РУСЛАН ХАСАНОВ – „ИКОНОМИЧЕСКИЯТ ШПИОНАЖ”

«Който владее информацията, владее света». Тази фраза обичал да повтаря Натан Ротшилд - основател на английското разклонение на Ротшилдови.

{Още»}

 
ИВАН КИРИЛОВ – „ИЗБРАНИ ТВОРБИ”

Книгата с „избрано” на Иван Кирилов излиза под „шапката” на Национален литературен музей в София, Къща-музей „Емилиян Станев” във В. Търново и Регионална библиотека „П. Р. Славейков” със спечелен конкурс за подпомагане финансирането на книгоиздаването в Община Елена.

{Още»}

 
ВЕСЕЛИН ТАЧЕВ – „ПРОТИВОСТОЕНЕ”

Сборникът с избрани стихове и миниатюри на поета Веселин Тачев е дело на Иван Цанев - съставител на книгата.

{Още»}

 
ВЕСЕЛИН ТАЧЕВ – „СИНЯТА СФЕРА”

Томчето с документална проза на Веселин Тачев под наслов „Синята сфера”, съставено от Иван Цанев, включва част от книгата на Тачев „Спасяването на храма” и от ръкопис, озаглавен „Месо за орела”.

{Още»}

 
КЕВОРК КЕВОРКЯН – „ПЛЕВНЕВЛИЕВ – ПРЕЗИДЕНТЪТ НАТРАПНИК”

СЪВСЕМ ЛЕСНО Е ДА СИ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ
Този портрет е правен в продължение на няколко години - от края на 2011-а, когато по един одиозен начин почти напълно анонимният Плевнелиев стана български президент.
И по този начин Случайното в българската политика, а и изобщо в Българския Живот, достигна кулминацията си.

{Още»}

 
ЛЕВ КОЛОДНИ – „ИЛЯ ГЛАЗУНОВ. ЛЮБОВ И НЕНАВИСТ”

Нито един художник не е бил удостоявал от такова всенародно признание и нито един не е бил подлаган на толкова ожесточено гонение от професионалната критика като Иля Сергеевич Глазунов - основател на Руската академия за живопис, скулптура и архитектура, изтъкната личност на XX век.

{Още»}

 
МИНЧО СТОИЛОВ – „ЗИМНА СУША”

Минчо Стоилов (1938-1989) е роден в село Бъдеще, работил е като водопроводчик, шлосер и асфалтаджия при изграждането на някогашния старозагорски Химкомбинат и като настройчик в ДЗЗУ.

{Още»}

 
ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – „ВЪВ ВИХЪРА НА ВЪРТЕЛЕЖКАТА”

В края на миналата година Златимир Коларов издаде сборника „От куфара със сувенири” с 33 автентични лекарски разказа. Своеобразно продължение са книгите „Във вихъра на въртележката” и „Сините канарчета” също с автентични разкази.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ПАВЛЕНКО – „МИТОВЕТЕ ЗА „УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ”

Монографията на Владимир Павленко „Митовете за “устойчивото развитие”” съдържа критически анализ на концепцията за “устойчивото развитие”, нейната роля и място в строителството на “новия световен ред”.

{Още»}

 
ИВАН ИВАНОВ-ИВАНИЧ – „ЕХ, ТИ РУСИЯ!”

„Всичко е интересно - Иван Иванич умее да разказва. А и нуждата от такава книга за Русия е голяма. Все още има хора, които като нас са учили или работили там.

{Още»}

 
ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ – „СИНИТЕ КАНАРЧЕТА”

В края на миналата година Златимир Коларов издаде сборника „От куфара със сувенири” с 33 автентични лекарски разказа. Своеобразно продължение са книгите „Във вихъра на въртележката” и „Сините канарчета” също с автентични разкази.

{Още»}

 
ПЕТЪР ВАСИЛЕВ – „ПРОШАРЕНИ СТРАНИЦИ”

И все пак - трябва да ни бъде, трябва! Никаква утеха няма в преповтаряната истина, че и в по-лоши времена сме оцелявали. И няма защо да разчитаме само на едната гола надежда, ако отново не пламне оная искра любородна, въпреки че времената са вече съвсем други - или тъкмо защото са вече съвсем други!

{Още»}

 
СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ – „МОИТЕ СЪВРЕМЕННИЦИ”

Едва ли има друг български културен деятел, който като Стилиян Чилингиров толкова автентично, подробно и с удивително чувство за историчност да е документирал своите впечатления за съвременници и събитията, на които е бил свидетел.

{Още»}

 
СТИЛИЯН ЧИЛИНГИРОВ – „МОИТЕ СЪВРЕМЕННИЦИ”

Едва ли има друг български културен деятел, който като Стилиян Чилингиров толкова автентично, подробно и с удивително чувство за историчност да е документирал своите впечатления за съвременници и събитията, на които е бил свидетел.

{Още»}

 
ЛАЛКА ПАВЛОВА – „СТЕФАН СТАМБОЛОВ: ЕДИН ОБРАЗ – ДВЕ ТОРЧЕСКИ ВИЗИИ”

Монографията на Лалка Павлова „Стефан Стамболов: един образ - две творчески визии” представя задълбочен литературно-критически сравнителен анализ на два романа: „Ангел или Демон” на Александър Томов” и „Стефан Стамболов: воля за държава” на Бойко Беленски.

{Още»}

 
ИВАН КЬОСЕВ – „ПАДАЩА ЗВЕЗДА”

Иван Кьосев е роден е в град Попово - Търговищка област, но още като дете се премества със семейството си в град Варна.

{Още»}

 
ИВАН КЬОСЕВ – „НА ЧАШКА С ВАС ВЪВ „МОНПАРНАС”

Иван Кьосев е роден е в град Попово - Търговищка област, но още като дете се премества със семейството си в град Варна. Завършил е френска и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализира в университета „Париж ХI” във Франция.

{Още»}

 
ДАНИЕЛ БОГДАНОВ – „БОГАТСТВОТО НЕ Е ЗАСТРАХОВКА”

Около входа вече се бяха събрали зяпачи и следяха с интерес ставащото между мен и полицията. Някои от тях кимаха одобрително с глава, други цъкаха с език.

{Още»}

 
ВАСИЛ ИВАНОВ – „ПОСЛЕДНОТО ВРАБЧЕ”

ПОСЛЕДНОТО ВРАБЧЕ
Последното врабче стои на клона
и въпреки че топъл е сезонът,
настръхнало е, гледа уморено,
и сякаш със съдбата примирено.

{Още»}

 
АНАТОЛИЙ ЛИВРИ – „ОЧИ”

Пророческият роман „Очи” („Глаза”), написан от 27-годишния Анатолий Ливри през 1999 г, в продължение на години не можеше да се появи на бял свят заради клеветническата кампания, подета срещу автора от професора от Сорбоната Доминик Мийе-Жерар

{Още»}

 
КРЪСТИНА ХРИСТОВА – „РАЗМИСЛИ В ПРОЗА”

Книгата на д-р Кръстина С. Христова “Размисли в проза” съдържа статии, спомени, литературни размисли, кореспонденции, събрани в две части:

{Още»}

 
ЗОРАН АВРАМОВИЧ – „ДЕМОКРАЦИЯ И БОМБАРДИРОВКИ”

Професор Зоран Аврамович принадлежи към кръга на най-известните сръбски интелектуалци и в продължение на десетилетия той с успех се занимава с политическа философия и съвременна теоретична мисъл.

{Още»}

 
РУЖА ВЕЛЧЕВА – „БЛАЖЕНИ НИЩИТЕ”

Четейки разказите от „Блажени нищите” аз бях се озовал пред окуляр на един такъв калейдоскоп, който Ружа Велчева бе решила да отстъпи на приятел, за да сподели поредната импресия, която след всяко движение предлага живота.

{Още»}

 
„БАЩА МИ В МЕН” – ПОЕТИЧНА АНТОЛОГИЯ

Излезе от печат поетичната антология „Баща ми в мен”, чийто съставител е поетът от Разград Иван Дойнов. Книгата събира 204 стихотворения и поеми от 172 български поети. Първият поет в нея е роден през 1827 г., а последният - през 1978 г.

{Още»}

 
„ТОДОР ХАРМАНДЖИЕВ ОТБЛИЗО”

КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ
От дистанцията на времето ценностите често се подлагат на преоценка, но има неща, които не губят стойността си. По различни причини тази книга отлежа осемнадесет години в папка. Сега, като препрочитам текстовете, се учудвам, че авторите като че ли са се наговорили и използват почти еднакви или сходни изрази, говорейки за Тодор Харманджиев.

{Още»}

 
НИКОЛАЙ СТАРИКОВ – „ВОЙНАТА. С ЧУЖДИ РЪЦЕ”

«Войната. С чужди ръце» е новата книга на известния публицист, обществен и политически деятел Николай Стариков, автор на редица бестселъри.

{Още»}

 
АЛЕКСЕЙ ВАРЛАМОВ – „ШУКШИН”

Алексей Варламов е много опитен автор. На широкия читател са известни превъзходните му биографии за Алексей Толстой, за Александър Грин, за Андрей Платонов, за Михаил Пришвин и други.

{Още»}

 
ЛЕВ КОЛОДНИ – „КОЙ Е НАПИСАЛ „ТИХИЯТ ДОН”? ХРОНИКА НА ЛИТЕРАТУРНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ”

Авторът убедително, според мен, доказва, че авторът на великия роман «Тихият Дон» е не друг, а Михаил Александрович Шолохов.

{Още»}

 
СВЕТОЗАР АВРАМОВ – „ЕСЕННА ЛЮБОВ”

„Есенна любов” е седмата поетична книга на Светозар Аврамов. Поетът жанрово е определил книгата като лирика, но ако трябва да бъдем още по-точни - цялата стихосбирка е с любовна лирика, в нея няма да намерите нито едно публикувано в предходни книги стихотворение. А защо авторът е дал наслов на книгата си „Есенна любов”?

{Още»}

 
ПАВЕЛ ДОРОХИН – „НАШЕТО ДЕЛО Е ПРАВО! КАК ДА ПОБЕДИМ В СТУДЕНАТА ВОЙНА 2.0”

Новата книга на секретаря на ЦК на КПРФ и член на Съюза на писателите на Русия, заместник-председателя на Комитета на Държавната Дума по промишлеността Павел Сергеевич Дорохин е посветена на актуалните въпроси

{Още»}

 
СЕРГЕЙ ГЛАЗЕВ – „ПОСЛЕДНАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. САЩ Я ЗАПОЧВАТ И ГУБЯТ”

Известният руски политик и икономист Сергей Глазев, след анализ на глобалните политически и икономически промени от последните години,

{Още»}

 
„ЗА ХАЙДУТ ПЕНЬО ПЕСНИ СЕ ПЕЯТ”

Спомените и преданията за храбрия хайдут Пеньо изобилстват с невероятни, дръзки, легендарни, предавани от поколение на поколение епизоди.

{Още»}

 
ВАЛЕНТИН ЧЕРНЕВ – „ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ”

„Пътник е моето име… Моята участ е път”. Водеща тема в цялата едновременно монолитната и многолика поезия на Чернев е търсенето на отдръпващия се хоризонт, като се почне от „Горчив пелин”, през всички следващи стихосбирки, до знаковата - „Далечно плаване”.

{Още»}

 
СЕРГЕЙ ЖЕВАЛОВ – „АНТИСУВОРОВ. „ЛЕДОРАЗБИВАЧЪТ” Е ОПРОВЕРГАН!”

Фалшификаторът-ревизионист на историята Виктор Суворов-Резун след Гьобелс твърдеше, че Германия на 22 юни 1941 г. е извършила не вероломно, без обявяване на война, нападение на Съветския Съюз, а… «превантивен» удар.

{Още»}

 
МЮМЮН ТАХИР – „НЕОЛИБЕРАЛНО ОБЩЕСТВО И МЕЖДУКУЛТУРНО ОБЩУВАНЕ”

ЗАДЪЛБОЧЕНО ФИЛОСОФСКО-СЕМИОТИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ
Настоящият труд „Неолиберално общество и междукултурно общуване” е продължаване на усилията на неговия автор Мюмюн Тахиров (ТАХИР) в такава интердисциплинарна област като културата, обвързана с етноса, нацията, религията, сигурността, семиотиката, в която той работи през последните десет години.

{Още»}

 
МУСА АЛБОГАЧИЕВ – „КАВКАЗКИ ПЛЕННИК”

В новата книга на известния ингушки писател Муса Албогачиев са включени неговите спомени за известния руски поет Игор Ляпин (1941-2005), с когото го свързват дълги години приятелство и творческо сътрудничество.

{Още»}

 
ЛЮБЕН ПАНОВ – „ТАКСИ ЗА ДРЕНЧОВИЦА”

„Такси за Дренчовица” /2016/ е четвъртата книга на автора, излязла в реномираното издателство „Екобелан” - Асеновград. Тя е сборник от четири новели и записки, посветени на родното село Недоклан, Разградско. В нея авторът убедително утвърждава своя публицистичен и белетристичен талант.

{Още»}

 
ПЕТКО ЕВРЕВ – „ГРАДЪТ ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ”

Градът, нашата люлка, огледалото на нашия живот, така авторът на тази книга, Петко Илиев Еврев, вижда и ни показва родния град Ловеч през своите очи.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ЗАРЧЕВ – „СПОМЕНИ ОТ НАСТОЯЩЕТО”

КОТА НУЛА
Вместо увод и посвещение
Това, което сега поставям в началото на книжката си, написах последно. Нулевата кота, без да съм голям експерт в строителството, е нивото на пода на първия етаж на сградата. Аз обаче го правя , когато вече съм готов с грубия строеж на творбата си и може да се приеме, че поставям [...]

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ЯНЕВ – „ПРОЗРЕНИЯ. ЗАПИСКИ ПО БЪЛГАРСКА ЛИТЕАТУРА”

Десетата литературоведска книга на доц. д-р Владимир Янев е предназначена за студенти филолози, учители, ученици, читатели с по-изявени духовни интереси. Сборникът съдържа статии и студии, печатани в авторитетни литературнонаучни издания, като част от тях се публикуват за първи път.

{Още»}

 
СТОЯН РАЙЧЕВСКИ – „ДЪЛГ И ЧЕСТ: МОМЧИЛ ВОЙВОДА”

В тази книга, драги читателю,ти се срещаш с прославения Момчил войвода, който създава независимо българско владение в Беломорието и Родопската област със столица Ксанти. Авторът Стоян Райчевски

{Още»}

 
МАРГАРИТА НЕХЕЗИНА – „РУСКИЯТ МИКЕЛАНДЖЕЛО”

…Минаха повече от 70 години от края на Великата Отечествена война, зараснаха окопите и полята на сраженията, но човешката памет пази сведенията за воините, дали живота си за Отечеството. Беше им отредено да направят много за страната и своя народ. Евгений Вучетич - воин, гениален скулптор от XX век - го направи.

{Още»}

 
ПАВЛИНА ПАВЛОВА – „СПАРТАК ГЛАДИАТОРЪТ”

Най-трудно се пишат исторически романи, защото всички отдавна знаят сюжета и неговия финал. Но, макар да го знаят, харизмата на някои герои е толкова голяма, че хората не се насищат да прочетат поредната приказка за тях.

{Още»}

 
ИЗЛЕЗЕ ЛИТЕРАТУРНО-ХУДОЖЕСТВЕНИЯТ АЛАМАНАХ „НА СВЯТОЙ ЗЕМЛЕ”

„НА СВЯТОЙ ЗЕМЛЕ” („В Светата Земя”) е литературно-художествен алманах, който се издава на обществени начала от група творческа интелигенция от Израел и Палестина.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ПАВЛЕНКО – „ГЛОБАЛНАТА ОЛИГАРХИЯ. КЛАНОВЕТЕ В СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА”

Монографията е посветена на някои специфични страни на глобализацията, които я разкриват като корпоративен проект по установяването на наднационално световно господство на глобалната олигархия, характеризирано с термина “Нов световен ред”.

{Още»}

 
АНГЕЛ КРОСНЕВ – „В УТРОБАТА НА ЗАЛЪКА”

Книгата включва нови стихове на Ангел Кроснев. Тя излиза в издателство „АТЕНЕЙ Светулка 44″, редактор е поетът Петър Анастасов, а художник - Владимир Кондарев.

{Още»}

 
РАДА ДОБРИЯНОВА – „ЛЮБОВТА Е РАВНА НА ЛЮБОВ”

Може да се твърди, че заглавието на тази стихосбирка представлява едно решено уравнение, което обаче се нуждае от постоянно актуализиране и идентичност в етиката на моралния ракурс на човешкия живот.

{Още»}

 
ИВАЙЛО РАДЕВ – „ПАЛИМПСЕСТ”

Ивайло Радев е роден в Пловдив. Със семейството си живее в Бургас. Занимава се с литература, музика и медицина. Пише от дете.

{Още»}

 
„РУСКАТА ПРОЛЕТ” – ПОЕТИЧНА АНТОЛОГИЯ

Тази книга е първият, и затова обяснимо съвсем не е пълен и е съвсем не е съвършен опит да се представи сегашното пробуждане на Руския свят, отразено в родната поезия.

{Още»}

 
КРАСИМИР СИМЕОНОВ – „ЗВЕРОБОЙ”

ЗАВРЪЩАНЕ
На Жоро Ангелов
Има места, за които тъжим -
искрящи от мраз,
поръсени с кръв, като с морава пудра,
запълнени с черна вода
или с телата на дребни бозайници.

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР ВОЛКОНСКИ – „ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА И УКРАИНОФИЛСКАТА ПРОПАГАНДА”

Русия и Украйна са едно цяло, един народ. Затова гражданите на Русия не могат да възприемат случващото се в Украйна отвлечено и абстрактно. Това е нашата болка. Това е нашата трагедия.
А на враговете на Русия им трябва славяните да се бият помежду си.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ – „ЕДНО ДЕТЕ ИГРАЕ ДАМА”

Владимир Иванов Георгиев е роден в гр. Радомир през 1967 г. Юрист. Автор е на три книги в областта на банковото и борсовото право.

{Още»}

 
„УКРАИНСКАТА КРИЗА И БАЛКАНИТЕ”

Специфичните особености на отделните балкански страни определят различни акценти във всяка от статиите: отражението на Косовския прецедент като аргумент за анексията на Крим върху Сърбия, Косово и Македония;

{Още»}

 
НИКОЛАЙ ОВЧАРОВ – „СЛЪНЦЕТО ЗАЛЯЗВА НАД АНГКОР”

На 20 април 2017 г. в Издателска къща „ХЕРМЕС” ООД излиза новата книга на Николай Овчаров - „Слънцето залязва над Ангкор”. И тя, подобно на „Търсачът на минало открива света”, „В Африка сред лъвове и сенки на предците” и „От Камчатка започва Русия”, е изпълнена с любопитни факти и вълнуващи моменти.

{Още»}

 
КЛАВДИЯ ПАВЛЕНКО – „СИНЕОКИЯТ КОТАРАК КЕФИР”

След стихосбирката „Илюзията живот”, в която освен собствените си творби, поетът Люлин Занов представи в специален раздел преводи от 11 съвременни руски творци, плевенчанинът преведе, подготви и отпечата книга със стихове за деца на руската поетеса Клавдия Павленко, със заглавието „Синеокият котарак Кефир”.

{Още»}

 
КЕВОРК КЕВОРКЯН – „МЪГЛА ОТ ТАМЯН”

Веднъж чух по телевизията нещо, което ме подтикна да събера тези фрази на едно място.
Един обикновен човек изрече следните думи: „Имам основно образование. Обаче имам ПАМЕТ”!
Тъкмо заради това, този човек е извънредно опасен, той е истинско „чудовище” за ония, които се гаврят с миналото.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ – „СВЕТОВНАТА БОРБА. АНГЛОСАКСИТЕ СРЕЩУ ПЛАНЕТАТА”

Новата книга на Андрей Фурсов е посветена на световната борба за власт, информация и ресурси. Централно место в нея заема проблема за борбата на англосаксите за световно за господство и противопоставянето им с Русия.

{Още»}

 
ВАЛЕНТИН КАТАСОНОВ – „ГЛОБАЛНИЯТ СВЯТ НА ФИНАНСИТЕ. ОТ КРИЗА КЪМ ХАОС”

Новата книга на професор Валентин Катасонов е посветена на знаковите събития от последните месеци и тяхното влияние на бъдещето на света.

{Още»}

 
КОЛЬО ГЕОРГИЕВ – „НЕКТАР ОТ СПОМЕНА”

Кольо Георгиев отдавна е заел своето неотменно място сред върховете на съвременната българска литература. И това място не е никак случайно, защото стилът на този творец излиза от талвега на познатото и чрез неимоверната иносказателност на диалога и чрез пречистеното морално съзнание одухотворява битието ни, прави ни сякаш по-възвишени и най-вече - по-човечни.

{Още»}

 
ГАГИК ДАВТЯН – „ПО ПЪТЕКИТЕ НА ДУШАТА”

На 22 март 2017 г. в „Печатница Нима” ЕООД, гр. Плевен, излезе от печат за първи път на български език стихосбирката „По пътеките на душата” на големия арменски поет Гагик Давтян по случай неговата 70-годишнина, която ще бъде официално отбелязана на 4 април 2017 година.

{Още»}

 
ВАЛЕРИЙ ШАМБАРОВ – „ПЕТАТА КОЛОНА” В РУСКАТА ИМПЕРИЯ”

Изменниците са съществували в Русия от незапомнени времена. С подобни деятели са се научили плодотворно да сътрудничат външните врагове на Русия, целенасочено да ги използват във войните и политическата борба.

{Още»}

 
ВАЛЕРИЙ ШАМБАРОВ – „ИВАН ГРОЗНИ СРЕЩУ „ПЕТАТА КОЛОНА”. ЮДИТЕ НА РУСКОТО ЦАРСТВО”

Русия, с нейната огромна територия и природни богатства, винаги е била «лакомо парче» за алчните чужди завоеватели. Но не винаги те са успявали да я покорят със силата на оръжието. В такива случаи оставало завоюването отвътре - използването на руската територия на хора, които водят активна пропаганда, редувана с определен вид подривна дейност.

{Още»}

 
ВАЛЕНТИН КАТАСОНОВ – „ГЛАВНИЯТ ФИНАНСОВ ПРОТИВНИК. ФЕРДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ СРЕЩУ РУСИЯ”

Изтъкнатият руски учен-икономист Валентин Катасонов е убеден: санкциите на Запада срещу Русия са пореден епизод от вечната икономическа война на цивилизациите, в която «военната сила» е американският долар.

{Още»}

 
„ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА: ИМАЛО ЛИ Е РАЗГРОМ?”

Червената армия не е била готова за война. Показател за това бил чудовищният  разгром от лятото на 1941 г. Само по чудо такова развитие на събитията не се е превърнало в окончателно поражение за Съветския Съюз, а за да се възстанови от разгрома, на Червената Армия са били необходими дълги месеци.

{Още»}

 
АНТОН СТРАШИМИРОВ – „КНИГА ЗА БЪЛГАРИТЕ”

В “Книга за българите” писателят Антон Страшимиров разгръща целия си талант и влага своите богати познания за българската народопсихология. Той разглежда пет основни етнографски типажа, които съставляват нашия народ: мизийци, шопи, тракийци, македонци и рупци.

{Още»}

 
ЗАХАР ПРИЛЕПИН – „ВЗВОД”

В новата книга на Захар Прилепин «Взвод. Офицери и опълченци на руската литература» са включени единадесет биографии на писатели и поети от Златния век - от Державин и Денис Давидов до Чаадаев и Пушкин, - умеещи да държат в ръка не само перо, но и оръжие.

{Още»}

 
ВИОЛЕТА СТАНИСЛАВОВА – „ВОАЛИТЕ НА ЛЮБОВТА”

Виолета Станиславова е родена през април, а стиховете във „Воалите на любовта” носят усещане, че са от авторка, видяла света под знака на зодия Близнаци. Две същности в една красива амфора.

{Още»}

 
БОЖИДАР ДИМИТРОВ – „ПЕТЪР БОГДАН БАКШЕВ”

В тази книга читателят ще се срещне с личността на софийския архиепископ Петър Богдан Бакшев - главния ръководител, най-изявения деец на религиозната, политическата и културната дейност на българските католици през XVII век.

{Още»}

 
ДЖЕЙМС Б. СТЮАРТ – „ШАЙКАТА КРАДЦИ ОТ УОЛСТРИЙТ”

Издадена през 1992 г. в САЩ, а през 2000 и 2015 г. (2 издание) в Русия, книгата разказва какви машинации и измами се крият зад ежедневните действия на момчетата от Уолстрийт, наказва ли се всичко това от закона и какъв извод от всичко трябва да се направи.

{Още»}

 
ГРИГОРИЙ П. ГОРЯЧЕНКОВ – „КАТИН: СПЕКУЛАЦИИ ОТ ТРАГЕДИЯТА”

В документалната повест „Катин: спекулации от трагедията” се разказва за гибелта на полските офицери - затворници в три специални лагера на ГУЛАГ на НКВД на СССР в Смоленска област, разстреляни от немските окупатори през есента на 1941 г.

{Още»}

 
АНЖЕЛА ДИМЧЕВА – „ИГЛИ В СЪНЯ”

Прочетох с интерес ръкописа на „поетичните фрагменти”, както авторката Анжела Димчева сама е назовала философско-поетическите миниатюри, които съставят новата й книга „Игли в съня”.

{Още»}

 
РЕНЕТА ИНДЖОВА - „PHILADELPHIA REGALIS: КОРЕНИ И ЦВЯТ”

Тази книга на Ренета Инджова е истинско събитие в съвременната литература. Темата за геноцида над арменците в началото на миналия век, за тяхното спасение в България и по-сетнешното им участие в цялата ни нова история, за съжаление, присъства твърде рядко в българската литература.

{Още»}

 
ЙОНКА ХРИСТОВА – „ИЗПОВЕДИ”

Стиховете й достигат директно до читателя. Образите, метафорите, асоциациите са толкова непосредствени, че на всеки е възможно да се открие в тях.

{Още»}

 
ГЕОРГИ ЯНЕВ – „ДО ПОСЛЕДЕН ДЪХ”

Книгата на Георги Янев „До последен дъх” е интересно краеведско повествование, чете се с увлечение и има познавателно значение. От всички страни струи любовта и почитта към името и делото на Димитър Матевски.

{Още»}

 
ТИХОМИР ГЕРОВ – „В КАЗАРМАТА И НА ФРОНТА С ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ”

По повод стогодишнината от гибелта на Димчо Дебелянов (2 октомври 1916 г.) през миналата 2016 г. бяха организирани различни прояви, като и вече утвърдените през годините - например ежегодната Димчо-Дебелянова вечер през август в двора на родната му къща (днес музей) в Копривщица - минаха под знака на годишнината.

{Още»}

 
КРЪСТИНА ХРИСТОВА – „ИЗВОРЪТ”

Като „Ценно родово изследване” е озаглавил издателят Трендафил Василев споделеното свое мнение за книгата на д-р Кръстина С. Христова.

{Още»}

 
КОНСТАНТИН КОСЕВ – „ВАСИЛ ЛЕВСКИ И ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ”

В тази книга читателят ще се срещне с обичания от всинца ни Васил Левски, комуто съдбата отреди безсмъртие във вечността. Нему равен друг нямаше - твърдяха съвременниците му, той е уникално историческо събитие, истинско чудо на природата, сравнимо само с Иисус Христос

{Още»}

 
ЗДРАВКО КИСЬОВ – „ОТВЪДНО ВРЕМЕ”

Поетът Здравко Кисьов е завидно осъществен, книгите му очертават истинско литературно дело. Беше търсач в поезията, много от находките му в нея днес биха предизвикали екстаз и суматоха. Куражът му да се отдръпне от разпространената стихотворна традиция потвърждава инстинкта му за движение.

{Още»}

 
ДАРИУШ ТОМАШ ЛЕБЬОДА – „ЗАБРАНЕНИЯТ ГРАД”

Сама по себе си книгата е едно лирично послание както към света, така и към отделния човек, който не бива да приема нищо в живота за даденост, а трябва да се радва на всеки миг от съществуването си на тази земя.

{Още»}

 
ГЕОРГИ Н. НИКОЛОВ – „ПОСЛАНИЯ ЗА БЪДНОТО”

УВОДНИ ДУМИ…
Интервютата, включени в този сборник, са правени в различни години, но имат една обща цел: да покажат състоянието на българската литература върху фона на съществуващите днес обществени порядки.

{Още»}

 
НЕДЯЛКО ЧАЛЪКОВ – „ДОКОСНАТИ СТРУНИ”

В тази книга включих някои стихове от онова далечно време, когато живеех с мечтите на двадесетгодишните. От тези мечти нищо не остана. Разбиха се рано във вълните на живота. Те бяха моята малка илюзия, която носих като тъга през моите години.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР БАЛЧЕВ – „ПЛОВДИВ – ПО СЛЕДИТЕ НА ОТМИНАЛОТО”

Авторът е подбрал 35 очерка за личности, живели в края на ХІХ и началото на ХХ век. Подредил ги е хронологично и неочаквано се получава една нова история на Пловдив. История за пътя на хората, определяли съдбата на града.

{Още»}

 
ДИМИТЪР ТАЛЕВ – „УСИЛНИ ГОДИНИ. НА ЗАВОЙ”

„Усилни години” е исторически роман, който тематично се отнася до Илинденско-Преображенското въстание в Македония, но по същество е социално-политическо повествование, свидетелстващо за сложните и драматични процеси в българското общество през 20-те години на ХХ в.

{Още»}

 
ОЛЕГ ПЛАТОНОВ – „БОГ Е В ИСТИНАТА!”

В тайната и явна борба на Запада срещу Русия се заключава главното противоречие на нашата епоха. Срещу нашето Отечество, срещу Велика Русия се опълчиха всички сили на световното зло, всички външни и вътрешни врагове, за които нашата страна е последното препятствие на пътя на световното господство на Запада.

{Още»}

 
ТИХОМИР ЙОРДАНОВ – „ОТВОРЕНИ ВРАТИ”

Тази малка книжка (24 стр., малоформатно сувенирно издание) съдържа 15 стихотворения от видни руски поети, посветили свои творби на България в авторизиран превод на Тихомир Йорданов.

{Още»}

 
СВЕТЛАНА СУПРУНОВА – „СТИХОТВОРЕНИЯ”

Светлана Вячеславовна Супрунова е родена в 1960 г. в гр.Лвов (Украйна). Завършва медицинско училище в Ленинград, след което става медицинска сестра .

{Още»}

 
ГЕОРГИ ЯНЕВ – „ПОСЛУШАЙ СЪРЦЕТО СИ”

В живота е така. С годините, човек остарява, косата побелява - думите отлитат, но написаното остава! Благодаря ти читателю,че се докосваш до написаното от мен..

{Още»}

 
МАРИЯ МАРИНОВА – „ВОЙНАТА НА АНДРОНИТЕ”

„Звезден сън” е първа част от историята на малкия Пепи, който сбъдва мечтата си, макар и на сън, да посети една от планетите на Вселената.

{Още»}

 
СЛАВИМИР ГЕНЧЕВ – „МОЕТО МИЛИОНЕРСКО ДЕТСТВО”

Давахме земята под аренда на един или друг фермер, дори и на бившия министър на земеделието Венцислав Върбанов, който също беше дъбничанин. Но все нещо излизаше криво: арендаторите или бавеха много дължимите суми, или пък просто раздаваха не пари, а натура - брашно, олио или захар, а понякога и лев, и натура не даваха.

{Още»}

 
ЛЕОНИД ИВАШОВ – „БИТКАТА ЗА РУСИЯ. ХРОНИКА НА ГЕОПОЛИТИЧЕСКИТЕ СРАЖЕНИЯ”

Руши се еднополярният «Pax Americana», основан на хегемонията на САЩ, които така и не можаха да осигурят стабилност и сигурност на Земята. Планетата е на прага на радикално преразглеждане на принципите на глобалното устройство на света.

{Още»}

 
ВАЛЕРИЙ ШАМБАРОВ – „РУСИЯ И ЗАПАДЪТ”

В книгата на Валерий Шамбаров се разглеждат типичните за западната историография лъжи и изопачаване на факти, уж потвърждаващи руското невежество, пиянство, изостаналост, агресивност и жестокост.

{Още»}

 
„ЗАЛЕЗЪТ НА ИМПЕРИЯТА НА САЩ: КРИЗИ И КОНФЛИКТИ”

В книгата, подготвена от Инициатива «Постглобализация» (pglobal.ru), световно известни политолози, икономисти, социолози, обществени деятели разкриват причините за световната криза.

{Още»}

 
ВАЛЕРИЙ СЛЕЗИН – „РУСИЯ – СТРАНА НА НОРМАЛНИ ХОРА. ФИАСКОТО НА ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ”

В последно време светът силно се променя. Но не всичко ново е добро. В новата си книга В. Б. Слезин анализира процесите, променящи лицето на западната цивилизация и се опитва да ги съпостави с тези, които се случват в Русия.

{Още»}

 
ВЛАДИМИР БОЛШАКОВ – „ВОЙНА НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ”

На Евросъюза ще се наложи срочно да препише предишните си закони и правила, да отстъпва от широко рекламираната толерантност, заради стотиците хиляди доверчиви хора, които бягат от насилието и произвола в родината си.

{Още»}

 
ЮРИЙ МУХИН – „ГЛАВНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА XXI ВЕК”

Тази книга на Юрий Мухин е посветена на разследване престъпленията и катастрофите на XXI век, предизвикали най-голям резонанс в света: атентатът от 11 септември 2001 г. в САЩ, изчезналият и сваленият през 2014 г. малайзийски авиалайнери, убийството на Борис Немцов, геноцидът на рускоезичното население в Украйна и трагедията в Одеса…

{Още»}

 
КИРИЛ БЕНЕДИКТОВ – „ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЖАНА Д’АРК”

Новата книга на известния руски писател Кирил Бенедиктов (повече от 10 литературни награди) е опит за политическа биография на Марин Льо Пен като ярък представител на онази част от политическата класа на Франция, която изпитва искрена симпатия към далечната «сестра» на Изток - Русия.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ – „НАПРЕД, КЪМ ПОБЕДАТА!”

Геополитическите прогнози на Андрей Фурсов удивително точно отразяват развоя на историята и дават представа за най-вероятните версии на бъдеща Русия и човечеството.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ – „ПОРЪЧИТЕЛИ И БЕНЕФИЦИЕНТИ НА ГЛОБАЛНИЯ ХАОС”

Светът е навлязъл в глобална криза, която може да се превърне както в нова световна война, така и да стане път към нови възможности, врата към нов, по-справедлив и човечен свят, отколкото съществуващия сега.

{Още»}

 
АНДРЕЙ ФУРСОВ – „РУСИЯ НА ПРАГА НА НОВИЯ СВЯТ”

Тази книга е поглед към Русия през призмата на онова, което се случва в света и на света през руската призма. “Студеният източен вятър” е символ на здравата сила, която е необходима за унищожаването на калта и мръсотията, натрупали се в Русия и в света за последните 30-40 години.

{Още»}

 
ИГОР ШАФАРЕВИЧ – „ЗАПИСКИ НА РУСКИЯ ЕКСТРЕМИСТ”

В разлома между второто и третото хилядолетие Русия се оказа в духовно и икономическа криза. Нещо повече, както твърди изтъкнатият учен, мислител, обществен деятел Игор Ростиславович Шафаревич, «руският народ сега няма своя държава, която да стои на стража на неговите държавни интереси».

{Още»}

 
АНГЕЛ СИМЕОНОВ – „ЛЮБОВ КАТО НАСЪН”

Поетичният талант на Симеонов граничи с безкраен хоризонт, лъчисто озарен в далнината. Окъпан в светлина, върху гръдта на която овладяното му дарование изсича дълбоки философски послания.

{Още»}

 
ДЖИМ МАРС – „КОНТРОЛ НА НАСЕЛЕНИЕТО”

Лоша храна, лоша вода, лоши лекарства, лош въздух… А ако всичко това е част от глобален заговор?
От храната, която консумираме, и водата, която пием, до въздуха, който дишаме, всичко днес изглежда в състояние да ни убие.

{Още»}

 
СВЕТЛАНА ТРОИЦКАЯ – „ИНФОРМАЦИОННИЯТ ТЕРОР”

Сега не само начините за предаване и получаване на информация са се опростили и ускорили до мълниеносни нива, но и достъпът до всеки източник на знание е станал практически неограничен. И това изглежда като невъобразима свобода за човека, живял в условията на информационен дефицит.

{Още»}

 
КОНСТАНТИН ДУШЕНОВ – „ГЕОПОЛИТИКА НА АПОКАЛИПСИСА. НОВА РУСИЯ СРЕЩУ ЕВРОСОДОМ”

Светът балансира на границата на Голяма война - това вече е очевидно за всеки внимателен наблюдател. В тази ситуация всяка руска власт трябва да реши сложната задача: как да оцелее? Налага се да се замисли: в случай, че Русия застане лице в лице с врага, кой ще защитава страната?

{Още»}

 
ИВАН ОХЛОБИСТИН – „БЛАГОСЛАВЯМ ЗА ПРАВЕДЕН БОЙ! СЪПРОТИВА НА СВЕТОВНОТО ЗЛО”

Писателят, политикът, свещеникът, актьорът Иван Иванович Охлобистин отдавна и трайно е влязъл в нашия живот от телевизионния екран и киното.

{Още»}

 
ЕЛЕНА ПРУДНИКОВА – „РИХАРД ЗОРГЕ. КОЙ Е ТОЙ ВСЪЩНОСТ?”

В средата на миналия век излиза на екран филмът на френския режисьор Ив Чампи „Кой сте вие, доктор Зорге?” Така светът научава за Рихард Зорге, една от най-романтичните фигури в разузнаването.

{Още»}

 
ДАНИЕЛ ЕСТУЛИН – „ТРАНСЕВОЛЮЦИЯ. ЕПОХА НА РАЗРУШЕНИЕТО НА ЧОВЕКА”

Даниел Естулин е журналист и експерт в областта на комуникациите, роден в Съветския Съюз, но имигрирал със семейството си в Канада на 14 години.

{Още»}

 
СЕРГЕЙ КАРА-МУРЗА – „МАНИПУЛАЦИЯ НА СЪЗНАНИЕТО”

Книгата е преработено и допълнено юбилейно издание на знаменития труд на Сергей Кара-Мурза «Манипулация на съзнанието», чийто общ тираж достигна 50 000 екземпляра.

{Още»}

 
ВАЛЕРИЙ ШАМБАРОВ – „ПЕТАТА КОЛОНА” В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ”

Новата работа на известния писател-историк Валерий Шамбаров продължава цикъла негови изследвания за силите и групировките, в различни епохи съдействали на външните врагове на Русия.

{Още»}

 
АЛЕКСАНДЪР БОБРОВ – „ОЛЕС БУЗИНА. РАЗСТРЕЛЯНАТА ИСТИНА”

Сънят на разума ражда чудовища. Украинският проект беше кабинетна игра на интелектуалци, модна играчка, за която нямаше никаква социална база. Никаква Украйна не е имало на земите на Малорусия.

{Още»}

 
„НАПОЛЕОН. БАЩАТА НА ЕВРОСЪЮЗА”

Наполеон. Той е бил най-успешният «евроинтегратор». Той първи създал «единна Европа».
Горящата Москва. Ужасите на Березина. Слънцето на Аустерлиц. Битката на народите при Лайпциг.

{Още»}

 
ИГОР ПИХАЛОВ – „ЦРУ И ДРУГИТЕ СПЕЦСЛУЖБИ НА САЩ”

Понастоящем единствена свръхдържава, Съединените Щати имат мощна и разклонена мрежа от спецслужби.

{Още»}

 
УИЛЯМ ЕНГДАЛ – „ПЪЛЕН СПЕКТЪР НА ДОМИНИРАНЕ. ТОТАЛИТАРНАТА ДЕМОКРАЦИЯ В НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД”

Целта на съвременната военна стратегия на Пентагона на САЩ под названието «Пълен спектър на доминиране» се състои в това, да се управляват всички и навсякъде, включително международните води, земята, въздуха, космоса и киберпространството.

{Още»}

 
БОЯН АНГЕЛОВ – „ПОЛЕДИЦА”

Стихосбирката „Поледица” на Боян Ангелов е дело на издателство „Захарий Стоянов”, С., 2016 г. За нея в уводната й част Иван Гранитски, който е и редактор на книгата, отбелязва: „Ако търсим обобщаваща метафора за поетическите пулсации в новата книга на Боян…

{Още»}

 
ДИМИТЪР ШИШМАНОВ – „ДОСТОЙНИ ЛИ СМЕ?”

ТОЙ И БАЙ ГАНЮ
Жива легенда - рекох за него в миналата си бележка.
И наистина, не е ли Той легендарен?

{Още»}

 
ТОДОР КОРУЕВ – „РАЗБОЙНИЧЕСТВОТО – ИСТОРИИ С ХАЙТИ В ЗЛАТОГРАДСКО”

По опасни друми в тежки, смутни времена ни води Тодор Коруев с новата си книга „Разбойничеството - истории с хайти в Златоградско”.

{Още»}

 
ЯСЕН КАЛАЙДЖИЕВ – „ОТ ВЪТРЕШНАТА СТРАНА НА НЕЩАТА”

Ако повярваме на Оскар Уайлд, че „най-големият грях е да бъдеш повърхностен”, тогава ОТ ВЪТРЕШНАТА СТРАНА НА НЕЩАТА още със заглавието си доказва, че нейният автор ЯСЕН КАЛАЙДЖИЕВ е истински праведник.

{Още»}

 
ТОШО ЛИЖЕВ – „ПОПЪТНОСТИ”

„ПОПЪТНОСТИ” (чуто, видяно, преживяно) представлява според възприетото жанрово определение мемоари, но формата и съдържанието се отличава от обичайните за този род литература

{Още»}

 
НАНКА ВРАЧЕВА – „СТОЙНОСТИТЕ НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ”

Малка частица от историческата памет за лица, извървели соя път с полета на духовен градеж - необятна реалност на творци, оставили културно наследство във времето, частица от човешката същност.

{Още»}

 
СВ. ЛУКА ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ – „ПРОПОВЕДИ ЗА ЦЯЛАТА ГОДИНА”

Книгата включва дванадесет слова на св. Лука Войно-Ясенецки за Христовите страдания, издадена е от Църковно настоятелство при църква „Света Параскева”, гр. Пловдив.

{Още»}

 
МАРИЯ МАРИНОВА С ДВЕ НОВИ КНИГИ ЗА ДЕЦА

„Звезден сън” е първа част от историята на малкия Пепи, който сбъдва мечтата си, макар и на сън, да посети една от планетите на Вселената.

{Още»}

 
ВАЛЕНТИНА РАДИНСКА – „УРОЦИ ПО МЪЛЧАНИЕ”

И в последната си стихосбирка „Уроци по мълчание” Валентина Радинска не изневерява на себе си, на собствения си стил и разбиране за стойностна поезия.

{Още»}

 
СИМЕОН ХАДЖИКОСЕВ – „ДОКОСВАНИЯ”

Докосванията си до писатели като Елисавета Багряна, Витезслав Незвал, Ангел Каралийчев и Валери Петров възкресява проф. д.ф.н Симеон Хаджикосев в книгата си „Докосвания”, издание на „Персей”.

{Още»}

 
ИВЕЛИНА НИКОВА – „АЛТЪНА”

Наричат Родопите „планината с душа” и „планината на силните”. „Алтъна” също е книга с душа, книга, която ще те откъсне от забързаното ежедневие и ще те издигне до висотата на мурите и смърчовете.

{Още»}

 
ИВАН СТЕФАНОВ – „ЕРОЗИЯ”

Кое е забележителното в тези повече от петдесет кратки разказа? Под живата кожа на почти всеки разказ прозира едно от най-уродливите явления на съвременния свят.

{Още»}

 
ДОНКА КОЛЕВА – „ПРОСВЕТКИ”

Моята редакторска помощ, като замисъл беше: Донка Колева да продължи с ускорение своя литературно-творчески старт към още по-високи постижения! Защото има потенциал да стане голямо, самобитно, „провадийско” явление на сатиричния фронт…

{Още»}

 
ХРИСТО МЕДНИКАРОВ – „ОБИЧ И ПАМЕТ ЗА РОДЕН КРАЙ”

Прави впечатление, че във времена като нашето - без национални приоритети, силно политизирано, с бедно и апатично население, все повече автори обръщат поглед към краезнанието.

{Още»}

 
АНА СТОЙКОВА – „СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ”

Книгата е първо по рода си изследване на агиографските наративи (мъченията) на св. Георги Победоносец в южнославянската литературна и културна традиция.

{Още»}

 
БОЯН АНГЕЛОВ – „ДАЛНИНА”

Когато чета “Далнина” все по-трудно е за мен да разгадая душевните терзания на поета и да размотая кълбото на неговите радости и огорчения. Боян не е и не може да бъде еднолинеен и догматично праволинеен човек и поет.

{Още»}

 
ИВАНКА ПАВЛОВА – „ПЧЕЛА С КОШНИЧКА”

Тези стихотворения са вдъхновени от моята любов към децата. Те отразяват спомени от собственото ми детство, лични наблюдения, впечатления от поведението на малките - най-вече на сина ми.

{Още»}